Bäst i Test: Ansiktsrengöring – Så blir du av med både djupare och ytligare orenheter!

Vare sig du är en sminkets konnässör eller bara vill bli av med dagens lort och avgaser som lagt sig över fejset, så är det på sin plats med en ansiktstvätt! Men oboj what a world; micellarvatten, rengöringslotion, gel, mousse, olja, mjölk – vad är en bra match för just din hud? Vi har tagit fram bästa ansiktsrengöringen och sminkborttagningen för alla hudtyper och i alla möjliga varianter. Dags för bäst i test av ansiktsrengöring!

Våra experter har landat i sex olika typer av ansiktsrengöring i olika prisklasser och för olika hudtyper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Är du på jakt efter en bra ansiktskräm också? Kolla då in vårt test av ansiktskrämer!

Bästa Ansiktsrengöring 2023

Så vilken är den bästa ansiktsrengöringen 2023? Jo den heter Dermalogica Special Cleansing Gel och är från kategorin Lyx! Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare utifrån kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.  

Bäst i test: Lyx

Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml – Bästa ansiktstvätten 2023!

Snäll, effektiv, fri från allt som är dåligt och dryg! En vinnande rengöringsgel som verkligen passar alla! Pris fr. 600 kr.

Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml bäst i test ansiktsrengöring

Dermalogicas Special Cleansing Gel är en riktigt bra rengöringsgel som passar typ alla! Den är koncentrerad och tvålfri, och skapar ett härligt skum som effektivt avlägsnar orenheter från huden. Kvar finns en ren och fräsch hud utan torrhetskänsla! Formulan är berikad med naturligt skummande quillaja, en ört som skonsamt avlägsnar smuts och överflödigt talg. Här finns även lugnande lavendelextrakt och citronmeliss som svalkar. Den innehåller varken konstgjorda färgämnen eller parfym och passa alla hudtyper. Kombinerad, fet och till och med trött hud med synliga porer. Dess skonsamma rengöringsegenskaper och förmågan att återställa hudens naturliga fuktbalans gör den idealisk för nästan alla hudtyper. Dessutom kan den användas dagligen utan att störa hudens balans. Trots sitt något högre pris är det här en väldigt prisvärd produkt. Man behöver bara en liten mängd för varje användning, så en flaska varar länge. Dessutom finns det refill-förpackningar, så man kan spara pengar och samtidigt bidra till en bättre miljö.

 • Tvålfri, skummande gel som passar olika hudtyper.
 • Den uppfriskande rengöringen avlägsnar orenheter på djupet, utan att störa hudens naturliga fuktbalans.
 • Den ikoniska dermalogica-bästsäljaren innehåller naturligt skummande quillaja, som skonsamt tvättar bort gifter och orenheter för att göra huden klarare och slätare.
 • Rengöringen är lätt, skonsam och kan användas varje dag. 

Specifikationer

 • Hudtyper:  Normal, kombinerad och fet hy. Trött hud. Synliga porer.
 • Typ: Rengöringsgel

Hemfaktas betyg

 • Effektivitet: 10/10
 • Hållbarhet/Miljö: 9/10
 • Passar för olika hudtyper: 10/10
 • Lätthet att använda: 10/10
 • Pris: 7/10

Motivering: Utomordentligt effektiv produkt som är mild men effektiv, med höga poäng för att den är lätt att använda och passar alla hudtyper. Priset drar ner betyget något, men refill-förpackningarna hjälper till både vad gäller miljö och ekonomi.

Sammanlagt betyg: 9,2

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

     

 

Utmanare Lyxklassen: Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm 105g – Collagen Rengöring!

Älskad kollagenberikad cleansing balm! Pris fr. 500 kr.

Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm 105g bästa kollagenkräm

Här har vi ett kollagenberikat rengöringsbalm som älskas av användarna! Kollagen är ju ett protein som finns naturligt i kroppen och ser till att allt från hud till senor och leder behåller struktur, styrka och elasticitet. Många har haffat kollagenet och det har blivit en riktigt hypad produkt på marknaden för att bibehålla hudens ungdomlighet och motståndskraft mot rynkor och slapphet. Det är ett helt naturligt tillskott och eftersom kroppen naturliga kollagenproduktion minskar med åldern kan man behöva ladda på utifrån! Och det gör man superenkelt med det här rengöringsbalmet från Elemis. Här hittar du gott om både recensioner och youtubevideos om du tvivlar! Pro-Collagen Cleansing Balm är alltså en rengöringskräm som löser upp smink och smuts samt rengör huden på djupet. Den är kraftfull och doftar ljuvt av olja från fläder och vårlilja, ros- och mimosavax samt padina pavonica som ger massor med näring. Huden lämnas ren och fräsch med ett härligt glow! Det här rengöringsbalmet kan även användas som ansiktsmask, fördela då en generös mängd över ansikte, hals och dekolletage med torra fingrar. Massera för att mjuka upp balsamet. Låt sitta i tio minuter och tvätta sedan bort med medföljande kompress.

Specifikationer

 • Fördelar: Återfuktande, Mjukgörande, Rengörande
 • Hudtyp: Känslig, Mogen, Normal, Torr
 • Konsistens: Balsam
 • Produktserie: Elemis Pro-Collagen
 • Storlek: 105g

Hemfaktas betyg

 • Effektivitet: 9/10
 • Hållbarhet/Miljö: 7/10
 • Passar för olika hudtyper: 8/10
 • Lätthet att använda: 9/10
 • Pris: 7/10

Motivering: En effektiv rengöring och ansiktsmask i ett, berikad med kollagen som bibehåller hudens spänst och elasticitet. Den passar alla hudtyper men är optimal för mogen hud.

Sammanlagt betyg: 8

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

    

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: Gentle Black Deep Cleansing – Bästa rengöringsolja!

Oljan svider inte i ögonen, lämnar ingen fet hinna, och känns oerhört återfuktande. Vi älskar! Den hjälper dessutom till att stärka hudens skyddande skikt och öka dess elasticitet! Pris fr. 240 kr.

Gentle Black Deep Cleansing bästa rengöringsolja

Den här milda, men ändå kraftfulla oljerengöringen var något av en game-changer för min känsliga hud. Formulerad med vegetabiliska oljor, är den både allergivänlig och anmärkningsvärt effektiv på att rengöra, återfukta och skydda. Allra bäst fungerar den som första steg i hudvårdsrutinen då oljan löser upp smuts och smink utan minsta irritation. Den kan både applicerar på torr hud (med eller utan smink) eller blandas ljummet/varmt vatten för en “mjölkigare” effekt, prova och se vad du föredrar. Vissa upplever att oljan blir svårare att få bort om den först blandas med vatten, men som sagt – prova! Massera in i cirkelrörelser och skölj av med ljummet vatten. Det här är en perfekt produkt för en känsligare hud, den triggar inte utan lämnar huden lugn och återfuktad, nästan på en nivå att du kan skippa ansiktskrämen efteråt! En grej att tänka på med olja är att hårdare smink, som marcara och kajal, kan behöva ett komplement så som en pad med lite micellärvatten eller en uppföljande rengöringsgel för att sminket verkligen ska försvinna. Oljan svider inte i ögonen, lämnar ingen fet hinna, och känns oerhört återfuktande. Vi älskar! Den hjälper dessutom till att stärka hudens skyddande skikt och öka dess elasticitet.

 • Effektiv oljerengöring
 • Stärker hudens skyddande skikt
 • Ökar hudens elasticitet och ger en lugnande effekt

Specifikationer

 • 150 ml
 • Typ: Oljerengöring

Hemfaktas betyg

 • Effektivitet: 9/10
 • Hållbarhet/Miljö: 7/10
 • Passar för olika hudtyper: 10/10
 • Lätthet att använda: 9/10
 • Pris: 9/10

Motivering: Denna produkt har en hög poäng när det gäller effektivitet och passar speciellt bra för känslig hud, med hög trovärdighet bland användarna.

Sammanlagt betyg: 8,8

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

   

 

Utmanare Mellanklassen: La Roche Posay Effaclar Micro-Peeling Purifying Gel 400ml – Exfolierande rengöring

Grym för dig som har problem med finnar och igentäppta porer! Pris fr. 250 kr.

 La Roche Posay Effaclar Micro-Peeling Purifying Gel 400ml bästa exfolierande rengöring

När det gäller att minska orenheter och överskottstalg är La Roche-Posay Effaclar en riktig hjälte. Parfymfri, mild och skonsam och fokuserar inte bara på att rengöra porerna utan hjälper även till att minska förekomsten av orenheter. Fukta huden och massera försiktigt in gelen. Efter du sköljt av med vatten känns huden otroligt fräsch och ren. Eftersom den är exfolierande ska du inte ha den i ögonen, om du ändå får det skölj genast bort. Det här är en produkt som är grym för dig som har problem med finnar och igentäppta porer och hyllningskören är högljudd! Så om du letar efter en produkt som kraftfullt bekämpar orenheter och överflödigt talg, oavsett hudtyp, ge den ett försök! Vi tror (och en drös andra med oss) att den kommer vara en räddare!

Specifikationer

 • Typ: Exfolierande gel
 • 400 ml

Hemfaktas betyg

 • Effektivitet: 9/10
 • Hållbarhet/Miljö: 7/10
 • Passar för olika hudtyper: 9/10
 • Lätthet att använda: 8/10
 • Pris: 8/10

Motivering: En stark produkt för dig med orenheter och finnar, men kan upplevas lite svår att använda för vissa på grund av dess exfolierande egenskaper.

Sammanlagt betyg: 8,2

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

  

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budgetklassen: ACO Renewing Daily Cleanser 150ml – Billig och bra ansiktsrengöring!

Varsamt exfolierande mousse som rengör på djupet utan att torka ut! Pris fr. 90 kr.

             .                                ACO Renewing Daily Cleanser 150ml bästa rengöringsmousse billig

Rengöringsmousse är lite av en personlig favorit och särskilt denna från aco! Mousset känns så skönt och lätt i ansiktet, lugn mot huden och ger verkligen en ren känsla när det sköljts av. Jag brukar köra i två omgångar; först en plump som jag gnuggar in i ansiktet så allting släpper. Därefter sköljer jag av rätt hastigt och kör sedan på en omgång till med lite mer omsorg. Snabbt, lätt och rent! ACO Face Pure Glow Renewing Daily Cleanser är en enzymrengöring med salicylsyra och exfolierande enzym som varsamt exfolierar utan att torka ut huden. Den passar även bra att använda som peeling ett par gånger i veckan. Du applicerar då produkten på fuktig hy och låter den sedan verka i 1 minut. Skölj därefter ansiktet med ljummet vatten och klappa försiktigt huden torr med en mjuk handduk.

Specifikationer

 • Enzymrengöring för ansiktet
 • Ger lyster
 • Med BHA
 • Passar för normal till kombinerad hy.
 • Storlek: 150 ml
 • Typ: Mousse

Hemfaktas betyg

 • Effektivitet: 8/10
 • Hållbarhet/Miljö: 7/10
 • Passar för olika hudtyper: 8/10
 • Lätthet att använda: 9/10
 • Pris: 10/10

Motivering: Prisvärd och enkel att använda, men kan vara klurig för dig med känslig hud då den innehåller BHA.

Sammanlagt betyg: 8,4

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

   

 

Utmanare Budgetklassen: Garnier Micellar Cleansing Water Sensitive Skin 400ml

Stor, billig, grymt enkel, snabb och effektiv! Perfekt när du inte orkar dra igenom alla gels och lotions utan bara vill plocka en pad och få det överstökat! Pris fr. 60 kr.

Garnier Micellar Cleansing Water Sensitive Skin 400ml bästa micellar water billig sminkborttagning

Garniers Micellarvatten är en imponerande rengöringsprodukt som kombinerar effektivitet med skonsamhet, och perfekt för dig med torr och känslig hud. Den är som en magnet för smuts, avlägsnar snabbt och enkelt makeup, och lämnar huden behagligt ren. Du behöver inte skölja bort det, vilket sparar tid och bibehåller hudens naturliga fuktighet tack vare innehållet av glycerin. Du använder den över hela ansiktet, inklusive ögon och läppar (enklast med bomullsrondell). Den är fri från parfym och har testats av både ögon- och hudläkare och gillas skarpt världen över! Kanske för att den är stor, kanske för att den är billig, kanske för att den är grymt enkel, snabb och effektiv när du inte orkar dra igenom alla gels och lotions och oljor utan bara vill plocka en pad och få det överstökat! Den fungerar givetvis superbra som andra steg i en hudvårdsrutin för att få bort dom sista resterna och lämna huden återfuktad, men den står också stabilt på egna ben!

Specifikationer

 • 400 ml
 • Typ: Micellarvatten

Hemfaktas betyg

 • Effektivitet: 7/10
 • Hållbarhet/Miljö: 6/10
 • Passar för olika hudtyper: 8/10
 • Lätthet att använda: 10/10
 • Pris: 10/10

Motivering: Garnier Micellar Cleansing Water är en utmärkt budgetalternativ som är enkel att använda och bra för känslig hud, den är inte testad på djur, parfymfri och håller länge.

Sammanlagt betyg: 8,2

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! – https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2428901

    

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml testvinnare, tack vare sin överlägsna effektivitet och förmåga att passa alla hudtyper.

I jakten på den bästa rengöring för ansiktet har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den cleanse som är bäst från den som inte är det. När det gäller ansiktsrengöring är såklart effektivitet den mest avgörande faktorn, men funktioner, användarvänlighet, skonsamhet och pris är alla komponenter vi tittat nära på.

Med de sex ansiktsrengöringar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide 

Att välja rätt ansiktsrengöring är avgörande för att hålla din hud frisk och strålande. Här är en steg-för-steg-guide till att välja den perfekta ansiktstvätten för dina behov:

Känn din hudtyp: Först och främst, det är viktigt att veta vilken hudtyp du har. Detta kan vara normal, torr, fet, kombinerad eller känslig. Varje hudtyp har olika behov och kommer att reagera annorlunda på olika produkter.

 • Normal hud är vanligtvis problemfri med god elasticitet och en smidig, jämn textur.
 • Torr hud kan kännas stram, skrovlig eller flagnande och kan kräva mer fuktgivande produkter.
 • Fet hud producerar mer olja, vilket kan leda till igentäppta porer och akne.
 • Kombinerad hud kan ha områden som är både torra och oljiga, oftast fet i T-zonen (panna, näsa och haka) och torr på kinderna.
 • Känslig hud kan reagera negativt på vissa ingredienser och kräver skonsamma, allergitestade produkter.

Välj en rengöring för din hudtyp: Efter att du har bestämt din hudtyp, är nästa steg att välja en rengöring som är specifikt utformad för att möta din huds behov.

 • Normal hud kan tolerera de flesta typer av rengöringsmedel, så du kan välja baserat på personliga preferenser.
 • Torr hud gynnas av krämiga rengöringsmedel eller rengöringsoljor som inte tar bort hudens naturliga oljor.
 • Fet hud kan dra nytta av skummande rengöringsmedel eller gelformade rengöringsmedel som kan hjälpa till att avlägsna överflödigt olja utan att vara för hårda.
 • Kombinerad hud kan behöva olika produkter för olika områden, eller en balanserande rengöring utformad för att hantera både torrhet och olja.
 • Känslig hud bör undvika produkter med starka ingredienser som alkohol och parfymer och istället välja milda rengöringsmedel som är fria från potentiellt irriterande ämnen.

Kontrollera ingredienserna: Kontrollera ingredienslistan på produkten. Om du har känslig hud, undvik produkter som innehåller konstgjorda dofter, färgämnen och alkohol. Om du har aknebenägen hud, leta efter produkter som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxid.

Budget: Ansiktsrengörare finns i alla prisklasser, från budget till lyx. Det är viktigt att komma ihåg att dyrare inte alltid betyder bättre, och det finns många prisvärda produkter som fungerar lika bra, om inte bättre, än deras dyrare motsvarigheter. I vårt test har vårta ansiktsrengöringen väldigt olika funktion och det kan lika gärna vara en produkt från budgetklassen som är perfekt för det du letar efter.

Miljövänlighet: Om hållbarhet är en prioritet för dig, leta efter produkter som är ekologiskt ansvarsfulla. Detta kan innebära att de är biologiskt nedbrytbara, kommer i återvunnet förpackningsmaterial, eller är certifierade cruelty-free.

Kom ihåg, det viktigaste är att välja en produkt som känns bra för din hud och passar in i din dagliga rutin. Hitta något som du ser fram emot att använda varje dag, och din hud kommer att tacka dig!

Frågor och svar om Ansiktsrengöring

Hur tar jag bort smink på bästa sätt?

Att ta bort smink på rätt sätt kan hjälpa till att skydda din hud och förhindra utbrott. Börja med att använda en sminkborttagningsprodukt som är avsedd för ditt ansikte, särskilt ögonområdet om du bär vattentät mascara eller eyeliner. Välj en rengöring som passar din hudtyp, har du känslig, blandad, fet eller torr hud? Följ upp med en skonsam ansiktsrengöring för att avlägsna eventuella rester. Använd aldrig tvål och vatten, eftersom det kan torka ut huden och orsaka irritation.

Hur ofta ska jag rengöra mitt ansikte?

De flesta hudvårdsexperter rekommenderar att du rengör ditt ansikte två gånger om dagen – en gång på morgonen och en gång på kvällen. Men detta är i slutändan individuellt, vissa hudtyper mår bättre om du tvättar ansiktet mer sällan. Morgonrengöring kan hjälpa till att ta bort eventuellt smuts eller olja som har ackumulerats på din hud över natten, medan kvällsrengöring är viktigt för att ta bort smink och dagens smuts och föroreningar.

Vilken typ av ansiktsrengöring är bäst för känslig hud?

Om du har känslig hud, bör du leta efter en rengöringsmedel som är fri från potentiellt irriterande ämnen, så som alkohol, parfym och färgämnen. Produkter märkta som “hypoallergena”, “för känslig hud”, eller “parfymfria” kan vara bra val. Det är också en god idé att testa nya produkter på ett litet område av huden innan du använder dom i resten av ansiktet.

Hur väljer jag rätt ansiktsrengöring för min hudtyp?

Att känna din hudtyp är det första steget för att välja rätt ansiktsrengöring. Om du har fet hud, leta efter produkter som kan hjälpa till att reglera oljeproduktionen, som dom med ingredienser som salicylsyra. För torr hud, leta efter rengöringsmedel som innehåller återfuktande ingredienser som hyaluronsyra eller glycerin. Kombinationshud kan kräva en mer balanserande rengöring, medan känslig hud kräver milda, icke-irriterande produkter.

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar