1. Hem
 2. >
 3. Träning & Hälsa
 4. >
 5. Bäst i Test: Antiinflammatorisk Medicin – Här har vi den, lösningen på smärtan!
Vinnare Premiumklassen: Ipren Ipaflex, mjuka kapslar 200 mg 20 st, Antiinflammatorisk medicin

Lyx

Vinnare Premiumklassen: Ipren Ipaflex, mjuka kapslar 200 mg 20 st, Antiinflammatorisk medicin

Ipaflex, mjuka kapslar 200 mg

9

Budget

 Ipren filmdragerad tablett, Antiinflammatorisk medicin

Ipren filmdragerad tablett

8

Inledning

Ledvärk, muskelvärk, mensvärk, tandvärk, ryggvärk, magont – ja ibland är livet smärtsamt. FÖR smärtsamt! Och du ska inte hålla på med några “håll ut”-fasoner, det är gammal goja (obs: personlig åsikt). Om du lider av tillfällig smärta så är antiinflammatoriska mediciner din bästa vän i medicinskåpet. Men vilka läkemedel har egentligen antiinflammatorisk effekt? Det finns ju en drös antiinflammatoriska mediciner på marknaden och den stora frågan är: vilken är den bästa? Vi har djupdykt in värktabletterna i etern och tagit fram dom bästa smärtlindrarna. Här är den bästa antiinflammatoriska medicinen 2024!

Vi på Hemfakta har utsett Ipren Ipaflex til årets bästa antiinflammatoriska medicin! Den skiljer sig från konkurrenterna genom sin unika kombination av användarvänlighet, effektivitet och sina minimala bieffekter. Dess mjuka kapslar är enkla att svälja och erbjuder en långvarig effekt, vilket gör dem till ett optimalt val för en bred användargrupp!

Våra experter har landat i fyra grymma antiinflammatoriska mediciner i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx & Budget.

Vi har i det här testet presenterat fyra olika antiinflammatoriska mediciner med olika egenskaper. I jakten på bästa antiinflammatorisk medicin har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det.

När det kommer till antiinflammatorisk medicin är det såklart resultatet vi främst är ute efter, men även andra aspekter som hur snabbverkande medicinen är, hur länge den sitter i kroppen, hur lätt den är att svälja, skonsamhet och pris. Med dom fyra produkter vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du kommer hitta en receptfri medicin som lindrar just ditt tillstånd.

Därför blev Ipren Ipaflex Bäst i test:

Ipren Ipaflex skiljer sig från andra deltagare genom sin unika kombination av användarvänlighet, effektivitet och minimala bieffekter. Dess mjuka kapslar är enkla att svälja och erbjuder en långvarig effekt, vilket gör dem till ett optimalt val för en bred användargrupp. Dess förmåga att ge snabb och långvarig lindring av inflammation och smärta placerar den i en särklass jämfört med andra antiinflammatoriska mediciner i detta test. Den är särskilt fördelaktig för personer som har svårigheter med att svälja fasta tabletter och de som behöver en medicin som är effektiv under en längre period.

 

1

Ipren Ipaflex, mjuka kapslar 200 mg 20 st, Bästa antiinflammatorisk medicin 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Vinnare Premiumklassen: Ipren Ipaflex, mjuka kapslar 200 mg 20 st, Antiinflammatorisk medicin

Lyx

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Effektivitet

9

Användarvänlighet

9

Bieffekter

9

Totalpoäng

Motivering: Ipren Ipaflex utmärker sig med sin höga effektivitet och användarvänlighet. Dess mjuka kapslar är enkla att svälja och den långa effekten är imponerande. Det är ett idealiskt val för en bred användning med minimala bieffekter.

Superlindraren! Ipaflex är ett effektivt och dubbelverkande preparat som lindrar inflammation och smärta på ett kick! Pris ca. 100 kr.

Dess förmåga att ge snabb och långvarig lindring av inflammation och smärta placerar den i en särklass jämfört med andra antiinflammatoriska mediciner i detta test. Den är särskilt fördelaktig för personer som har svårigheter med att svälja fasta tabletter och de som behöver en medicin som är effektiv under en längre period. Ipaflex är en värktablett som verkar dubbelverkande och som lindrar både inflammation och smärta i kroppen. Detta preparat kan med fördel används vid lätta upp till måttliga smärttillstånd, exempelvis vid muskelvärk, ledvärk, tandvärk, huvudvärk eller mensvärk. Denna antiinflammatoriska medicin kommer i form av mjuka kapslar som därmed är enkla att svälja jämfört med andra hårda tabletter. Ipaflex kan tas av vuxna samt barn över 12 år. Vi uppskattar framför allt att de är enkla att svälja och att de har en lång effekt på upp till 12 timmar. En nackdel med dessa tabletter är att de innehåller sojalecitin och därmed skall preparatet inte användas av den som är allergisk mot soja eller jordnötter.

 • Storlek: 20 kapslar
 • Form: Enkla att svälja tack vare att de mjuka kapslarna
 • Verkningstid: Lång effekt på upp till 12 timmar
 • Användning: Brett användningsområde
 • Passar dig som: Dom mjuka kapslarna passar bra för de som tycker det är obehagligt att svälja hårda tabletter

Fördelar

 • Lätt att svälja
 • Lång effekt

Nackdelar

 • Innehåller sojalecitin och därmed skall preparatet inte användas av den som är allergisk mot soja eller jordnötter.

Sammanfattning: Användarrecensioner är mycket ovanliga när det kommer till antiinflammatorisk medicin. Därav ser vi inte till användaromdömen i detta bäst i test. Följs bipacksedel är samtliga mediciner i detta test effektiva, och bör väljas utifrån personlig preferens och symptom.

2

Treo, Antiinflammatorisk brustablett

Treo, Antiinflammatorisk brustablett

Lyx

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

8

Användarvänlighet

8

Bieffekter

8

Totalpoäng

Motivering: Treo brustablett är mycket användarvänlig och effektiv. Den snabba upplösningen i vatten och skonsamheten mot magen gör den till en attraktiv produkt, trots vissa begränsningar för yngre användare.

Treo är en mångsidig och upplösbar värktablett, skonsam mot magen! Pris ca. 100 kr.

Treo brustablett tillhör gruppen NSAID-preparat, vilket betyder att det är en antiinflammatorisk medicin. Dessa brustabletter innehåller 500mg acetylsalicylsyra samt 50mg koffein, vilka har en inflammationshämmande, smärtstillande och febernedsättande effekt. Treo har ett brett användningsområde och kan användas för att behandla besvär av olika slags typer av värk, exempelvis huvudvärk, mensvärk, muskelvärk, tandvärk och ledvärk samt att det lindrar migrän-smärta. Vi ger Treo pluspoäng då den är relativt enkel att använda och smidigt löses upp i vatten. Treo passar bra åt den som inte kan eller vill svälja tabletter. Brustabletten är skonsammare mot magen jämfört med en fast tablett som innehåller acetylsalicylsyra. En begränsning är dock att vid feber så ska Treo endast ges till vuxna över 18 år.

 • Storlek: 60 brustabletter (3 rör)
 • Form: Brustabletter
 • Verkningstid: Treo har en relativt snabb effekt (30 minuter)
 • Användning: olika slags typer av värk, exempelvis huvudvärk, mensvärk, muskelvärk, tandvärk och ledvärk samt att det lindrar migrän-smärta
 • Passar dig som: Passar bra för de som tycker det är obehagligt att svälja tabletter, passar även dig med känslig mage

Fördelar

 • Löses smidigt upp i vatten, perfekt för dig som har svårt att svälja tabletter
 • Skonsam mot magen

Nackdelar

 • Vid feber så ska Treo endast ges till vuxna över 18 år.

Sammanfattning: Användarrecensioner är mycket ovanliga när det kommer till antiinflammatorisk medicin. Därav ser vi inte till användaromdömen i detta bäst i test. Följs bipacksedel är samtliga mediciner i detta test effektiva, och bör väljas utifrån personlig preferens och symptom.

Duellen

Lyx

Ipren Ipaflex, mjuka kapslar 200 mg 20 st, Bästa antiinflammatorisk medicin 2024! vs. Treo, Antiinflammatorisk brustablett

I lyxklassen står vi inför ett intressant val mellan Ipren Ipaflex och Treo. Ipaflex, som är vinnaren i denna kategori, utmärker sig med sina mjuka kapslar, vilket gör dem enklare att svälja och ger en långvarig effekt på upp till 12 timmar. Detta skiljer sig från Treo, som är en brustablett och därmed upplöses i vatten – en utmärkt lösning för dem som har svårt att svälja fasta tabletter. Treo är också skonsam mot magen, men är begränsad till vuxna över 18 år vid feber, vilket inte är ett problem för Ipaflex. Detta kan vara en avgörande faktor för att Ipaflex tar hem titeln som vinnare, med sin bredare användbarhet och användarvänlighet.

