Bäst i test: Avfuktare – Avfuktning för en torrare framtid!

Ja du min vän – har du tröttnat på fuktiga problem och en möglig tillvaro är det dags för dig att införskaffa en avfuktare. Denna genialiska apparat är nämligen nyckeln till din nya, fräscha framtid. Aldrig mer våta kläder, aldrig mer fuktig överläpp och ALDRIG mer en tropisk nattsömn. Torrt för hela slanten ska det va. Men så kommer vi till den ständiga frågan: vilken avfuktare är egentligen bäst? Vilken fungerar i badrummet och vilken fungerar i sovrummet? Ska man köpa en med wi-fi eller är det rentav en onödig funktion? Sluta tänk! Ödsla din dyrbara hjärnenergi på annat! Det har nämligen blivit dags för oss att kora årets bästa avfuktare 2023 – för din rätt till torra nätter!

Våra fuktiga experter har djupdykt i marknaden och efter många varv landat i sex oerhört vassa luftavfuktare i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du, om det egentligen var en AC du var ute efter, så hittar du det testet här! 

Bästa Avfuktaren 2023

Så vilken är den bästa avfuktaren? Woods AD20 från kategorin Mellan blev utsedd till bäst i test! Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Bäst i test Lyxklassen: Woods SW38FW – Avfuktare perfekt för källare och badrum!

Avfuktare för både badrum, källare, krypgrund och hemmets övriga vrår! Pris fr. 4.600 kr.

Bäst i test avfuktare

Woods SW38FW är en avfuktare som anses vara en av de bättre på marknaden av flera anledningar. Den har en hög avfuktningskapacitet vilket innebär att den kan ta bort en betydande mängd fukt från luften i ytor upp till 140 m². Detta gör den idealisk för att hantera fuktproblem i olika miljöer som källare, tvättstugor och fuktiga rum. Denna avfuktaren har även ett antimögelfilter som renar luften från damm, smuts och partiklar och är dessutom utformad för att vara energieffektiv. Den använder avancerad teknik för att maximera avfuktningsresultatet samtidigt som den minimerar energiförbrukningen. Detta innebär att avfuktaren inte bara är effektiv i att ta bort fukt, utan också ekonomisk att använda över tid.

En av de fördelar som vi uppskattar hos Woods SW38FW är dess tysta drift. Den är utrustad med ljudisoleringsteknik som minimerar ljudnivån när den är igång. Detta gör det möjligt att använda avfuktaren även i sovrum. Avfuktaren är enkel att använda med användarvänliga kontroller och inställningar. Den har vanligtvis en tydlig display som visar aktuella värden och möjliggör enkel justering av inställningar. Dessutom har den ofta en inbyggd luftrenare som ytterligare förbättrar luftkvaliteten i rummet.

Dessa egenskaper i kombination med en pålitlig prestanda gör Woods SW38FW till en avfuktare att lita på!

Specifikationer: 

 • Max avfuktningskapacitet: 19 l/dygn
 • Lokalyta: 140 m²
 • Effekt: 495 W
 • Kylmedel: R290
 • Avfuktningskapacitet: från +2°C upp till +35°C
 • Ljudnivå: 56 dB(A)
 • Vattentank: 11.4 l

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA:

 

Utmanare Lyxklassen: Woods DSC50FM – Avfuktare för krypgrund!

Speciellt tillverkad för avfuktning av krypgrund och andra utrymmen med låg takhöjd! Pris fr. 5.400 kr.

Bästa avfuktaren 2023

Lyxklassens utmanare kommer även den från Woods och är en av de bästa avfuktarna för krypgrunder. DSC50FM är speciellt utformad för att fungera effektivt i utrymmen med låg takhöjd såsom krypgrunder, mindre källare, tvättstugor och garage. Dess konstruktion och luftcirkulationssystem möjliggör avfuktning även i trånga utrymmen. Den är utrustad med i-EcoDefrost: ett intelligent avfrostningssystem utvecklat och tillverkat i Sverige. Detta system ger snabbare och bättre avfrostning. Samtidigt som den tar bort fukt från luften – renar den även luften i rummet.

DSC50FM kan avfukta i temperaturer så låga som +2 °C och så höga som +40 °C. Detta gör att den kan användas i olika klimat och miljöer utan att förlora effektiviteten. Avfuktaren har två fläktsteg och producerar ljud i intervallet 37-56 dB. Detta innebär att den fungerar tyst och stör inte omgivningen. Sist men inte minst är DSC50FM praktiskt utformad med en slanganslutning som möjliggör direktavledning av kondensvatten till avloppet. Detta eliminerar behovet av manuell tömning av vattentanken och gör att avfuktningen kan fortgå kontinuerligt utan avbrott.

Alla dessa egenskaper gör Woods DSC50FM till en av de bästa avfuktarna för att hantera fuktproblem och förbättra luftkvaliteten i rum!

Specifikationer: 

 • Max avfuktningskapacitet: 16.2 l/dygn
 • Lokalyta max: 100 m²
 • Effekt: 308 W
 • Kylmedel: R290
 • Avfuktningskapacitet: från +2°C upp till +40°C
 • Ljudnivå: 37-56 dB(A)

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA:

 

 

Bäst i test: Mittemellan 

Bäst i test Mellanklassen: Woods AD20 – Bästa avfuktaren 2023! 

En kombinerad avfuktare och luftrenare! Pris fr. 3.600 kr.

Bäst i test avfuktare

Woods AD20 är en otrolig mackapär som både renat och fuktar luten. Här är några skäl till varför vi utsett den till bästa avfuktaren 2023:

AD20 Hybrid är en kombinerad avfuktare och luftrenare vilket gör den till en mångsidig lösning för att förbättra inomhusmiljön. Den effektiva avfuktningen fungerar riktigt bra och tar bort överflödig fukt och dålig lukt samtidigt som de Active ION HEPA-filtrerna renar luften från skadliga partiklar. Detta bidrar till en renare och hälsosammare inomhusluft. Den har en imponerande avfuktningskapacitet på 140-250 m³/h och en luftreningseffekt på 55-350 m³/h. Detta gör att den kan hantera stora rum och områden upp till 100 m² effektivt.

AD20 Hybrid är utformad för att vara energieffektiv och ha en låg ljudnivå. Dessutom är den utrustad med en luftkvalitetsindikator som kan känna av partikelkoncentrationen och fuktighetsnivån i rummet. Detta gör att du enkelt kan övervaka luftkvaliteten och fuktigheten för att göra justeringar efter behov. Sist men inte minst har den en extra effektläge som kan användas för att underlätta och påskynda tvätt-torkningsprocessen.

Specifikationer: 

 • Max avfuktningskapacitet: 23 liter / dygn
 • Lokalyta: 100 m²
 • Kylmedel: R290
 • Avfuktningskapacitet: från +5°C till +35ºC
 • Ljudnivå: 52 dB(A)

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA:

 

Utmanare Mellanklassen: eeese Adam – Liten avfuktare med Wifi!

Liten och smart avfuktare! Pris fr. 3.000 kr.

Bäst i test avfuktare

Gillar du när saker och ting fungerar enkelt lär du gilla eeese Adam – en avfuktare med Wifi! Här är några anledningar till att vi tycker om eeese Adam:

Adam är tyst i drift och har en stilren design som passar in i alla typer av hemmiljöer. Den kan placeras i vardagsrummet, sovrummet, köket eller andra rum där man vill bli av med fukt och förbättra inomhusklimatet. Med Adams wifi-funktion kan du enkelt styra och övervaka enheten genom din mobiltelefon. Trots sin kompakta storlek har Adam en stor vattentank med en kapacitet på 5 liter. Det gör att den kan avfukta effektivt även på stora ytor. Den har även en praktisk timerfunktion som gör att den endast körs när du önskar. Detta minimerar energiförbrukningen och ger dig möjlighet att anpassa avfuktningen efter dina behov. Dessutom kan du ställa in önskad luftfuktighetsnivå via LED-displayen.

Adam har en populär klädtorkningsfunktion som effektivt drar ut överflödig fukt från rummet, vilket förkortar torktiden för våta kläder och ytterplagg. Detta är en bekväm och miljövänlig lösning som minskar slitage på kläderna och minskar beroendet av torktumlare.

Specifikationer:

 • Max. arbetsyta: 100m2
 • Max avfuktningskapacitet: 20 l/dag
 • Max ljudnivå: 44 dB(A)
 • Vattentank: 5 l
 • Köldmedium: R290

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA:

 

Bäst i test: Budget

Bäst i test Budgetklassen: eeese Emil 10L – Liten Avfuktare 

Liten men naggande god! Pris fr. 1.900 kr.

Bästa avfuktaren 2023

I budgetklassen hittar vi lilla goa Emil – en av de bästa avfuktarna i budgetklassen baserat på följande skäl:

Emil är den minsta och mest kompakta avfuktaren från Eeese med en klassisk och elegant design. Den kan smidigt placeras i uppvärmda källare och mindre rum utan att ta upp mycket utrymme. Den har en praktisk torkfunktion för kläder som torkar våta ytterplagg och tvätt snabbt. Detta är ett strömsnålare och miljövänligare alternativ jämfört med en torktumlare.

Emil är en tystgående avfuktare med låg ljudnivå på endast 36-40 dB och är dessutom utrustad med en smart LED-display där du kan enkelt ställa in önskad fuktnivå. Den stänger av sig själv när önskad fuktighet uppnås och startar automatiskt igen när fuktnivån överskrids. Emil har en låg strömförbrukning på endast 155W, vilket är mycket lågt för en avfuktare med en kapacitet på 10 liter per dag. Det gör den både energisnål och kostnadseffektiv i drift.

Specifikationer:

 • Max. arbetsyta: 50 m2
 • Max avfuktningskapacitet: 10 l/dag
 • Max ljudnivå: 40 db
 • Vattentank: 2.6 l
 • Köldmedium: R290

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA:

 

Utmanare Budgetklassen: Woods Avfuktare MRD10 – Perfekt för badrum!

En energisnål avfuktare perfekt till badrum och blöta kläder! Pris fr. 2.000 kr.

Bästa avfuktaren 2023

Sist men inte minst hittar vi – föga förvånande – ännu en avfuktare från Woods. Woods MRD10 är en av de bättre, små avfuktarna på marknaden baserat på följande skäl:

Trots sin kompakta storlek är MRD10 en kraftfull avfuktare som effektivt tar bort fukt från luften. Den är särskilt lämplig för att torka tvätt, fuktiga kläder och för att avfukta badrum eller husbilar under vinterförvaring. MRD10 är lättanvänd och fungerar automatiskt. Du ställer in önskad luftfuktighet, och avfuktaren avstängs när fuktnivån understiger inställd nivå och startar igen vid behov. Den har även en praktisk avstängningstimer som kan ställas in på 2, 4 eller 6 timmar.

Med sin kompakta design och bärhandtag är MRD10 lätt att flytta dit den behövs. Den passar bra i badrum, sommarstugor, båtar och husvagnar för att motverka fukt och dålig lukt.

Specifikationer:

 • Max. arbetsyta: 40 m2
 • Max avfuktningskapacitet: 10 l/dag
 • Vattentank: 2 l
 • Köldmedium: R290

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA:

Såhär utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Woods AD20 från kategorin Mellan utsedd till bästa avfuktare. Detta då denna avfuktare har bäst avfuktning sett till pris och dessutom fungerar som en riktigt bra luftrenare! Den täcker en stor yta utan att ta för mycket plats och är en av testets tystaste avfuktare!

I jakten på den bästa avfuktare har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den avfuktare som är bäst från den som inte är det. När det kommer till avfuktare är avfuktningsförmåga, lokalyta och ljudnivå viktiga komponenter.

Med de sex avfuktare vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide Avfuktare

Leta efter rätt storlek:

Bestäm storleken på det område du vill avfukta för att välja rätt kapacitet för avfuktaren. Mindre avfuktare passar bra i badrum, garderober eller mindre rum, medan större modeller kan hantera hela hus eller stora vardagsrum.

Kolla efter energieffektivitet:

Letar du efter en avfuktare som inte tar allt för mycket el? Kolla efter märkningen “Energy Star” eller information om låg energiförbrukning. En energieffektiv avfuktare kan hjälpa dig att spara pengar på lång sikt och minska din klimatpåverkan.

Tänk på ljudnivå:

Om du ska använda avfuktaren i sovrummet eller på kontoret, leta efter modeller med låg ljudnivå. Titta efter decibelvärden för att få en uppfattning om hur tyst avfuktaren är när den är i drift.

Bekväma funktioner:

Vissa avfuktare har extra funktioner som kan göra din upplevelse bekvämare. Det kan vara saker som timerfunktion, WiFI, automatisk avstängning när vattentanken är full eller inbyggd luftrenare. Tänk på vilka funktioner som skulle vara mest användbara för ditt specifika behov och välj en avfuktare som erbjuder dem.

Enkelt underhåll:

Kolla om avfuktaren har lättåtkomliga filter som är enkla att rengöra eller byta ut. Om möjligt, välj en modell som har en automatisk avfrostningsfunktion för att förhindra frostbildning och maximera effektiviteten.

Budget och kvalitet:

Jämför priser och läs recensioner för att hitta en avfuktare som erbjuder bra prestanda till rimligt pris. Var beredd på att investera lite mer om du behöver en högkvalitativ och pålitlig avfuktare som kommer att hålla länge.

Vanliga frågor och svar om Luftavfuktare

Vilken avfuktare är bäst i test?

I vårt test blev Woods AD20 från kategorin Mellan utsedd till bästa avfuktare. Detta då denna avfuktare har bäst avfuktning sett till pris och dessutom fungerar som en riktigt bra luftrenare! Den täcker en stor yta utan att ta för mycket plats och är en av testets tystaste avfuktare.

Hur mycket ström drar en avfuktare?

Strömförbrukningen för en avfuktare kan variera beroende på modell, kapacitet och driftsförhållanden. Generellt sett kan avfuktare ha en strömförbrukning på någonstans mellan 200 watt till 1500 watt.

Hur fungerar en avfuktare?

En avfuktare drar fukt från luften och hjälper till att minska luftfuktigheten i ett rum eller en miljö. Processen fungerar genom att avfuktaren suger in fuktig luft, kondenserar fukten och samlar den i en behållare eller leder bort den genom en slang. Den rena och torrare luften släpps sedan tillbaka i rummet.

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar