Babygym bäst i test – Bästa babygymmet 2023 blev Bright Starts Floors of Fun Activity Baby Gym

Innehållsansvarig

Ett babygym kan vara en perfekt leksak den första tiden, och även om det ofta bara används under några månader kan det komma till stor nytta. Förutom att de flesta barn tycker att det är roligt att leka i babygymmet, så är det också bra för barnets utveckling. Dessutom gör det att mamma och pappa får händerna fria en stund, även om man förstås bör vara i närheten av barnet och hålla koll hela tiden. Det finns dock väldigt många olika babygym att välja på i dag, och även om alla har samma syfte så finns det mycket som kan skilja dem åt. Här har vi tagit fram några av de bästa babygymmen, och förhoppningsvis gör detta det enklare för dig att välja rätt.

Köpguide för babygym


Det kan som sagt vara svårt att välja babygym, och det kan finnas en del skillnader mellan olika modeller. För att göra det lite enklare när du ska välja så kommer vi här att gå igenom några olika saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa babygym.

Material

De allra flesta babygym är av mjukt material, eftersom de har en tillhörande matta som barnet ligger på. Ofta är även bågen av mjukt material, eller täckt med mjukt material. Leksakerna på babygymmet kan vara av andra material, men här variera det väldigt mycket. En del babygym har endast mjuka leksaker, till exempel små mjukdjur. Andra har speglar, bitleksaker och andra leksaker av andra material.

Förutom de vanliga, mjuka babygymmen så finns det också babygym som endast består av en lekbåge. Eftersom de inte har någon lekmatta får man placera en mjuk filt eller liknande under lekbågen, eller ställa den över barnet i sängen till exempel. Dessa är oftast av hårdare material, vilket förstås gör det extra viktigt att någon är med barnet hela tiden så att han eller hon inte råkar välta babygymmet över sig själv.

Funktioner

Babygym kan ha många olika funktioner, och då inte minst leksakerna på babygymmet. En del babygym har leksaker med ljud- och ljuseffekter. Även babygym utan sådan effekter kan vara väldigt underhållande, stimulerande och utvecklande för barnet. Det kan till exempel vara spännande speglar där barnet kan se sig själv, skallror som gör spännande ljud och leksaker som går att snurra på. Även färgglada babygym kan fascinera barnet, och vara bra för utvecklingen.

Funktionerna behöver förstås inte enbart handla om leksakerna heller. En del babygym har mjuka kanter, antingen låga men tjocka eller höga och tunna, som håller barnet på plats. Dessa kan göra att det känns säkrare för både barnet och föräldern, och dessutom blir babygymmet mer ombonat.

På de flesta babygym går leksakerna att plocka bort, och på så sätt kan de användas separat. Man kan till exempel hänga upp leksakerna på andra ställen – till exempel i barnvagnen. Kan leksakerna tas bort så går det förstås även att byta ut dem mot andra leksaker, vilket ger barnet variation och kan utveckla och stimulera ännu mer.

Användningsområden

Även om det kan låta konstigt så kan ett babygym faktiskt ha flera olika användningsområden, och inte enbart användas som babygym. Ibland kan man till exempel ta bort lekbågen från babygymmet, och då kan underdelen användas som en lekmatta. Har babygymmet kanter så kan det även bli en liten lekhage.

Om leksakerna kan tas bort så kan dessa som sagt användas separat, vilket gör att barnet kan fortsätta leka med dessa även efter att babygymmet har plockats undan. Eftersom de flesta babygym är mjuka så gör det att de kan ha olika användningsområden, beroende på hur de är utformande. En del kan användas som mysiga filtar, eller som lek- eller sittmatta.

En del babygym med kanter har ytterligare ett användningsområde, förutsatt att det är en högre kant. Då kan babygymmet användas som leksaksförvaring, när barnet inte längre leker med babygymmet. Om babygymmet har flera användningsområden så kan det användas under en längre tid, och kommer med stor sannolikhet att kännas betydligt mer prisvärt än om det bara används under några månder.

Hemfaktas test av babygym

Vi har tagit fram några av de bästa babygymmen som går att hitta, och för att göra det enklare för dig att hitta rätt så har vi delat upp dessa i tre olika kategorier – premium, mellan och budget. Vi hoppas att detta ska hjälpa dig att hitta rätt babygym för just dig och ditt barn.

 

Bäst i test premiumklassen: Bright Starts Floors of Fun Activity Baby Gym – bästa babygymmet 2023


Det här fina babygymmet har många roliga detaljer, dessutom kan det användas på flera olika sätt – och under lång tid. Ca pris 1000 kr.

bästa babygymmet 2021

Det här är ett babygym som kommer att underhålla barnet många timmar, och under lång tid framöver – kanske till och med flera år. När babygymmet är urvuxet kan man nämligen ta bort lekbågen och hänga upp mattan på väggen – då blir det i stället som ett mjukt dockhus med flikar som kan öppnas och leksaker man kan leka med.

Men även som ett vanligt babygym, liggandes på golvet och med lekbåge, är det här ett riktigt fint och roligt babygym. Den kan till exempel spela olika melodier i 20 minuter, har en barnsäker spegel, en bitleksak och flera roliga aktivitetsleksaker som stimulerar barnet.

Här finns också en avtagbar stödkudde, som stödjer barnet när han eller hon ligger på mage. Det här är ett väldigt roligt babygym, av hög kvalitet, som med stor sannolikhet kommer att roa barnet – och under lång tid framöver, dessutom. Babygymmet kan även tvättas i tvättmaskinen, på 30 grader.

Fördelar

 • Kan även användas som vägghängt dockhus
 • Kan användas under väldigt lång tid framöver
 • Spelar olika melodier i 20 minuter
 • Barnsäker spegel
 • Bitleksak
 • Flera roliga aktivitetsleksaker
 • Avtagbar stödkudde
 • Hög kvalitet
 • Kan tvättas i tvättmaskin

Nackdelar

 • Möjligen något högt pris

Specifikation

 • Från ålder: Nyfödd
 • Mått: 46 x 89 x 69 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare premiumklassen: Bright Starts 4-in-1 Groovin’ Kicks™ Piano & Drum Baby Gym

Detta fina, roliga och högkvalitativa babygym har många roliga leksaker som kan användas på många olika sätt. Ca pris 900 kr.

bra babygym

Det här babygymmet består av en mjuk lekmatta, en lekbåge med flera leksaker och ett roligt piano med ljudeffekter. På pianot finns mer än 85 olika ljud, melodier och fraser på engelska, spanska och franska. Det roliga pianot kan användas på flera olika sätt, det kan sitta fast framför barnet på babygymmet och då kan barnet spela med händerna och fötterna. Pianot kan även placeras framför barnet, när barnet kan sitta upprätt.

Här finns även mycket annat roligt – som en barnsäker spegel och en bitleksak. Detta fina babygym stimulerar barnets sinnen på många olika sätt, och kommer att underhålla barnet långa stunder och under lång tid framöver. Det främjar också utvecklingen av hand-ögon-koordinationen och motoriken. Babygymmet kan tvättas i tvättmaskin på 30 grader.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Många roliga leksaker
 • Piano med mer än 85 olika ljud, melodier och fraser.
 • Barnsäker spegel
 • Bitleksak
 • Kan tvättas i tvättmaskin

Nackdelar

 • Möjligen något dyr

Specifikation

 • Ålder från: Nyfödd
 • Mått: 45 x 68 x 86 cm
 • Språk: Engelska, franska, spanska
 • Material: Polyester, plast

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

 

Bäst i test mellanklassen: Tiny Love Meadow Days Rainbow Babygym – prisvärt babygym


Detta prisvärda och högkvalitativa babygym har många roliga – och lite annorlunda – detaljer som kommer att stimulera och roa barnet. Ca pris 850 kr.

prisvärt babygym

Här finns ljud- och ljusfunktioner som med stor sannolikhet kommer att roa det lilla barnet, men dessutom finns en röstinspelningsfunktion så att du kan spela in din egen röst – och senare barnets röst, vilket säkerligen kommer att fascinera och roa barnet.

Babygymmet har flera roliga leksaker, som är löstagbara. Det gör att barnet kan leka med leksakerna separat, och att leksakerna kan bytas ut. Dessutom finns en magkudde, som ger barnet stöd när han eller hon ligger på mage. Detta babygym stimulerar ditt barns nyfikenhet, och aktiverar rörelse och motorik. Detta babygym kan även tvättas i tvättmaskin.

En annan fördel med detta fina babygym är att det är väldigt stort, vilket ge barnet gott om plats att leka. Lekbågen är dessutom placerad på sidan, så att barnet senare kan sitta på lekmattan och leka med leksakerna.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Ljud- och ljusfunktioner
 • Röstinspelningsfunktion
 • Roliga, avtagbara leksaker
 • Magkudde
 • Kan tvättas i tvättmaskin
 • Rymlig
 • Smart design

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Ålder från: Nyfödd
 • Mått: 110 x 90 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare mellanklassen: Fisher-Price Activity City Babygym


Det här är ett riktigt fint babygym med många användningsområden och många, stora fördelar. Ca pris 700 kr.

fint och prisvärt babygym

Detta babygym är inte bara fint, utan har också väldigt många fördelar. Då lekbågen är fristående så kan babygymmet sättas ihop på flera olika sätt, och i olika storlekar. Det charmiga babygymmet har motiv av en stad, och mjuka fordon som kan åka runt på stadens vägar ingår.

Det finns egentligen hur mycket som helst att säga om detta babygym: Det är rymligt, det är roligt och det är perfekt för att underhålla, utveckla och stimulera barnet. När barnet har blivit äldre kan babygymmet användas som lekmatta eller bilmatta. Här ingår också flera leksaker, förutom 3 fordon så ingår även 2 djur och 2 rollspelsleksaker. Ett av fordonen, en glassbil, är rörelseaktiverad och spelar musik i 25 minuter. Det lyser också upp när barnet slår på den eller rullar den.

Det här är bara några av alla fördelar med detta fina, rymliga och prisvärda babygym. Detta kommer med stor sannolikhet att kunna hänga med under en lång tid framöver, och det kan även tvättas i tvättmaskinen.

Fördelar

 • Fristående lekbåge
 • Kan sättas ihop på olika sätt
 • Motiv av en stad
 • Flera leksaker ingår
 • Väldigt rymlig
 • Kan användas som lekmatta/bilmatta
 • Glassbilen är rörelseaktiverad, lyser och spelar musik
 • Kan användas under lång tid
 • Kan tvättas i tvättmaskin

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Ålder från: Nyfödd
 • Storlek: 122 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Bäst i test budgetklassen: Kinderkraft Smartplay Babygym – billigt och bra babygym

Trots sitt låga pris är det här babygymmet riktigt fint, och väldigt roligt. Det här prisvärda babygymmet har roliga leksaker, och flera smarta funktioner. Ca pris 420 kr.

billigt och bra babygym

Det här är ett babygym som ger mycket för pengarna. Här finns lekbågar med roliga leksaker, och dessa leksaker är även avtagbara och kan fästas i lekmattan också. Leksakerna består bland annat av en spegel, två bitleksaker och en pipande tiger.

Detta fina babygym kan även användas som ett litet bollhav, om man fäller upp väggarna. 20  roliga bollar ingår som barnet kan leka med, och vill man senare ha flera så går det förstås att köpa liknande bollar att ha i bollhavet. En liten kudde ingår, som ger barnet stöd när han eller hon ligger på mage.

Detta babygym är enkelt att förvara och ta med, och mattan kan även tvättas i tvättmaskinen. När barnet har tröttnat på det lilla bollhavet så kan det i stället användas som leksaksförvaring, eller som myspöl.

Fördelar

 • Lågt pris
 • Mycket prisvärt
 • Lekbåge med avtagbara leksaker
 • Leksakerna kan även fästas i mattan
 • Spegel, bitleksaker, pipande tiger
 • Kan användas som litet bollhav
 • 20 bollar ingår
 • Magkudde ingår
 • Enkelt att förvara och ta med
 • Mattan kan tvättas i maskin
 • Kan senare användas som leksaksförvaring eller myspöl

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: 100 procent polyester
 • Mått: 57 x 102,5 x 96 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare budgetklassen: Happy Baby Babygym – billigaste babygymmet i vårt test


Det här är ett enkelt men samtidigt väldigt fint och väldigt roligt babygym. Det håller hög kvalitet, är enkelt att använda och är otroligt prisvärt. Ca pris 200 kr.

billigaste babygymmet i vårt test

Även om detta enkla babygym, som endast består av en lekbåge, inte har några speciella ljud- och ljuseffekter så kan det ändå roa barnet under lång tid. Här finns spännande saker att snurra på, en spegel att titta i, skallror och fina färger.

Trots sin enkelhet stimulerar detta babygym barnets alla sinnen, och leksakerna är avtagbara och kan enkelt flyttas runt eller bytas ut. Det går även att leka med leksakerna separat, eller sätta upp dem på andra ställen.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Enkelt att använda
 • Mycket prisvärt
 • Stimulerar alla sinnen
 • Avtagbara leksaker

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Ålder från: 6 månader

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Avslutande ord inför ditt köp av babygym

Att köpa babygymmet är inte alltid det lättaste, eftersom det finns många olika varianter att välja mellan. Det finns babygym i många olika prisklasser, former, färger och med olika funktioner. Faktum är att de flesta babygym brukar fungera bra för att roa det lilla barnet, och alla är utvecklande – en del mer än andra. Det är också omöjligt att på förhand veta vilket barnet kommer att uppskatta allra mest – kanske fascineras barnet mest av olika färger, eller av ljud, eller av att känna på olika saker eller något helt annat.

Fundera i stället över vilket babygym du föredrar. Kanske vill du roa barnet med såväl ljud och ljus som färger och olika material? Kanske vill du ha ett babygym som har flera olika funktioner – till exempel där lekbågen kan tas bort så att lekmattan kan användas separat? Eller kanske ett babygym med trygga kanter så att barnet inte kan rulla bort från det?

För att få inspiration kan det vara en bra idé att kolla runt på olika modeller, och jämföra dessa. Det kan vara en bra idé att börja kolla i god tid, så att man hinner fundera ordentligt och dessutom köpa det tidigt. Det kan vara skönt att ha babygymmet hemma redan innan det används, så att ni kan testa det ibland och se när barnet börjar intressera sig för det.

Tänk också på att babygymmet faktiskt kan fortsätta vara av intresse länge, längre än de rekommenderas, speciellt om det har roliga funktioner med ljud- och ljuseffekter. Låt det gärna stå kvar tills barnet är helt klar med det, eller plocka bort leksakerna så att barnet kan fortsätta leka med bara dem. En del babygym kan som sagt även omvandlas till mysiga lekmattor, och dessa kan man ha kvar en lång tid framöver. På så sätt blir babygymmet mer prisvärt, även om det annars är något som används under en ganska kort tid.

 

Vanliga frågor och svar om babygym

När börjar man använda babygym?

Hur tidigt man kan börja använda babygymmet beror till stor del på när barnet börjar intressera sig för det, vilket kan variera en del. Ofta kan det börja användas när barnet är omkring två månader, men det är som sagt individuellt.

Hur länge används babygym?

Hur länge babygymmet används kan också variera, och beror helt på hur länge barnet tycker att det är roligt. Det är vanligt att det används tills barnet är omkring ett halvår, men det kan vara både tidigare och senare än så.

Varför är babygym bra?

Babygymmet är bra för barnets utveckling, på flera sätt. Det är bra för den kognitiva utvecklingen, den visuella utvecklingen och för grovmotoriken. Det finns många fördelar med babygymmet – och dessutom tycker de flesta bebisar att det är roligt också.

Babygym bäst i test – de bästa babygymmen 2023

 • Bäst i test premiumklassen: Bright Starts Floors of Fun Activity Baby Gym – bästa babygymmet
 • Utmanare premiumklassen: Bright Starts 4-in-1 Groovin’ Kicks™ Piano & Drum Baby Gym
 • Bäst i test mellanklassen: Tiny Love Meadow Days Rainbow Babygym – prisvärt babygym
 • Utmanare mellanklassen: Fisher-Price Activity City Babygym
 • Bäst i test budgetklassen: Kinderkraft Smartplay Babygym – billigt och bra babygym
 • Utmanare budgetklassen: Happy Baby Babygym – billigaste babygymmet i vårt test

 

Lämna en kommentar