3

Ipren filmdragerad tablett, Antiinflammatorisk medicin

 Ipren filmdragerad tablett, Antiinflammatorisk medicin

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

8

Användarvänlighet

7

Bieffekter

8

Totalpoäng

Motivering: Ipren filmdragerad tablett erbjuder snabb lindring till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Trots vissa användares svårigheter att svälja filmdragna tabletter, är dess breda användningsområde och effektivitet imponerande.

Långvarig lindring på 8 timmar! Allt från lindriga till måttliga smärttillstånd. Pris ca. 50 kr.

Ipren® 400 mg tablett är en snabbverkande filmdragen tablett som kan användas vid lätta till måttliga smärttillstånd, exempelvis feber, tandvärk, huvudvärk, muskel- och ledvärk och mensvärk. Ipren® är en antiinflammatorisk värktablett som ger lindring inom 30 minuter och som ger en långvarig effekt i drygt 8 timmar. Den kan användas av vuxna och ungdomar över 12 år. Vissa användare tycker att filmdragna tabletter är svåra att svälja vilket således drar ned betyget något.

 • Storlek: 30 tabletter
 • Form: Filmdragen Tablett
 • Verkningstid: Relativt långvarig lindring i upp till 8 timmar, Snabb lindring inom 30 minuter
 • Användning: Brett användningsområde
 • Passar dig som: Passar dig som föredrar vanlig tablett

Fördelar

 • Snabb effekt
 • Brett användningsområde

Nackdelar

 • Vissa användare tycker att filmdragna tabletter är svåra att svälja

Sammanfattning: Användarrecensioner är mycket ovanliga när det kommer till antiinflammatorisk medicin. Därav ser vi inte till användaromdömen i detta bäst i test. Följs bipacksedel är samtliga mediciner i detta test effektiva, och bör väljas utifrån personlig preferens och symptom.

4

Ipren, gel 5 %, 50 g

Ipren, gel 5 %, 50 g bäst i test smärtstillande

Mellan

Utmanare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

9

Användarvänlighet

6

Bieffekter

7.8

Totalpoäng

Motivering: Ipren 5% gel är idealisk för lokalbehandling av muskel- och ledvärk. Den är lätt att applicera och ger snabb lindring. Dock kräver den mer eftertanke vid användning, särskilt gällande exponering för solljus.

Ipren gel är perfekt för dig med led- och muskelvärk! Enkel att applicera och snabbverkande. Pris ca. 50 kr.

Ipren® 5% gel är ett receptfritt läkemedel som används vid mild till måttlig smärta och dämpar inflammation. Den lämpar sig särskilt vid smärta i samband med muskelvärk och ledvärk, vid exempelvis träningsskador och överansträngning av muskler. Du smörjer på och den lindrar där det gör ont! Att tänka på är att inte använda mer gel än vad som behövs för att täcka det smärtande området, massera sedan in under några minuter. Undvik direkt solljus efter insmörjning och behandla inte med gelen längre än en vecka, då är det läge att ta kontakt med vården. Används från 16 år.

 • Storlek: 50 gram gel
 • Form: Gel
 • Verkningstid: Snabb lindring, ej preciserad
 • Användning: Perfekt vid ledvärk och sportskador
 • Passar dig som: Används från 16 år

Fördelar

 • Optimal för lokallindring vid exempelvis muskelvärk och överansträngning

Nackdelar

 • Kräver mer eftertanke än övriga tabletter i testet då du bör undvika solljus efter insmörjning.

Sammanfattning: Användarrecensioner är mycket ovanliga när det kommer till antiinflammatorisk medicin. Därav ser vi inte till användaromdömen i detta bäst i test. Följs bipacksedel är samtliga mediciner i detta test effektiva, och bör väljas utifrån personlig preferens och symptom.

Duellen

Mellan

Ipren filmdragerad tablett, Antiinflammatorisk medicin vs. Ipren, gel 5 %, 50 g

I budgetklassen jämför vi Ipren filmdragerad tablett med Ipren Gel. Ipren filmdragerad tablett, som är vinnaren, erbjuder snabb lindring inom 30 minuter och har en långvarig effekt. Det är ett bra val för dem som föredrar traditionella tabletter och behöver bredverkande smärtlindring. Å andra sidan, står vi inför Ipren Gel som är utmärkt för lokalbehandling av smärta, särskilt vid muskelvärk och sportskador. Gelen är enkel att applicera, men kräver försiktighet med exponering för solljus och är mer specialiserad än tabletterna. Ipren filmdragerad tablett vinner på grund av sin mångsidighet och lättillgängliga format.

Köpguide – Tänk på detta innan du köper antiinflammatorisk medicin

Antiinflammatoriska mediciner eller NSAID-preparat är en benämning av en samling läkemedel som har en inflammationsdämpande effekt. NSAID står för Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs, vilket betyder anti-inflammatoriska läkemedel som varken innehåller kortikosteroider eller steroider.[footnote]Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Antiinflammatorisk[/footnote] Dessa preparat används vanligtvis vid smärtlindring vilket passar bra om du har råkat ut för en skada eller har tillfällig värk och smärta. Preparaten kan även användas om du är nyopererad och din läkare rekommenderar dig att ta smärtstillande.

Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när du ska välja typ av antiinflammatorisk medicin. Det är till exempel viktigt att du väljer rätt preparat om du har hjärt- och kärlproblem, är gravid eller har en känslig mage. Tar du dessutom andra mediciner måste du ta reda på hur dess effekt påverkas av de receptfria antiinflammatoriska läkemedlen. Om du känner dig osäker så är det alltid bäst att först kontakta en farmaceut eller din läkare då de har kunskap om vad som är lämpligt för just dig. Använder du exempelvis någon typ av hostmedicin så bör du alltid först rådgöra en läkare om du kan kombinera med antiinflammatorisk medicin. Under vissa tillfällen så kan det vara okej att kombinera vissa antiinflammatoriska preparat, medan det i andra situationer kan vara farligt att blanda. 

När är det lämpligt att använda antiinflammatoriska läkemedel?

Antiinflammatoriska läkemedel kan ha en febernedsättande samt smärtstillande verkan och kan används av allt ifrån idrottsutövare till de som lider av reumatiska sjukdomar med muskel- och ledvärk. I ett tidigt skede av olika sportskador såsom tennisarmbåge eller musarm så är det ofta nog med vila för att bli av av med symptomen. Antiinflammatorisk medicin kan således passa utmärkt tillsammans med enklare övningar.

Likväl som med andra läkemedel så bör antiinflammatoriska preparat användas på ett varsamt sätt. Det finns vissa studier som pekar på att vissa antiinflammatoriska läkemedel kan ge biverkningar som exempelvis: förvärrad astma, halsbränna, och i vissa sällsynta fall även orsaka skada i matsmältningskanalen. Under vissa omständigheter är det bättre att låta bli att använda antiinflammatoriska preparat och det kan vara om du tidigare har haft en blödning i matsmältningskanalen, om du är allergisk eller känslig mot antiinflammatoriska medel samt om du har problem med lever eller njure.

Bästa antiinflammatoriska medicinen blev Ipren Ipaflex

Att hitta den bästa receptfria antiinflammatoriska medicinen är inte det lättaste med tanke på att det finns väldigt stort utbud av olika preparat på marknaden. Vi har därmed sammanställt ett test av den bästa antiinflammatoriska medicinen för att göra det enklare för dig att hitta rätt lindring. Vårt bäst i test är uppdelat i tre prisklasser: premium-, mellan- och budgetklassen.

Frågor och svar om antiinflammatoriska mediciner

Du kan handla receptfria antiinflammatoriska preparat hos olika apotek på nätet. 

Antiinflammatoriska mediciner har en verkan från 5 upp till 12 timmar beroende på preparatets egenskaper.

Om din kropp blir skadad reagerar den genom att sätta igång en rad processer som således orsakar en inflammation i området. NSAID-mediciner dämpar en sådan reaktion genom att förhindra att det skapas inflammationsframkallande ämnen samtidigt som det ger en smärtstillande effekt.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser