1. Hem
 2. >
 3. Skönhet
 4. >
 5. Bäst i Test: Ansiktsrengöring – Så blir du av med både djupare och ytligare orenheter!
Skarmavbild-2023-07-11-kl.-00.13.30.jpg

Lyx

Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml bäst i test ansiktsrengöring

Dermalogica Special Cleansing Gel

9.2

Mellan

Gentle Black Deep Cleansing bästa rengöringsolja

Gentle Black Deep Cleansing

8.8

Budget

ACO Renewing Daily Cleanser 150ml bästa rengöringsmousse billig

ACO Renewing Daily Cleanser  

8.4

Inledning

Vare sig du är en sminkets konnässör eller bara vill bli av med dagens lort och avgaser som lagt sig över fejset, så är det på sin plats med en ansiktstvätt! Men oboj what a world; micellarvatten, rengöringslotion, gel, mousse, olja, mjölk – vad är en bra match för just din hud? Vi har tagit fram bästa ansiktsrengöringen och sminkborttagningen för alla hudtyper och i alla möjliga varianter. Dags för bäst i test av ansiktsrengöring!

Vi på Hemfakta har utsett Dermalogicas Special Cleansing Gel till årets bästa ansiktsrengöring. En riktigt bra rengöringsgel som passar typ alla! Den är koncentrerad och tvålfri, och skapar ett härligt skum som effektivt avlägsnar orenheter från huden. Kvar finns en ren och fräsch hud utan torrhetskänsla! Perfekt för alla torrisar och fuktsökare där ute!

Våra experter har landat i sex olika typer av ansiktsrengöring i olika prisklasser och för olika hudtyper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Är du på jakt efter en bra ansiktskräm också? Kolla då in vårt test av ansiktskrämer!

I jakten på den bästa rengöring för ansiktet har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den cleanse som är bäst från den som inte är det. När det gäller ansiktsrengöring är såklart effektivitet den mest avgörande faktorn, men funktioner, användarvänlighet, skonsamhet och pris är alla komponenter vi tittat nära på. Vi har noga granskat och jämfört sex olika produkter och delat upp dem i tre prisklasser: Lyx, Mellan och Budget för att ge dig en överblick över de olika alternativen.

1

Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml – Bästa ansiktstvätten 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml bäst i test ansiktsrengöring

Lyx

Vinnare

10

Effektivitet

9

Hållbarhet/Miljö

10

Passar för olika hudtyper

10

Lätthet att använda

7

Pris

9.2

Totalpoäng

Motivering: Utomordentligt effektiv produkt som är mild men effektiv, med höga poäng för att den är lätt att använda och passar alla hudtyper. Priset drar ner betyget något, men refill-förpackningarna hjälper till både vad gäller miljö och ekonomi.

Snäll, effektiv, fri från allt som är dåligt och dryg! En vinnande rengöringsgel som verkligen passar alla! Pris ca. 600 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Dermalogicas Special Cleansing Gel till årets bästa ansiktsrengöring. En riktigt bra rengöringsgel som passar typ alla! Den är koncentrerad och tvålfri, och skapar ett härligt skum som effektivt avlägsnar orenheter från huden. Kvar finns en ren och fräsch hud utan torrhetskänsla! Formulan är berikad med naturligt skummande quillaja, en ört som skonsamt avlägsnar smuts och överflödigt talg. Här finns även lugnande lavendelextrakt och citronmeliss som svalkar. Den innehåller varken konstgjorda färgämnen eller parfym och passa alla hudtyper. Kombinerad, fet och till och med trött hud med synliga porer. Dess skonsamma rengöringsegenskaper och förmågan att återställa hudens naturliga fuktbalans gör den idealisk för nästan alla hudtyper. Dessutom kan den användas dagligen utan att störa hudens balans. Trots sitt något högre pris är det här en väldigt prisvärd produkt. Man behöver bara en liten mängd för varje användning, så en flaska varar länge. Dessutom finns det refill-förpackningar, så man kan spara pengar och samtidigt bidra till en bättre miljö.

 • Storlek: 500 ml
 • Hudtyper:  Normal, kombinerad och fet hy. Trött hud. Synliga porer.
 • Typ av rengöring: Rengöringsgel
 • Innehåll: Den ikoniska dermalogica-bästsäljaren innehåller naturligt skummande quillaja, som skonsamt tvättar bort gifter och orenheter för att göra huden klarare och slätare.
 • Övriga Funktioner: Avlägsnar orenheter på djupet, utan att störa hudens naturliga fuktbalans

Fördelar

 • Många användare upplever att Dermalogica Special Cleansing Gel är mycket effektiv när det gäller att rengöra huden och ta bort smuts och makeup.
 • En stor fördel som lyfts fram av användarna är att produkten är dryg, vilket innebär att den räcker länge och ger bra värde för pengarna.
 • Användare med olika hudtyper, inklusive känslig hud, har noterat att produkten är skonsam och inte torkar ut huden.
 • Den lätta och fräscha konsistensen gör det enkelt att applicera och skölja av produkten.

Nackdelar

 • Ett fåtal recensenter har nämnt att de inte gillade doften eller att produkten inte hade någon speciell doft.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Åhléns((Åhléns, 2023-11-07)), Luxplus((Luxplus, 2023-11-07)) och Bangerhead((Bangerhead, 2023-11-07)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är över 300 stycken. Dessa recensioner ger en bred insikt i användarnas erfarenheter med Dermalogica Special Cleansing Gel.

2

Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm 

Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm 105g bästa kollagenkräm

Lyx

Utmanare

9

Effektivitet

7

Hållbarhet/Miljö

8

Passar för olika hudtyper

9

Lätthet att använda

7

Pris

8

Totalpoäng

Motivering: En effektiv rengöring och ansiktsmask i ett, berikad med kollagen som bibehåller hudens spänst och elasticitet. Den passar alla hudtyper men är optimal för mogen hud.

Älskad kollagenberikad cleansing balm! Pris ca. 500 kr.

Här har vi ett kollagenberikat rengöringsbalm som älskas av användarna! Kollagen är ju ett protein som finns naturligt i kroppen och ser till att allt från hud till senor och leder behåller struktur, styrka och elasticitet. Många har haffat kollagenet och det har blivit en riktigt hypad produkt på marknaden för att bibehålla hudens ungdomlighet och motståndskraft mot rynkor och slapphet. Det är ett helt naturligt tillskott och eftersom kroppen naturliga kollagenproduktion minskar med åldern kan man behöva ladda på utifrån! Och det gör man superenkelt med det här rengöringsbalmet från Elemis. Här hittar du gott om både recensioner och youtubevideos om du tvivlar! Pro-Collagen Cleansing Balm är alltså en rengöringskräm som löser upp smink och smuts samt rengör huden på djupet. Den är kraftfull och doftar ljuvt av olja från fläder och vårlilja, ros- och mimosavax samt padina pavonica som ger massor med näring. Huden lämnas ren och fräsch med ett härligt glow! Det här rengöringsbalmet kan även användas som ansiktsmask, fördela då en generös mängd över ansikte, hals och dekolletage med torra fingrar. Massera för att mjuka upp balsamet. Låt sitta i tio minuter och tvätta sedan bort med medföljande kompress.

Så tycker experterna om Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm

ELLEs redaktör Veronica Henriksson anser att Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm är en kultförklarad klassiker med en underbar doft och en konsistens som smälter in i huden. Den ger en len och strålande hud och kan även användas som en mask. Det är en lyxig rengöringsupplevelse som imponerar.((Elle, 2023-11-07))

 • Storlek: 105 g
 • Hudtyper: Känslig, Mogen, Normal, Torr
 • Typ av rengöring: Balsam
 • Innehåll: Kollagen, olja från fläder och vårlilja, ros- och mimosavax samt padina pavonica som ger massor med näring
 • Övriga Funktioner: Återfuktande, Mjukgörande, Rengörande

Fördelar

 • Många användare upplever att Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm är effektivt när det gäller att ta bort smink och lämna huden ren och fräsch.
 • Produkten har en trevlig doft som uppskattas av flera användare.
 • Många noterar att balmens konsistens gör den enkel att applicera och massera in i huden samt att den lämnar huden återfuktad och inte torr, till skillnad från många andra rengöringskrämer.
 • Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm verkar vara populär bland användare med olika hudtyper.

Nackdelar

 • En del användare har kommenterat att produkten kan vara ganska dyr jämfört med andra rengöringsbalsam på marknaden.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från Elemis egen hemsida((Elemis, 2023-11-01)), där nästan 3000 recensioner finns tillgängliga.

Duellen

Lyx

Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml – Bästa ansiktstvätten 2024! vs. Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm 

När vi jämför vinnaren i lyxklassen, Dermalogica Special Cleansing Gel, med utmanaren Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm, ser vi att båda produkterna har sina fördelar. Dermalogica Special Cleansing Gel utmärker sig med sin snälla, effektiva och tvålfria formula. Den rengör huden på ett grundligt sätt och lämnar den fräsch utan att torka ut. Dess ingredienser inkluderar naturligt skummande quillaja, lugnande lavendelextrakt och citronmeliss. Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm å andra sidan är ett kollagenberikat rengöringsbalm som älskas av användarna. Det innehåller kollagen, oljor från fläder och vårlilja samt andra näringsrika ingredienser. Produkten är effektiv på att ta bort smink och smuts samtidigt som den ger näring åt huden.

3

Gentle Black Deep Cleansing

Gentle Black Deep Cleansing bästa rengöringsolja

Mellan

Vinnare

9

Effektivitet

7

Hållbarhet/Miljö

10

Passar för olika hudtyper

9

Lätthet att använda

9

Pris

8.8

Totalpoäng

Motivering: Denna produkt har en hög poäng när det gäller effektivitet och passar speciellt bra för känslig hud, med hög trovärdighet bland användarna.

Oljan svider inte i ögonen, lämnar ingen fet hinna, och känns oerhört återfuktande. Vi älskar! Den hjälper dessutom till att stärka hudens skyddande skikt och öka dess elasticitet! Pris ca. 240 kr.

Den här milda, men ändå kraftfulla oljerengöringen var något av en game-changer för min känsliga hud. Formulerad med vegetabiliska oljor, är den både allergivänlig och anmärkningsvärt effektiv på att rengöra, återfukta och skydda. Allra bäst fungerar den som första steg i hudvårdsrutinen då oljan löser upp smuts och smink utan minsta irritation. Den kan både applicerar på torr hud (med eller utan smink) eller blandas ljummet/varmt vatten för en “mjölkigare” effekt, prova och se vad du föredrar. Vissa upplever att oljan blir svårare att få bort om den först blandas med vatten, men som sagt – prova! Massera in i cirkelrörelser och skölj av med ljummet vatten. Det här är en perfekt produkt för en känsligare hud, den triggar inte utan lämnar huden lugn och återfuktad, nästan på en nivå att du kan skippa ansiktskrämen efteråt! En grej att tänka på med olja är att hårdare smink, som marcara och kajal, kan behöva ett komplement så som en pad med lite micellärvatten eller en uppföljande rengöringsgel för att sminket verkligen ska försvinna. Oljan svider inte i ögonen, lämnar ingen fet hinna, och känns oerhört återfuktande. Vi älskar! Den hjälper dessutom till att stärka hudens skyddande skikt och öka dess elasticitet.

 • Storlek: 150 ml
 • Hudtyper:  Alla hudtyper
 • Typ av rengöring: Oljerengöring
 • Innehåll: Formulerad med vegetabiliska oljor
 • Övriga Funktioner: Allergivänlig. Stärker hudens skyddande skikt, Ökar hudens elasticitet och ger en lugnande effekt

Fördelar

 • Många användare upplever att produkten effektivt tar bort smink och orenheter från huden.
 • Produkten anses vara skonsam och orsakar inte irritation, sveda eller stramhet i huden.
 • En del användare noterar att oljan är dryg och räcker länge, vilket gör den ekonomisk.
 • Vissa recensenter tycker om den fräscha doften och känslan av ren och återfuktad hud efter användning.

Nackdelar

 • En användare påpekar att produkten kan lämna en fet och mjölkig hinna på huden.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat drygt 150 recensioner från olika källor, inklusive Cocopanda((Cocopanda, 2023-11-07)), Skincity((Skincity, 2023-11-07)) och Bangerhead((Bangerhead, 2023-11-07)).

4

La Roche Posay Effaclar Micro-Peeling Purifying Gel 

 La Roche Posay Effaclar Micro-Peeling Purifying Gel 400ml bästa exfolierande rengöring

Mellan

Utmanare

9

Effektivitet

7

Hållbarhet/Miljö

9

Passar för olika hudtyper

8

Lätthet att använda

8

Pris

8.2

Totalpoäng

Motivering: En stark produkt för dig med orenheter och finnar, men kan upplevas lite svår att använda för vissa på grund av dess exfolierande egenskaper.

Grym för dig som har problem med finnar och igentäppta porer! Pris ca. 250 kr.

När det gäller att minska orenheter och överskottstalg är La Roche-Posay Effaclar en riktig hjälte. Parfymfri, mild och skonsam och fokuserar inte bara på att rengöra porerna utan hjälper även till att minska förekomsten av orenheter. Fukta huden och massera försiktigt in gelen. Efter du sköljt av med vatten känns huden otroligt fräsch och ren. Eftersom den är exfolierande ska du inte ha den i ögonen, om du ändå får det skölj genast bort. Det här är en produkt som är grym för dig som har problem med finnar och igentäppta porer och hyllningskören är högljudd! Så om du letar efter en produkt som kraftfullt bekämpar orenheter och överflödigt talg, oavsett hudtyp, ge den ett försök! Vi tror (och en drös andra med oss) att den kommer vara en räddare!

 • Storlek: 400 ml
 • Hudtyper: Bra för dig med problem med finnar och igentäppta porer
 • Typ av rengöring: Exfolierande gel
 • Innehåll: LHA exfolierar och reducerar döda hudceller, Zink rensar och reglerar talg och salicylsyra som exfolierar igentäppta porer och rengör från talg och döda hudceller
 • Övriga Funktioner: Rengör porerna och hjälper till att minska förekomsten av orenheter

Fördelar

 • Många användare har märkt en förbättring av sin hudkvalitet, särskilt de med fet och aknebenägen hud.
 • Produkten anses vara skonsam och har inte torkat ut huden för de flesta användare.
 • Vissa recensenter noterar att den har hjälpt till att minska porer och orenheter, vilket resulterar i renare och klarare hud.
 • Den stora förpackningen uppskattas av många, vilket gör produkten ekonomisk.

Nackdelar

 • En användare nämnde att produkten innehåller menthol, vilket kan vara obehagligt och stickande i ögonen vid användning.
 • För vissa användare kan den ha en stark doft, vilket kan vara irriterande för dem med känslig hud.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat över 50 recensioner från Kronans apotek((Kronans apotek, 2023-11-07)), Lyko((Lyko, 2023-11-07))  och Apohem((Apohem, 2023-11-07)). Antalet recensioner är begränsat till de tillgängliga källorna, men de ger en positiv inblick i användarnas erfarenheter med produkten.

Duellen

Mellan

Gentle Black Deep Cleansing vs. La Roche Posay Effaclar Micro-Peeling Purifying Gel 

I mellanklassen står vinnaren Gentle Black Deep Cleansing mot utmanaren La Roche Posay Effaclar Micro-Peeling Purifying Gel. Gentle Black Deep Cleansing är en oljerengöring som inte svider i ögonen och lämnar huden återfuktad. Den är särskilt lämplig för känslig hud och tar effektivt bort smink och orenheter. Å andra sidan är La Roche Posay Effaclar en exfolierande rengöring som är bra för problemhud med finnar och igentäppta porer. Den hjälper till att minska orenheter och överflödigt talg. Båda produkterna har sina fördelar beroende på dina specifika hudvårdsbehov.

5

ACO Renewing Daily Cleanser  

ACO Renewing Daily Cleanser 150ml bästa rengöringsmousse billig

Budget

Vinnare

8

Effektivitet

7

Hållbarhet/Miljö

8

Passar för olika hudtyper

9

Lätthet att använda

10

Pris

8.4

Totalpoäng

Motivering: Prisvärd och enkel att använda, men kan vara klurig för dig med känslig hud då den innehåller BHA.

Varsamt exfolierande mousse som rengör på djupet utan att torka ut! Pris ca. 90 kr.

Rengöringsmousse är lite av en personlig favorit och särskilt denna från aco! Mousset känns så skönt och lätt i ansiktet, lugn mot huden och ger verkligen en ren känsla när det sköljts av. Jag brukar köra i två omgångar; först en plump som jag gnuggar in i ansiktet så allting släpper. Därefter sköljer jag av rätt hastigt och kör sedan på en omgång till med lite mer omsorg. Snabbt, lätt och rent! ACO Face Pure Glow Renewing Daily Cleanser är en enzymrengöring med salicylsyra och exfolierande enzym som varsamt exfolierar utan att torka ut huden. Den passar även bra att använda som peeling ett par gånger i veckan. Du applicerar då produkten på fuktig hy och låter den sedan verka i 1 minut. Skölj därefter ansiktet med ljummet vatten och klappa försiktigt huden torr med en mjuk handduk.

 • Storlek: 150 ml
 • Hudtyper: Passar för normal till kombinerad hy.
 • Typ av rengöring: Mousse, Enzymrengöring för ansiktet
 • Innehåll: Med BHA
 • Övriga Funktioner: Ger lyster

Fördelar

 • Många användare upplever att rengöraren rengör på djupet och ger en fräsch känsla.
 • Produkten anses vara lätt att applicera och hålla länge.
 • En del användare tycker om den fräscha doften och att den rengör på djupet.

Nackdelar

 • En användare upplevde att produkten inte passade för torr hud.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från Kronans apotek((Kronans apotek, 2023-11-06)) och Apohem((Apohem, 2023-11-06)). Antalet recensioner är begränsat till de tillgängliga källorna. Totalt baseras dessa för- och nackdelar på över 200 användarrecensioner från dessa två källor.

6

Garnier Micellar Cleansing Water Sensitive Skin 

Garnier Micellar Cleansing Water Sensitive Skin 400ml bästa micellar water billig sminkborttagning

Budget

Utmanare

7

Effektivitet

6

Hållbarhet/Miljö

8

Passar för olika hudtyper

10

Lätthet att använda

10

Pris

8.2

Totalpoäng

Motivering: Garnier Micellar Cleansing Water är en utmärkt budgetalternativ som är enkel att använda och bra för känslig hud, den är inte testad på djur, parfymfri och håller länge.

Stor, billig, grymt enkel, snabb och effektiv! Perfekt när du inte orkar dra igenom alla gels och lotions utan bara vill plocka en pad och få det överstökat! Pris ca. 60 kr.

Garniers Micellarvatten är en imponerande rengöringsprodukt som kombinerar effektivitet med skonsamhet, och perfekt för dig med torr och känslig hud. Den är som en magnet för smuts, avlägsnar snabbt och enkelt makeup, och lämnar huden behagligt ren. Du behöver inte skölja bort det, vilket sparar tid och bibehåller hudens naturliga fuktighet tack vare innehållet av glycerin. Du använder den över hela ansiktet, inklusive ögon och läppar (enklast med bomullsrondell). Den är fri från parfym och har testats av både ögon- och hudläkare och gillas skarpt världen över! Kanske för att den är stor, kanske för att den är billig, kanske för att den är grymt enkel, snabb och effektiv när du inte orkar dra igenom alla gels och lotions och oljor utan bara vill plocka en pad och få det överstökat! Den fungerar givetvis superbra som andra steg i en hudvårdsrutin för att få bort dom sista resterna och lämna huden återfuktad, men den står också stabilt på egna ben!

Så tycker experterna om Garniers Micellar Cleansing Water

Enligt ELLEs redaktör Veronica Henriksson, är Garniers Micellar Cleansing Water bästa budgetalternativet för sminkborttagning. Det fungerar utmärkt som det andra steget i rengöringsrutinen och är perfekt för en snabb morgonrengöring. Dessutom är det skonsamt för alla hudtyper.((Elle, 2023-11-07))

 • Storlek: 400 ml
 • Hudtyper:  Torr och känslig hud
 • Typ av rengöring: Micellarvatten
 • Innehåll: Innehåller glycerin, parfymfri
 • Övriga Funktioner: Behöver ej sköljas av

Fördelar

 • Många användare upplever att produkten tar bort smink effektivt, både ögonmakeup och ansiktsmakeup.
 • En del användare tycker att produkten är prisvärd och ger mycket produkt för pengarna.
 • Produkten anses vara skonsam mot huden och lämnar den ren och fräsch.
 • Den har enkel användning och kräver inte att man tvättar av produkten efter användning.

Nackdelar

 • Vissa användare upplever att produkten inte tar bort vattenfast smink lika effektivt som övrigt smink.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat drygt 100 recensioner från olika källor, inklusive Åhléns((Åhléns, 2023-11-07)), Apohem((Apohem, 2023-11-07)), och Lyko((Lyko, 2023-11-07)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är begränsade till de tillgängliga källorna.

Duellen

Budget

ACO Renewing Daily Cleanser   vs. Garnier Micellar Cleansing Water Sensitive Skin 

I budgetklassen har vi vinnaren ACO Renewing Daily Cleanser, med utmanaren Garniers Micellar water. Båda två är skonsamma mot känslig hud, men ACO’s mousse är en varsamt exfolierande mousse som rengör på djupet utan att torka ut huden. Den ger en ren och fräsch känsla. Garniers micellar water är ett mycket skonsamt och anti-irriterande micellärvatten som stryks över huden på en rengöringspad utan att behöva slköljas av. För dig med väldigt känslig eller torr hud kan detta vara det bästa allternativet då vatten i sig har en uttorkande effekt, och här behövs inget vatten för att skölja av produkten.

Därför sticker Bäst i test-vinnaren, Dermologica Special Cleansing Gel, ut!

Baserat på våra tester och användarnas erfarenheter har vi utsett Dermalogica Special Cleansing Gel till bäst i test. Den utmärker sig med sin snälla, effektiva rengöringsformula som passar de flesta hudtyper. Den är tvålfri och innehåller inga konstgjorda färgämnen eller parfym. Dess förmåga att rengöra huden på djupet utan att störa hudens naturliga fuktbalans gör den idealisk för daglig användning. Trots sitt något högre pris är den prisvärd eftersom en liten mängd räcker länge, och det finns även refill-förpackningar för miljömedvetna konsumenter.

Sammanfattningsvis, valet av ansiktsrengöring beror på din specifika hudtyp och behov. Var noga med att välja en produkt som passar din hud bäst och tar hänsyn till dina preferenser och eventuella hudproblem.

Köpguide Ansiktsrengöring

Att välja rätt ansiktsrengöring är avgörande för att hålla din hud frisk och strålande. Här är en steg-för-steg-guide till att välja den perfekta ansiktstvätten för dina behov:

Känn din hudtyp: Först och främst, det är viktigt att veta vilken hudtyp du har. Detta kan vara normal, torr, fet, kombinerad eller känslig. Varje hudtyp har olika behov och kommer att reagera annorlunda på olika produkter.

 • Normal hud är vanligtvis problemfri med god elasticitet och en smidig, jämn textur.
 • Torr hud kan kännas stram, skrovlig eller flagnande och kan kräva mer fuktgivande produkter.
 • Fet hud producerar mer olja, vilket kan leda till igentäppta porer och akne.
 • Kombinerad hud kan ha områden som är både torra och oljiga, oftast fet i T-zonen (panna, näsa och haka) och torr på kinderna.
 • Känslig hud kan reagera negativt på vissa ingredienser och kräver skonsamma, allergitestade produkter.

Välj en rengöring för din hudtyp: Efter att du har bestämt din hudtyp, är nästa steg att välja en rengöring som är specifikt utformad för att möta din huds behov.

 • Normal hud kan tolerera de flesta typer av rengöringsmedel, så du kan välja baserat på personliga preferenser.
 • Torr hud gynnas av krämiga rengöringsmedel eller rengöringsoljor som inte tar bort hudens naturliga oljor.
 • Fet hud kan dra nytta av skummande rengöringsmedel eller gelformade rengöringsmedel som kan hjälpa till att avlägsna överflödigt olja utan att vara för hårda.
 • Kombinerad hud kan behöva olika produkter för olika områden, eller en balanserande rengöring utformad för att hantera både torrhet och olja.
 • Känslig hud bör undvika produkter med starka ingredienser som alkohol och parfymer och istället välja milda rengöringsmedel som är fria från potentiellt irriterande ämnen.

Kontrollera ingredienserna: Kontrollera ingredienslistan på produkten. Om du har känslig hud, undvik produkter som innehåller konstgjorda dofter, färgämnen och alkohol. Om du har aknebenägen hud, leta efter produkter som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxid.

Budget: Ansiktsrengörare finns i alla prisklasser, från budget till lyx. Det är viktigt att komma ihåg att dyrare inte alltid betyder bättre, och det finns många prisvärda produkter som fungerar lika bra, om inte bättre, än deras dyrare motsvarigheter. I vårt test har vårta ansiktsrengöringen väldigt olika funktion och det kan lika gärna vara en produkt från budgetklassen som är perfekt för det du letar efter.

Miljövänlighet: Om hållbarhet är en prioritet för dig, leta efter produkter som är ekologiskt ansvarsfulla. Detta kan innebära att de är biologiskt nedbrytbara, kommer i återvunnet förpackningsmaterial, eller är certifierade cruelty-free.

Kom ihåg, det viktigaste är att välja en produkt som känns bra för din hud och passar in i din dagliga rutin. Hitta något som du ser fram emot att använda varje dag, och din hud kommer att tacka dig!

Frågor och svar om Ansiktsrengöring

Att ta bort smink på rätt sätt kan hjälpa till att skydda din hud och förhindra utbrott. Börja med att använda en sminkborttagningsprodukt som är avsedd för ditt ansikte, särskilt ögonområdet om du bär vattentät mascara eller eyeliner. Välj en rengöring som passar din hudtyp, har du känslig, blandad, fet eller torr hud? Följ upp med en skonsam ansiktsrengöring för att avlägsna eventuella rester. Använd aldrig tvål och vatten, eftersom det kan torka ut huden och orsaka irritation.

De flesta hudvårdsexperter rekommenderar att du rengör ditt ansikte två gånger om dagen – en gång på morgonen och en gång på kvällen. Men detta är i slutändan individuellt, vissa hudtyper mår bättre om du tvättar ansiktet mer sällan. Morgonrengöring kan hjälpa till att ta bort eventuellt smuts eller olja som har ackumulerats på din hud över natten, medan kvällsrengöring är viktigt för att ta bort smink och dagens smuts och föroreningar.

Om du har känslig hud, bör du leta efter en rengöringsmedel som är fri från potentiellt irriterande ämnen, så som alkohol, parfym och färgämnen. Produkter märkta som “hypoallergena”, “för känslig hud”, eller “parfymfria” kan vara bra val. Det är också en god idé att testa nya produkter på ett litet område av huden innan du använder dom i resten av ansiktet.

Att känna din hudtyp är det första steget för att välja rätt ansiktsrengöring. Om du har fet hud, leta efter produkter som kan hjälpa till att reglera oljeproduktionen, som dom med ingredienser som salicylsyra. För torr hud, leta efter rengöringsmedel som innehåller återfuktande ingredienser som hyaluronsyra eller glycerin. Kombinationshud kan kräva en mer balanserande rengöring, medan känslig hud kräver milda, icke-irriterande produkter.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser