Bäst i Test: Antiinflammatorisk Medicin – Här har vi den, lösningen på smärtan!

Ledvärk, muskelvärk, mensvärk, tandvärk, ryggvärk, magont – ja ibland är livet smärtsamt. FÖR smärtsamt! Och du ska inte hålla på med några “håll ut”-fasoner, det är gammal goja (obs: personlig åsikt). Om du lider av tillfällig smärta så är antiinflammatoriska mediciner din bästa vän i medicinskåpet. Men vilka läkemedel har egentligen antiinflammatorisk effekt? Det finns ju en drös antiinflammatoriska mediciner på marknaden och den stora frågan är: vilken är den bästa? Vi har djupdykt in värktabletterna i etern och tagit fram dom bästa smärtlindrarna. Här är den bästa antiinflammatoriska medicinen 2023!

Våra experter har landat i fyra grymma antiinflammatoriska mediciner i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx & Budget.

Bästa Antiinflammatoriska Medicinen 2023

Så vilken är den bästa Antiinflammatoriska medicinen? Ipren Ipaflex på Kapsel från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx & Budget.

Bäst i Test: Lyx

Ipren Ipaflex, mjuka kapslar 200 mg 20 st, Antiinflammatorisk medicin

Superlindraren! Ipaflex är ett effektivt och dubbelverkande preparat som lindrar inflammation och smärta på ett kick! Pris fr. 100 kr.

 

      .    Vinnare Premiumklassen: Ipren Ipaflex, mjuka kapslar 200 mg 20 st, Antiinflammatorisk medicin

Ipaflex är en värktablett som verkar dubbelverkande och som lindrar både inflammation och smärta i kroppen. Detta preparat kan med fördel används vid lätta upp till måttliga smärttillstånd, exempelvis vid muskelvärk, ledvärk, tandvärk, huvudvärk eller mensvärk.  Denna antiinflammatoriska medicin kommer i form av mjuka kapslar som därmed är enkla att svälja jämfört med andra hårda tabletter. Ipaflex kan tas av vuxna samt barn över 12 år. Vi uppskattar framför allt att de är enkla att svälja och att de har en lång effekt på upp till 12 timmar. En nackdel med dessa tabletter är att de innehåller sojalecitin och därmed skall preparatet inte användas av den som är allergisk mot soja eller jordnötter.

 • Enkla att svälja tack vare att de mjuka kapslarna
 • Lång effekt på upp till 12 timmar
 • Brett användningsområde

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

  

 

Utmanare Lyxklassen: Treo, Antiinflammatorisk brustablett

Treo är en mångsidig och upplösbar värktablett, skonsam mot magen! Pris fr. 100 kr.

 

   .Treo, Antiinflammatorisk brustablett

 

Treo brustablett tillhör gruppen NSAID-preparat, vilket betyder att det är en antiinflammatorisk medicin. Dessa brustabletter innehåller 500mg acetylsalicylsyra samt 50mg koffein, vilka har en inflammationshämmande, smärtstillande och febernedsättande effekt. Treo har ett brett användningsområde och kan användas för att behandla besvär av olika slags typer av värk, exempelvis huvudvärk, mensvärk, muskelvärk, tandvärk och ledvärk samt att det lindrar migrän-smärta. Vi ger Treo pluspoäng då den är relativt enkel att använda och smidigt löses upp i vatten. Treo passar bra åt den som inte kan eller vill svälja tabletter. Brustabletten är skonsammare mot magen jämfört med en fast tablett som innehåller acetylsalicylsyra. En begränsning är dock att vid feber så ska Treo endast ges till vuxna över 18 år.

 • Skonsam mot magen
 • Passar bra för de som tycker det är obehagligt att svälja tabletter
 • Treo har en relativt snabb effekt (30 minuter)

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

  

 

Bäst i Test: Budget

Vinnare Budgetklassen: Ipren filmdragerad tablett, Antiinflammatorisk medicin

Långvarig lindring på 8 timmar! Allt från lindriga till måttliga smärttillstånd. Pris fr. 50 kr.

 

  . Ipren filmdragerad tablett, Antiinflammatorisk medicin

 

Ipren® 400 mg tablett är en snabbverkande filmdragen tablett som kan användas vid lätta till måttliga smärttillstånd, exempelvis feber, tandvärk, huvudvärk, muskel- och ledvärk och mensvärk. Ipren® är en antiinflammatorisk värktablett som ger lindring inom 30 minuter och som ger en långvarig effekt i drygt 8 timmar. Den kan användas av vuxna och ungdomar över 12 år. Vissa  användare tycker att filmdragna tabletter är svåra att svälja vilket således drar ned betyget något.

 • Relativt långvarig lindring i upp till 8 timmar
 • Snabb lindring inom 30 minuter
 • Brett användningsområde

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

   

 

Utmanare Budgetklassen: Ipren, gel 5 %, 50 g – Antiinflammatoriskt gel

Ipren gel är perfekt för dig med led- och muskelvärk! Enkel att applicera och snabbverkande. Pris fr. 50 kr.

 

 .   Ipren, gel 5 %, 50 g bäst i test smärtstillande

Ipren® 5% gel är ett receptfritt läkemedel som används vid mild till måttlig smärta och dämpar inflammation. Den lämpar sig särskilt vid smärta i samband med muskelvärk och ledvärk, vid exempelvis träningsskador och överansträngning av muskler. Du smörjer på och den lindrar där det gör ont! Att tänka på är att inte använda mer gel än vad som behövs för att täcka det smärtande området, massera sedan in under några minuter. Undvik direkt solljus efter insmörjning och behandla inte med gelen längre än en vecka, då är det läge att ta kontakt med vården. Används från 16 år.

 • Du smörjer enkelt gelen på smärtande område
 • Används från 16 år
 • Perfekt vid ledvärk och sportskador

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

Vi har i det här testet presenterat fyra olika antiinflammatoriska mediciner med olika egenskaper. I jakten på bästa antiinflammatorisk medicin har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det.

När det kommer till antiinflammatorisk medicin är det såklart resultatet vi främst är ute efter, men även andra aspekter som hur snabbverkande medicinen är, hur länge den sitter i kroppen, hur lätt den är att svälja, skonsamhet och pris. Med dom fyra produkter vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du kommer hitta en receptfri medicin som lindrar just ditt tillstånd.

Tänk på detta innan du köper antiinflammatorisk medicin

Antiinflammatoriska mediciner eller NSAID-preparat är en benämning av en samling läkemedel som har en inflammationsdämpande effekt. NSAID står för Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs, vilket betyder anti-inflammatoriska läkemedel som varken innehåller kortikosteroider eller steroider.[footnote]Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Antiinflammatorisk[/footnote] Dessa preparat används vanligtvis vid smärtlindring vilket passar bra om du har råkat ut för en skada eller har tillfällig värk och smärta. Preparaten kan även användas om du är nyopererad och din läkare rekommenderar dig att ta smärtstillande.

Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när du ska välja typ av antiinflammatorisk medicin. Det är till exempel viktigt att du väljer rätt preparat om du har hjärt- och kärlproblem, är gravid eller har en känslig mage. Tar du dessutom andra mediciner måste du ta reda på hur dess effekt påverkas av de receptfria antiinflammatoriska läkemedlen. Om du känner dig osäker så är det alltid bäst att först kontakta en farmaceut eller din läkare då de har kunskap om vad som är lämpligt för just dig. Använder du exempelvis någon typ av hostmedicin så bör du alltid först rådgöra en läkare om du kan kombinera med antiinflammatorisk medicin. Under vissa tillfällen så kan det vara okej att kombinera vissa antiinflammatoriska preparat, medan det i andra situationer kan vara farligt att blanda. 

När är det lämpligt att använda antiinflammatoriska läkemedel?

Antiinflammatoriska läkemedel kan ha en febernedsättande samt smärtstillande verkan och kan används av allt ifrån idrottsutövare till de som lider av reumatiska sjukdomar med muskel- och ledvärk. I ett tidigt skede av olika sportskador såsom tennisarmbåge eller musarm så är det ofta nog med vila för att bli av av med symptomen. Antiinflammatorisk medicin kan således passa utmärkt tillsammans med enklare övningar.

Likväl som med andra läkemedel så bör antiinflammatoriska preparat användas på ett varsamt sätt. Det finns vissa studier som pekar på att vissa antiinflammatoriska läkemedel kan ge biverkningar som exempelvis: förvärrad astma, halsbränna, och i vissa sällsynta fall även orsaka skada i matsmältningskanalen. Under vissa omständigheter är det bättre att låta bli att använda antiinflammatoriska preparat och det kan vara om du tidigare har haft en blödning i matsmältningskanalen, om du är allergisk eller känslig mot antiinflammatoriska medel samt om du har problem med lever eller njure.[footnote]Uppsala Universitet: https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=5774&typ=artikel[/footnote]

Bästa antiinflammatoriska medicinen blev Ipren Ipaflex

Att hitta den bästa receptfria antiinflammatoriska medicinen är inte det lättaste med tanke på att det finns väldigt stort utbud av olika preparat på marknaden. Vi har därmed sammanställt ett test av den bästa antiinflammatoriska medicinen för att göra det enklare för dig att hitta rätt lindring. Vårt bäst i test är uppdelat i tre prisklasser: premium-, mellan- och budgetklassen.

Frågor och svar om antiinflammatoriska mediciner

Vart kan jag köpa antiinflammatoriska mediciner?

Du kan handla receptfria antiinflammatoriska preparat hos olika apotek på nätet. 

Hur länge verkar antiinflammatoriska mediciner?

Antiinflammatoriska mediciner har en verkan från 5 upp till 12 timmar beroende på preparatets egenskaper.

Hur fungerar antiinflammatoriska preparat?

Om din kropp blir skadad reagerar den genom att sätta igång en rad processer som således orsakar en inflammation i området. NSAID-mediciner dämpar en sådan reaktion genom att förhindra att det skapas inflammationsframkallande ämnen samtidigt som det ger en smärtstillande effekt.

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar