Åtelkamera Bäst i Test 2022 – Bästa viltkamera blev BolyGuard MG98 4G 36MP

Som jägare undrar man ofta vad djuren i skogen sysslar med när man själv inte är närvarande. Vart gömmer sig djuren och på vilka tidpunkter på dygnet är de som mest aktiva?

En åtelkamera är en smart uppfinning som gör livet lite bra mycket enklare för jägare. Med en viltkamera slipper du sitta oändliga timmar på pass enbart för att lära dig djurens beteende och besöksmönster.§

Så använder du en åtelkamera

Så snart du monterat upp åtelkameran vid foderplatsen kommer du kunna övervaka direkt från soffan. Kameran aktiveras av en rörelsedetektor. När ett djur besöker din åtel eller saltsten kommer du få informationen om djuret och tidpunkt för händelsen via sms eller ett mail.

Anledningen till att jägare använder sig av en åtelkamera är för att få en bra överblick över vilka slags djur som besökt åtelplatsen samt på vilka tidpunkter. Med andra ord så är en åtelkamera till hjälp för att kartlägga de vilda djurens beteendemönster utan att störa dem. Detta är särskilt praktiskt under de perioder då det inte finns någon spårsnö.

Det är nämligen väldigt tidskrävande att själv sitta på pass så mycket att det går att göra en grundlig kartläggning av djurens beteenden, men tack vare åtelkameran är det numera möjligt att göra en detaljerad sådan.

Ska man välja en billig åtelkamera eller en dyrare modell?

Det finns ett stort utbud av olika åtelkameror på marknaden, både dyra och billiga åtelkameror. Ett par saker som är viktigt att ha i åtanke när du ska införskaffa en åtelkamera är att noga kontrollera om modellen har de egenskaper och funktioner som du behöver. Hur effektiv är rörelsesensorn, hur länge räcker kamerans batteri, vilken slags typ av lins har kameran, och hur stort är lagringsutrymmet? Många av dagens åtelkameror använder sig även av infrarött ljus för att filma på natten, och med tanke på att de flesta vilda djur är som mest aktiva under natten och gryningen så är det en stor fördel med en sådan åtelkamera.

En förutsättning för en kamera som placeras utomhus är att den ska tåla snö, väta, vind och kyla. De flesta åtelkameror på marknaden fyller dessa behov, men det är alltid bra att kontrollera detta före köpet. Sedan finns det naturligtvis även de mer avancerade funktionerna. Vissa åtelkameror kan larma direkt till din mobil, och andra modeller kan skicka SMS, bildmeddelanden, och till och med videosnuttar med ljud. 

Hitta den bästa åtelkameran för dig

Det finns en stor bredd på åtelkameror med olika funktioner. Som regel gäller det att ju mer avancerad kameran är, desto mer kommer du få betala för den. För att göra jakten på den bästa åtelkameran lite enklare så har vi sammanställt ett test om de bästa viltkamerorna på marknaden. Vi har valt att dela upp vårt test av åtelkameror efter våra testvinnare i tre olika prisklasser: budget mellan och premium. Häng med i vårt bäst i test av åtelkameror!

Testvinnare Premiumklassen: BolyGuard MG98 4G 36MP Åtelkamera

Åtelkamera test BolyGuard MG98 4G 36MP

Premiumklassens testvinnare blev BolyGuard MG98 4G 36MP. Denna åtelkamera är en mycket effektiv modell av högsta kvalitet. Den har hela 36 MP och stöd för 4G vilket underlättar jakten. Både bilder och filmer blir av mycket hög kvalitet och de kan skickas direkt till din mobil eller till e-post. Designen på kameran är snygg och kamouflaget ser till att den smälter in bra i olika miljöer och bakgrunder, vilket gör BolyGuard MG98 till en flexibel kamera. Ett stort plus är att modellen har menyer på svenska då detta underlättar för att komma igång snabbt. 

Fördelar

 • Hela 36 MP vilket ger mycket bra bildkvalitet
 • Stöd för 4G
 • Menyer på svenska

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION

 

Utmanare Premiumklassen: NEEWER Professionell åtelkamera trail camera

NEEWER Professionell Jaktkamera åtelkamera trail camera

 

NEEWER Professionell Jaktkamera är en utmärkt följeslagare för den erfarne jägaren likväl som för nybörjaren. Den här kameran har en bra bildkvalitet med sina 16 MP och en kristallklar ljudåtergivning med 1080P. Neewer har ett mörkerseende på 22m vilket är mycket bra och modellen stödjer även minneskort upp till 32GB. Vi ger den här kameran pluspoäng just för att den har en lång standbytid på hela sex månader. 

Fördelar

 • Mycket bra ljudåtergivning på 1080P
 • Lång standbytid på 6 månader
 • Mörkerseende på 22m

Nackdelar

 • Manualen är endast engelska och något svårläst.
 • Stödjer icke 4G nätet

PRIS OCH INFORMATION

 

 

Testvinnare Mellanklassen: Åtelkamera Boly Guard 584 MP (MMS Kamera)

Åtelkamera Boly Guard 584 MP (MMS Kamera)

Boly Guard 584 MP består av en högteknologisk kamera. Den här åtelkameran filmar och fotograferar med hjälp av en rörelsesensor som fungerar utmärkt på upp till 15–18 m avstånd. Den här modellen sticker ut med sin färgdisplay där du smidigt kan kika igenom bildmaterialet i efterhand. Den jobbar också via 4G nätet och har en skarp upplösning på bilderna (24 MP). Slutligen så är den här viltkameran effektivt kamouflagefärgad, vilket gör att den knappt märks ute i naturen.

Fördelar

 • Jobbar via 4G nätet
 • Bra bildupplösning (24 MP)
 • LCD-färgdisplay 

Nackdelar

 • Den här kameran ska endast användas med litiumbatterier, då alkaliska batterier kan göra att vissa funktioner inte fungerar.

PRIS OCH INFORMATION

 

Testvinnare Budgetklassen: Åtelkamera Scout Guard 520

Åtelkamera Scout Guard 520

Scout Guard Åtelkameran 520 är en mycket liten och smidig modell med en hög bildkvalitet. Kameran kan även filma med ljudupptagning vilket är en lyxig funktion. Kameran passar därmed utmärkt för användning vid jakt, övervakning, säkerhet eller fågelskådning. Viltkameran utlöses av rörelser och övervakas av en väldigt känslig infraröd (PIR) rörelsesensor som är passiv. Detta gör att den automatiskt tar bilder av hög kvalitet i olika upplösningar 5MP, 10MP samt 16MP, beroende på vilken inställning som används. Kameran är designad för utomhusbruk och är resistent mot både väta och snö.

Fördelar

 • Bra upplösningar (5MP, 10MP och 16MP)
 • Kameran kan filma med ljuduptagning
 • Liten och smidigt modell

Nackdelar

 • Modellen har tyvärr inte stöd för 4G nätet

PRIS OCH INFORMATION

 

Utmanare Budgetklassen: Denver Åtelkamera 8Mp 2″ LCD-skärm

 

Denver Åtelkamera 8Mp 2" LCD-skärm

Den här digitala åtelkameran från Denver har en 8 Megapixel CMOS bildsenor, samt en bra 2″ LCD-skärm. Modellen är mycket prisvärd och passar åt jägare som helt enkelt behöver en bra viltkamera som är enkel att använda. Denver Åtelkamera 8Mp kommer med ett IR LED-ljus som inte märks av i mörker, vilket gör den svårare att upptäcka. En stor fördel är också att kameran är vattentät och har en IP-65 klassificering. Den här modellen har ett avkänningsavstånd på 1-25 meter och utlösarens hastighet är på 0,3 sekunder. Något som drar ned betyget är att standbytiden är på endast 3 månader vilket är något kort.

Fördelar

 • Tydlig LCD-skärm
 • Prisvärd modell
 • Vattentät kamera med IP-65 klassificering

Nackdelar

 • Kortare standbytid på 3 månader

PRIS OCH INFORMATION

 

Så fungerar MMS-funktionen till en viltkamera

Om du har tänkt att använda MMS- och e-postfunktionen i din viltkamera så behöver du  installera ett simkort i den. Många av dagens åtelkameror har samarbete med mobiltelefonoperatörer som kan bistå med hjälp. Det är också mer ekonomiskt att ha ett abonnemang eftersom det ofta kan bli kostsamt att skicka bilder med ett kontantkort. Tänk dock på att vissa kameror endast har en SMS-funktion och då behöver du bara ett med kontantkort. 

Regler om åtelkameror

Kamerabevakningslagen har som en påföljd av dataskyddsförordningen (GDPR) justerats och numera finns inte något lagkrav på kameratillstånd för privatpersoner. Tidigare var det krav på att ha tillstånd för att få använda denna typ av kameror.§

Åtelkamerans batteritid & stöldskydd

Vanligtvis har en åtelkamera en batteritid på 6 månader eller mer, men detta är givetvis avgörande beroende på hur många bilder som tas. Här spelar också kvaliteten på batterierna roll samt väderförhållanden. Kallare väder har en tendens till att trötta ut batterierna snabbare. De flesta åtelkameror ger dig möjlighet till att själv välja mellan att använda 4-12 batterier. Många modeller fungerar som regel bra med uppladdningsbara batterier.

Lösenordsskydd eller stöldskydd är något som många åtelkameror har. Det betyder att du kan programmera in en inställning som gör åtelkameran helt obrukbar vid eventuell stöld. Glömmer du bort lösenordet på din kamera med lösenordsskydd så behöver du ofta skicka tillbaka viltkameran till tillverkaren eller butiken för upplåsning. Det allra effektivaste sättet för att undvika stöld är helt enkelt att gömma åtelkameran väl.

Frågor och svar om åtelkameror

Hur fungerar en åtelkamera?

En åtelkamera används vid en åtel (foderplats) för att fånga bilder på vilda djur. Den fungerar som en vanlig kamera när den tar bilder, men den har dock en inbyggd IR-lampa för att ta bilder på natten.

Är det lagligt att montera en åtelkamera?

Sedan maj 2018 behöver man inte längre ett tillstånd för installera en åtelkamera, vilket betyder att denna typ av kamera numera är lagligt.

Hur monterar man en åtelkamera?

En åtelkamera monteras antingen runt en trädstam eller stolpe och det ideala avståndet till foderplatsen bör vara 3-4 m. Bäst bilder i mörker får man när kameran sitter på cirka 0,7 – 1,5 m höjd från marken.

Åtelkamera Bäst i Test 2022

 • Testvinnare Premiumklassen: BolyGuard MG98 4G 36MP Åtelkamera
 • Utmanare Premiumklassen: NEEWER Professionell åtelkamera trail camera
 • Testvinnare Mellanklassen: Åtelkamera Boly Guard 584 MP (MMS Kamera)
 • Testvinnare Budgetklassen: Åtelkamera Scout Guard 520
 • Utmanare Budgetklassen: Denver Åtelkamera 8Mp 2″ LCD-skärm
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar