1. Hem
 2. >
 3. Sport & Fritid
 4. >
 5. Bäst i test: Åtelkamera – Förenkla jakten med en slående viltkamera!
BolyGuard-MG98-4G-36MP.jpg

Lyx

Åtelkamera test BolyGuard MG98 4G 36MP

BolyGuard MG98 4G 36MP – Bästa Åtelkameran [current_year]!

8.8

Mellan

Åtelkamera Boly Guard 584 MP (MMS Kamera)

Boly Guard 584 MP, MMS Kamera

8.6

Budget

Denver Åtelkamera 8Mp 2" LCD-skärm

Denver 8Mp 2″ LCD-skärm

7.2

Inledning

Jasså du ska ut och jaga! Kanske ta bilen till Hyltebruk och bege dig ut i skogarna med en kanna brunt? Som jägare undrar man ofta vad djuren i skogen sysslar med när man själv inte är närvarande. Vart gömmer dom sig och på vilka tidpunkter under dygnet är dom som mest aktiva? Ja det kan ju vara fint att veta när det ska jagas. Då behöver du en åtelkamera! En sån där dold kamera, ja en övervakningskamera, som gör livet enklare för en jägare! Med en viltkamera slipper du sitta oändliga timmar för att lära dig djurens beteende och besöksmönster. Övervakningskameran är helt enkelt det perfekta jakttillbehöret! Jakt är jakt och på jakten ska det jagas, som jägare säger – så nu har det blivit dags för bäst i test av åtelkamera. Och vilken jaktkamera som är den bästa kristalliseras nu i: Bästa åtelkameran 2024!

Vi på Hemfakta har utsett BolyGuard MG98 4G 36MP till bästa åtelkameran 2024! Den här viltkameran är en mycket effektiv modell av högsta kvalitet. Den har hela 36 MP och stöd för 4G vilket underlättar jakten. Både bilder och filmer blir av mycket hög kvalitet och dom kan skickas direkt till din mobil eller till din e-post!

I vårt test blev BolyGuard MG98 4G 36MP testvinnare, tack vare sina många grymma egenskaper. Med alla dom funktioner som krävs av en bra övervaknings/åtelkamera är den mycket effektiv och pålitlig. Den har mycket bra bildkvalitet, stöd för 4G, smidiga och användarvänliga menyer på svenska, snygg och insmältande design och enkel när det kommer till överföringar mellan enheten och din dator eller telefon. Dom största variationerna ligger i rörelsesensorernas hastighet och på vilket avstånd kameran är förmögen att plocka upp rörelsen och fota i användbar kvalitet.

I jakten på den bästa åtelkameran har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer för att få en så tydlig bild som möjligt. När det kommer till åtelkameror är användarvänlighet och bildkvalitet viktiga komponenter (inte minst bildkvalitet i mörker!), men tålighet, utseende och rörelsesensorer är även dom avgörande i valet av jaktkamera.

Med dom sex jaktkameror ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

BolyGuard MG98 4G 36MP – Bästa Åtelkameran [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Åtelkamera test BolyGuard MG98 4G 36MP

Lyx

Vinnare

7

Pris

10

Bildkvalitet

10

Uppkoppling

8

Användarvänlighet

9

Extrafunktioner

8.8

Totalpoäng

Motivering: Med 36 MP och 4G-uppkoppling får du bilder så skarpa att du nästan kan se myggan på älgen. Med menyer på svenska är det som att ha en lokal guide i skogen. Betyget dras ner något av det högre priset och viss kritik om kundservice.

BolyGuard MG98 – den viltkamera som gör jakten till en walk in the park! Pris fr. 3500 kr.

.                 

Vi på Hemfakta har utsett BolyGuard MG98 4G 36MP till bästa åtelkameran 2024! Den här viltkameran är en mycket effektiv modell av högsta kvalitet. Den har hela 36 MP och stöd för 4G vilket underlättar jakten. Både bilder och filmer blir av mycket hög kvalitet och dom kan skickas direkt till din mobil eller till din e-post! Designen på kameran är snygg och kamouflaget ser till att den smälter in bra i olika miljöer och bakgrunder, vilket gör BolyGuard MG98 till en flexibel kamera. Ett stort plus är att modellen har menyer på svenska då detta underlättar för att komma igång snabbt. 

 • Funktioner: Med MMS, SMS och e-postfunktion
 • Bildkvalitet: Hela 36 MP vilket ger mycket bra bildkvalitet
 • Uppkoppling: Stöd för 4G
 • Övrigt: Menyer på svenska

Fördelar

 • Användare i Sverige upplever att kameran har en mycket hög upplösning, vilket ger skarpa och klara bilder.
 • Många lovordar kamerans enkla installation och användarvänlighet.
 • Produkten uppfyller eller överträffar i flera fall användarnas förväntningar när det kommer till bild- och videokvalitet.

Nackdelar

 • Vissa användare, främst i Frankrike, har haft problem med kundservice och anser att den brister.
 • Internationella recensioner pekar på att kameran kan vara svår att förstå och installera om man inte har tillgång till instruktioner på sitt eget språk.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från olika källor för att skapa en objektiv bild av produkten. I detta fall är antalet användarrecensioner begränsat till Prylstaden((Prylstaden, 2023-09-29)) och Amazon((Amazon, 2023-09-29))

2

Berger & Schröter SG880MK18M 

Berger & Schröter SG880MK18M Åtelkamera bäst i test prisvärd

Lyx

Utmanare

8

Pris

9

Bildkvalitet

7

Uppkoppling

8

Användarvänlighet

9

Extrafunktioner

8.2

Totalpoäng

Motivering: Kameran är lika diskret som en ninjaskugga och är robust byggd. Den saknar 4G vilket drar ner betyget något.

Berger & Schröter – den osynliga väktaren i nattens mörker! Pris fr. 3200 kr.


Utmanaren i lyxklassen hittar vi i den här åtelkameran från Berger & Schröter! Även den utrustad med MMS, SMS och e-postfunktion och den kan dessutom styras via SMS eller android-app. Tack vare infraröd teknik och svarta LED:er utan synlig IR-blixt på natten är den en grym, osynlig kompis i jaktnatten och kan med sin nätta form, enkla styrning och diskreta look kan den enkelt användas som övervakningskamera. Den har PIR-rörelsesensorer och 14 miljoner-pixel vilket resulterar i vackra viltbilder. Den har en lång antenn för optimal trådlös anslutning.

 • Funktioner: Med MMS, SMS och e-postfunktion
 • Bildkvalitet: Med laserpekare för enkel inriktning, Hög sändningseffekt, Automatisk vitbalans, Bilder eller videor 1 till 60 s med ljud, Kan även användas som övervakningskamera,Tack vare infraröd teknik och svarta LED:er utan synlig IR-blixt på natten
 • Uppkoppling: Kan styras via SMS eller android-app
 • Övriga egenskaper: Antennen kan vinklas, Inbyggd mikrofon, Vädertåligt hölje, Anordning för hänglås

Fördelar

 • Diskret look och osynlig IR-blixt
 • Vädertålig och robust trots sin nätta form
 • Bekvämt automatiserad med automatisk vitbalans, laserpekare och hög sändningseffekt

Nackdelar

 • Saknar 4G

Sammanfattning: Vi har inte hittat några rencensioner online för Berger & Schröter SG880MK18M viltkamera. Vi har dock hört oss för i butik vilket gett oss en bild av för- och nackdelar.

3

Boly Guard 584 MP, MMS Kamera

Åtelkamera Boly Guard 584 MP (MMS Kamera)

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Bildkvalitet

9

Uppkoppling

8

Användarvänlighet

8

Extrafunktioner

8.6

Totalpoäng

Motivering: Med en färgdisplay som är enklare att navigera än en skattkarta, och 4G-uppkoppling, blir det inte bättre än detta i mellanklassen.

Boly Guard 584 MP – den teknologiska pärlan som ser allt, fast du inte gör det! Pris fr. 2000 kr.


Boly Guard 584 MP består av en högteknologisk kamera. Den här viltkameran filmar och fotograferar med hjälp av en rörelsesensor som fungerar utmärkt på upp till 15–18 m avstånd. Den här modellen sticker ut med sin färgdisplay där du smidigt kan kika igenom bildmaterialet i efterhand. Den jobbar också via 4G nätet och har en skarp upplösning på bilderna (24 MP). Slutligen så är den här viltkameran effektivt kamouflagefärgad, vilket gör att den knappt märks ute i naturen. Den här kameran ska endast användas med litiumbatterier, då alkaliska batterier kan göra att vissa funktioner inte fungerar.

 • Funktioner: Filmar och fotograferar med hjälp av en rörelsesensor som fungerar utmärkt på upp till 15–18 m avstånd
 • Bildkvalitet: Bra bildupplösning (24 MP)
 • Uppkoppling: Jobbar via 4G nätet
 • Övrigt: LCD-färgdisplay 

Fördelar

 • Användarna är eniga om att kameran är mycket lätt att använda.
 • Många upplever att installationen går smidigt, och är särskilt nöjda med att den funkar precis som utlovat.
 • En del användare har lyft fram att det är möjligt att justera känslighetsnivån på kameran, vilket ger extra poäng i flexibilitet.

Nackdelar

 • Någon användare påpekade att det kan uppstå komplikationer om du har pinkod aktiverat på ditt SIM-kort vid installation.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från Prylstaden.se och Jaktbutik.net för att skapa en objektiv bild av produkten. Användare är generellt sett väldigt nöjda, men det kan vara bra att vara medveten om att pinkod på SIM-kort kan skapa onödigt krångel vid installation.1 och Jaktbutiken((Jaktbutik.net, 2023-09-29)). Eftersom vi bara har två källor är antalet källor begränsade.

4

Luxorparts Åtelkamera 

Åtelkamera bäst i test luxorparts

Mellan

Utmanare

8

Pris

6

Bildkvalitet

7

Uppkoppling

9

Användarvänlighet

7

Extrafunktioner

7.4

Totalpoäng

Motivering: Luxorparts tar mellanklassen till en ny nivå med sin åtelkamera. Användarvänligheten är top-notch, och priset är mer än rimligt för vad du får. Den lider dock en aning på bildkvaliteten men briljerar i funktioner som vattentäthet och osynlig IR-blixt.

Lever i lyx men inte på budget? Luxorparts Åtelkamera är skräddarsydd för dig! En snygg och diskret övervakare, som inte bränner hål i plånboken. Pris fr. 1500 kr.

Vill du ha en grym jaktkamera för en lite mindre peng? Som smälter in väl i miljön, är högupplöst och fotar fint i mörker? Ja det är ju trots allt den viktigaste komponenten. Då har du svaret i Luxorparts Åtelkamera! Med den här goingen kan du fota och filma nyfikna djur eller övervaka hem och mark smidigt. Kameran triggas av rörelse från upp till 15 meters avstånd inom 0,8 till 1 sekund. Den sparar bilder, filmer och har en timelapse-funktion som sparas i minneskort. Med en vidvinkellins på 46° samt osynlig blixt med 40 IR-dioder som fångar upp besökaren oavsett ljusförhållanden gör den jobbet mer än väl. Dessutom är den vattentät.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 • Funktioner: PIR-sensor och osynlig IR-blixt
 • Bildkvalitet: 24 MP upplösning och Full HD-video. Bildupplösning: 12, 16 eller 24 MP Video: VGA, HD eller Full HD (15 fps)
 • Uppkoppling: Saknar wifianslutning
 • Övrigt: Vattentät, Drivs med AA-batterier, Sparar bilder och video på minneskort

Fördelar

 • Många användare tycker att kameran är enkel att använda, vilket sparar dig en smärre huvudvärk vid installation.
 • En del recensenter lyfter fram att kameran fungerar bra i områden utan Wi-Fi eller internet, vilket är ett klipp för dig som inte har tillgång till världens informationssupermotorväg på din övervakningsplats.
 • Några användare menar att produkten är prisvärd, så du kan behålla lite av kakan och äta den också!

Nackdelar

 • En hel del användare är missnöjda med bild- och filmkvaliteten, vilket betyder att du inte kommer att filma nästa storfilm med denna lilla pjäs.
 • Några personer upplever att start-upp menyn är oklar, så du kan behöva en detektivhatt för att lista ut den.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från Kjell & Co för att skapa en objektiv bild av produkten. Antalet källor är begränsade och informationen kommer endast från Kjell & Co((Kjell & Co, 2023-09-29)).

5

Denver 8Mp 2″ LCD-skärm

Denver Åtelkamera 8Mp 2" LCD-skärm

Budget

Vinnare

10

Pris

5

Bildkvalitet

6

Uppkoppling

8

Användarvänlighet

7

Extrafunktioner

7.2

Totalpoäng

Motivering: Denver är den obestridda budgetkungen! Med sitt oöverträffade pris och användarvänlighet är den en hit för jägaren som inte behöver Hollywood-kvalitet på sina skogsbilder.

Sparar du till älgjakten men behöver ändå hålla koll i skogen? Då är Denver din kompanjon! Pris fr. 700 kr.

Den här digitala åtelkameran från Denver har en 8 Megapixel CMOS bildsenor, samt en bra 2″ LCD-skärm. Modellen är mycket prisvärd och passar åt jägare som helt enkelt behöver en bra viltkamera som är enkel att använda. Denver viltkamera 8Mp kommer med ett IR LED-ljus som inte märks av i mörker, vilket gör den svårare att upptäcka. En stor fördel är också att kameran är vattentät och har en IP-65 klassificering. Den här modellen har ett avkänningsavstånd på 1-25 meter och utlösarens hastighet är på 0,3 sekunder. Något som drar ned betyget är att standbytiden är på endast 3 månader vilket är något kort.

 • FunktionerVattentät kamera med IP-65 klassificering
 • Bildkvalitet: 8 Megapixel CMOS bildsenor, samt en bra 2″ LCD-skärm
 • Uppkoppling: Ingen Wifianslutning
 • Övrigt: Tydlig LCD-skärm, IR LED-ljus som inte märks av i mörker, avkänningsavstånd på 1-25 meter och utlösarens hastighet är på 0,3 sekunder

Fördelar

 • En del användare tycker att kameran är enkel att installera och använda, även i låga temperaturer.
 • Många uppskattar att kameran har bra batterikapacitet, vilket minimerar underhåll.
 • Några menar att kameran är den bästa de testat bland olika viltkameror.

Nackdelar

 • Flertalet användare rapporterar att kameran inte är särskilt vattentålig, och kan få kondens på linsen.
 • Vissa kritiserar också designen av små knappar och minneskortsfacket, vilket kan vara opraktiskt för grova fingrar.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från ett flertal parter för att skapa en objektiv bild av produkten. Dessa inkluderar Elgiganten((Elgiganten, 2023-09-29)), Coolstuff((Coolstuff, 2023-09-29)) och Amazon((Amazon, 2023-09-29)). Antalet källor är begränsat.

6

Denver GSM WCM-8010 

Denver GSM WCM-8010 Åtelkamera bästa budget jaktkamera

Budget

Utmanare

9

Pris

4

Bildkvalitet

5

Uppkoppling

7

Användarvänlighet

6

Extrafunktioner

6.2

Totalpoäng

Motivering: Denver GSM WCM-8010 är det perfekta valet för dig som vill ha lite mer än bara grunderna. Kameran erbjuder bra prisvärde men snubblar på bildkvalitet och uppkoppling.

Smidig, snabb och riktigt prisvärd! Pris fr. 800 kr.

En budgetutmanare hittar du i samma märke! Nämligen Denver WCM-8010 åtelkamera med 8 Mpx-sensor. Sensorn säkerställer god bildkvalitet kvalitet och Full HD-video som kan skådas bekvämt på 2-tumsskärm. När det kommer till mörkerseende har den här kameran har tre rörelsesensorer som fångar allt i rörelse på 0,3 sekunder, även på natten. IR-filtret med PIR avkänningsavstånd på 1-25 meter och 42 LED-klusterljus garanterar slående timing och belysning av motivet. Kameran har en SIM-kortplats som möjliggör omedelbar fotopostning till telefon eller e-post men kan även sparas på microSD. Kameran är IP65 vattentät vilket betyder att den kan hantera regnet. Denver-kameran kan enkelt monteras på ett träd eller en stolpe med remmar.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!
 • Funktioner: IR-filtret med PIR avkänningsavstånd på 1-25 meter och 42 LED-klusterljus, 3 rörelsesensorer som fångar allt i rörelse på 0,3 sekunder, även natt.
 • Bildkvalitet: Videoinspelning (upplösning) 1080p, Sensor CMOS, Stillbildsupplösning 8 megapixel
 • Uppkoppling: Ingen Wifianslutning
 • Övrigt: Vattentät kamera med IP-65 klassificering, SIM-kortplats som möjliggör omedelbar fotopostning till telefon eller e-post

Fördelar

 • Många användare menar att kameran levererar hyfsat bra bildkvalitet, speciellt med tanke på priset.
 • En del kunder uppskattar att den kan skicka bilder via e-post eller MMS, vilket ger en viss flexibilitet i användningen.
 • Batteritiden nämns som tillfredsställande, med ungefär två veckors livslängd på 8 AA-batterier beroende på inställningar.

Nackdelar

 • Användarna rapporterar om komplicerade installationsprocesser, inklusive inmatning av SIM- och minneskort, samt att kameran ofta kräver omstart.
 • Många finner att instruktionerna är otillräckliga och att enheten därför är svår att konfigurera korrekt.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från Amazon((Amazon, 2023-09-29)) och Elgiganten((Elgiganten, 2023-09-29)) för att skapa en objektiv bild av produkten. Antalet källor är begränsade.

Så använder du en åtelkamera

Så snart du monterat upp viltkameran vid foderplatsen kommer du kunna övervaka direkt från soffan. Kameran aktiveras av en rörelsedetektor. När ett djur besöker din åtel eller saltsten kommer du få informationen om djuret och tidpunkt för händelsen via sms eller ett mail.

Anledningen till att jägare använder sig av en åtelkamera är för att få en bra överblick över vilka slags djur som besökt åtelplatsen samt på vilka tidpunkter. Med andra ord så är en åtelkamera till hjälp för att kartlägga de vilda djurens beteendemönster utan att störa dem. Detta är särskilt praktiskt under de perioder då det inte finns någon spårsnö.

Det är nämligen väldigt tidskrävande att själv sitta på pass så mycket att det går att göra en grundlig kartläggning av djurens beteenden, men tack vare åtelkameran är det numera möjligt att göra en detaljerad sådan.

 

Köpguide Åtelkamera

Ska man välja en billig åtelkamera eller en dyrare modell?

Det finns ett stort utbud av olika åtelkameror på marknaden, både dyra och billiga åtelkameror. Ett par saker som är viktigt att ha i åtanke när du ska införskaffa en åtelkamera är att noga kontrollera om modellen har de egenskaper och funktioner som du behöver. Hur effektiv är rörelsesensorn, hur länge räcker kamerans batteri, vilken slags typ av lins har kameran, och hur stort är lagringsutrymmet? Många av dagens åtelkameror använder sig även av infrarött ljus för att filma på natten, och med tanke på att de flesta vilda djur är som mest aktiva under natten och gryningen så är det en stor fördel med en sådan åtelkamera.

En förutsättning för en kamera som placeras utomhus är att den ska tåla snö, väta, vind och kyla. De flesta åtelkameror på marknaden fyller dessa behov, men det är alltid bra att kontrollera detta före köpet. Sedan finns det naturligtvis även de mer avancerade funktionerna. Vissa åtelkameror kan larma direkt till din mobil, och andra modeller kan skicka SMS, bildmeddelanden, och till och med videosnuttar med ljud. 

Hitta den bästa åtelkameran för dig

Det finns en stor bredd på åtelkameror med olika funktioner. Som regel gäller det att ju mer avancerad kameran är, desto mer kommer du få betala för den. För att göra jakten på den bästa åtelkameran lite enklare så har vi sammanställt ett test om de bästa viltkamerorna på marknaden. Vi har valt att dela upp vårt test av åtelkameror efter våra testvinnare i tre olika prisklasser: budget mellan och premium. Häng med i vårt bäst i test av åtelkameror!

Så fungerar MMS-funktionen till en viltkamera

Om du har tänkt att använda MMS- och e-postfunktionen i din viltkamera så behöver du  installera ett simkort i den. Många av dagens åtelkameror har samarbete med mobiltelefonoperatörer som kan bistå med hjälp. Det är också mer ekonomiskt att ha ett abonnemang eftersom det ofta kan bli kostsamt att skicka bilder med ett kontantkort. Tänk dock på att vissa kameror endast har en SMS-funktion och då behöver du bara ett med kontantkort. 

Regler om åtelkameror

Kamerabevakningslagen har som en påföljd av dataskyddsförordningen (GDPR) justerats och numera finns inte något lagkrav på kameratillstånd för privatpersoner. Tidigare var det krav på att ha tillstånd för att få använda denna typ av kameror.[footnote]Narturvårdsverket: https://www.naturvardsverket.se/regler-viltkamera[/footnote]

Åtelkamerans batteritid & stöldskydd

Vanligtvis har en åtelkamera en batteritid på 6 månader eller mer, men detta är givetvis avgörande beroende på hur många bilder som tas. Här spelar också kvaliteten på batterierna roll samt väderförhållanden. Kallare väder har en tendens till att trötta ut batterierna snabbare. De flesta åtelkameror ger dig möjlighet till att själv välja mellan att använda 4-12 batterier. Många modeller fungerar som regel bra med uppladdningsbara batterier.

Lösenordsskydd eller stöldskydd är något som många åtelkameror har. Det betyder att du kan programmera in en inställning som gör åtelkameran helt obrukbar vid eventuell stöld. Glömmer du bort lösenordet på din kamera med lösenordsskydd så behöver du ofta skicka tillbaka viltkameran till tillverkaren eller butiken för upplåsning. Det allra effektivaste sättet för att undvika stöld är helt enkelt att gömma åtelkameran väl.

Frågor och svar om åtelkameror

En åtelkamera används vid en åtel (foderplats) för att fånga bilder på vilda djur. Den fungerar som en vanlig kamera när den tar bilder, men den har dock en inbyggd IR-lampa för att ta bilder på natten.

Sedan maj 2018 behöver man inte längre ett tillstånd för installera en åtelkamera, vilket betyder att denna typ av kamera numera är lagligt.

En åtelkamera monteras antingen runt en trädstam eller stolpe och det ideala avståndet till foderplatsen bör vara 3-4 m. Bäst bilder i mörker får man när kameran sitter på cirka 0,7 – 1,5 m höjd från marken.

I vårt test blev BolyGuard MG98 4G 36MP testvinnare, tack vare sina många grymma egenskaper. Läs mer om varför i vårt bäst i test om jaktkameror!

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Prylstaden.se, 2023-09-29 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser