1. Hem
 2. >
 3. Träning & Hälsa
 4. >
 5. Bäst i test: Allergimedicin – För dig som vill njuta av livet!
Desloratadine-Sandoz-5mg-30st-Vnr.-439962-web.jpg

Lyx

Bäst i test allergimedicin

Allegra 120mg

7.8

Mellan

Bäst i test allergimedicin

Sandoz Desloratadine

8.8

Budget

Bästa allergimedicinen 2023

Vialerg Cetirizindihydroklorid

8.4

Inledning

Ja men du vet ju hur det är. Ett Niagrafall från näsan, ögon lika röda som djävulen själv och en hals som lika gärna kunde bestå av ett sugrör fullt av brännässlor. Vi ORKAR inte mer. Det är dags att ta till drastiska åtgärder. Åtgärder i form av allergimedicin. Men så hamnar vi ju där vi alltid hamnar: vilken allergimedicin ska vi egentligen välja? Vilken allergimedicin fungerar mot pollen och vilken kan användas av barn? För att du ska slippa spendera en livstid på att bena ut specifikationer och googla användaromdömen har vi gjort det åt dig. Här har vi korat 6 riktigt bra allergimediciner – för din rätt till ett torrare liv! 

Vilken receptfri allergimedicin som är bäst för just dig beror exempelvis på vad du är allergisk emot och vilka symptom du har. Ofta behöver man testa sig fram och ibland kombinera flera för att få bukt med problemen. I vårt test har vi tagit fram 6 olika allergimediciner i olika prisklasser och för olika behov. Gemensamt är att de alla fått toppenomdömen av tidigare användare och att dom enligt Fass har relativt få kända biverkningar. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Vi har i det här testet presenterat sex olika allergimediciner med olika egenskaper. I jakten på den bästa allergimedicinen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det.

När det kommer till allergimedicin är det såklart resultatet vi främst är ute efter, men även andra aspekter som hur snabbverkande medicinen är, hur länge den sitter i kroppen, hur lätt den är att svälja, eventuella biverkningar och pris. Med dom sex allergimediciner vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du kommer hitta en receptfri medicin som lindrar just ditt tillstånd.

1

Allegra 120mg

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test allergimedicin

Lyx

Vinnare

7

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

9

Biverkningar

8

Användarvänlighet

7.8

Totalpoäng

Motivering: Allegra 120mg är effektiv för säsongsbunden allergi och framhäver sig genom att inte orsaka trötthet, vilket gör den lämplig för dagligt bruk. Enkel dosering och långvarig effekt bidrar till dess höga poäng.

Medicin mot pollenallergi som inte orsakar trötthet! Pris fr. 130 kr.

Allegra är en allergitablett som syftar till att lindra symtom vid säsongsbunden allergi så som pollenallergi. Tabletten har effekt inom en timme och pågår i upp till 24 timmar, vilket är bekvämt för användaren. Doseringen är enkel – en tablett om dagen med vätska före måltid. Viktigt att notera att den rekommenderade dagliga dosen inte bör överskridas för att undvika eventuella biverkningar. En fördel med denna produkt är att den inte leder till trötthet, vilket gör det möjligt för användaren att fungera normalt under dagen. Det är värt att påpeka att denna produkt är lämplig för både barn över 12 år och vuxna. Verksam substans är fexofenadinhydroklorid.

 • Vid säsongsbunden allergi
 • Från 12 år
 • Orsakar inte trötthet
 • En tablett om dagen
 • Verkar i upp till 24 timmar
 • Fexofenadinhydroklorid.
2

Nasonex Mometasonfuroat Nässpray

Bästa allergimedicinen

Lyx

Utmanare

7

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

7

Biverkningar

8

Användarvänlighet

7.2

Totalpoäng

Motivering: Nasonex är effektivt för att behandla allergisk snuva men kan ta upp till två dagar för full effekt. Dess högre pris och potentiella biverkningar jämfört med Allegra resulterar i lägre poäng.

Nässpray mot pollenallergi och pälsallergi! Pris fr. 175 kr.

Nasonex nässpray innehåller mometasonfuroat, en kortikosteroid som enligt tidigare användare hjälper till att lindra inflammation och symtom som svullnad, irritation, nysningar, klåda, nästäppa och rinnsnuva i näsan. Den är speciellt avsedd för behandling av allergisk snuva, inklusive hösnuva och perenn rinit mot kvalster och pälsdjur. För användarens säkerhet är det viktigt att läsa bipacksedeln noggrant eller söka mer information på fass.se.

Något du behöver räkna med är att den totala effekten kan dröja till upp till två dagar, särskilt för personer med tidigare allvarliga besvär av hösnuva som kanske behöver påbörja behandlingen innan pollensäsongen börjar.

 • Från 18 år
 • 140 doser
 • För hösnuva och pälsallergi
 • Verkar inom 12 timmar, total effekt kan dock dröja i upp till 2 dygn
3

Sandoz Desloratadine – Bästa allergimedicin [current_year]!

Bäst i test allergimedicin

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

9

Biverkningar

9

Användarvänlighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Sandoz Desloratadine är en mångsidig och prisvärd allergimedicin med snabb verkan och långvarig effekt. Dess förmåga att behandla en rad allergier utan att orsaka dåsighet gör den till en stark kandidat i mellanklassen.

En allergimedicin som fungerar mot det mesta! Pris fr. 30 kr.

Desloratadine Sandoz är ett praktiskt receptfritt läkemedel som erbjuder lindring vid allergisk rinit utan att orsaka trötthet eller dåsighet. Genom att behandla vanliga symtom som nysningar, kliande eller rinnande näsa, röda eller vattniga ögon samt klåda i gommen, hjälper Desloratadine till att kontrollera allergiska reaktioner och ger lättnad för användaren – oavsett om allergin härstammar från pollen, gräs, päls, kvalster eller damm.

Det aktiva ämnet i Desloratadine Sandoz är Desloratadin, vilket även kan vara godkänt för att behandla andra sjukdomar. En fördel med Desloratadine Sandoz är att effekten vanligtvis inträffar redan inom 30–60 minuter efter intag och varar upp till ett dygn, vilket ger snabb och långvarig lindring av allergiska symtom. Dessutom är läkemedlet lämpligt för personer över 12 år, vilket ger en bred målgrupp för användning.

 • Orsakar ingen dåsighet
 • Från 12 år
 • Vid allergisk rinit
 • Effekt inom 30-60 minuter
 • Effekten varar i upp till ett dygn
4

Lomudal Ögondroppar

Bäst i test allergimedicin

Mellan

Utmanare

8

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

8

Biverkningar

7

Användarvänlighet

7.2

Totalpoäng

Motivering: Lomudal är effektivt för att behandla ögonbesvär vid allergi. Dess prisvänlighet och fokus på ögonsymtom gör det till en bra utmanare, även om dess specialisering begränsar dess användningsområde.

För dig som har ögonbesvär på grund av exempelvis pollenallergi! Pris fr. 40 kr.

Lomudal är ett ögondroppsläkemedel som innehåller natriumkromoglikat och som enligt användare gör ett riktigt bra jobb med att behandla ögonbesvär vid pollenallergi. Det kan också användas efter rådgivning med läkare för behandling av allergisk ögoninflammation i bindehinnan, även känd som konjunktivit.

Genom att förhindra frisättning av inflammationsframkallande ämnen som histamin i ögat, bekämpar Lomudal den allergiska inflammationen. Detta gör det möjligt att använda ögondropparna både förebyggande och när besvären redan har börjat. En fördel med Lomudal är att det är lämpligt för både vuxna och barn som upplever ögonbesvär i samband med sin pollenallergi.

 • Aktiv substans: Natriumkromoglikat
 • Ögonbesvär vid pollenallergi
 • För vuxna och barn
5

Vialerg Cetirizindihydroklorid

Bästa allergimedicinen 2023

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

8

Biverkningar

9

Användarvänlighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Vialerg erbjuder en effektiv och mycket prisvärd behandling för en rad allergiska symtom. Dess långvariga effekt och snabb verkan gör den till den ledande produkten i budgetklassen.

En mångsidig allergimedicin! Pris fr. 15 kr.

Vialerg är ett receptfritt läkemedel som innehåller cetirizinhydroklorid, ett effektivt antihistamin som hjälper till att reducera obehagliga allergisymtom som hösnuva och pälsallergi. Symtom såsom nysningar, rinnande näsa och klåda i ögonen kan snabbt lindras med Vialerg. En fördel med Vialerg är dess långvariga effekt som varar upp till 24 timmar efter att en tablett har tagits. Effekten kommer dessutom redan inom en timme. Detta gör det enkelt att hantera allergisymtom under en hel dag. Dessutom är Vialerg säkert för användning av både vuxna och barn över 6 år vilket ger en bred användargrupp möjlighet att dra nytta av dess lindrande effekter.

 • Från 6 år
 • Allergimedicin mot allt från pollenallergi till pälsallergi
 • Effekten varar i upp till ett dygn
 • Effekt inom en timme
 • Billig allergimedicin
 • Aktiv substans: Cetirizin
6

Loratadin Orifarm 10mg

Bästa allergimedicinen

Budget

Utmanare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

7

Biverkningar

8

Användarvänlighet

7.6

Totalpoäng

Motivering: Loratadin Orifarm erbjuder bra lindring av allergiska symtom till ett lågt pris. Dess enkla dosering och breda användningsområde gör den till en stark konkurrent, även om dess effekt kan vara något begränsad jämfört med Vialerg.

Lindrar alla vanliga allergiska symptom! Pris fr. 13 kr.

Dessa allergitabletter erbjuder lindring av vanliga allergiska symtom såsom rinnsnuva, nästäppa, nysningar, röda och rinnande ögon, som kan orsakas av olika allergener som pollen, kvalster eller damm. Verksam substans är loratadin, som fungerar genom att lindra allergiska symptom genom att motverka histamins frisättning.

Användningen av tabletterna är enkel – en tablett en gång om dagen för vuxna och barn över 6 år. Det är dock viktigt att notera att de inte bör användas för andra typer av snuva än allergisk snuva. Om förbättring inte märks efter 7 dagars behandling rekommenderas det att kontakta en läkare för råd.

 • En tablett om dagen
 • Från 6 år
 • Allergimedicin mot pollen, kvalster och damm
 • Aktiv substans: Loratadin

Antihistamintabletter, Nässpray och ögondroppar mot allergi – vilken ska man välja?

Valet mellan antihistamintabletter, nässpray och ögondroppar beror på dina specifika allergiska symtom och preferenser. Här är några överväganden för varje alternativ:

1. Antihistamintabletter:

 • Fördelar: De är enkla att ta och ger lindring av flera allergiska symtom som rinnsnuva, nästäppa, nysningar och klåda i ögonen.
 • Nackdelar: De kan ta lite längre tid att verka eftersom de måste passera genom magen och absorberas i blodomloppet innan de når de drabbade områdena.

2. Nässpray:

 • Fördelar: Nässprayer kan ge snabb och direkt lindring av symtom som nästäppa och rinnsnuva eftersom de appliceras direkt på de inflammerade områdena i näsan.
 • Nackdelar: De ger inte lindring av ögonsymtom, så om du också har kliande, röda eller rinnande ögon kan du behöva använda ytterligare behandlingsmetoder.

3. Ögondroppar:

 • Fördelar: Om du främst lider av kliande, röda eller rinnande ögon är ögondroppar det mest effektiva alternativet eftersom de verkar direkt på det drabbade området.
 • Nackdelar: De ger inte lindring av näsbesvär, så om du har symtom som rinnsnuva och nästäppa måste du använda andra behandlingar för att hantera dessa.

I vissa fall kan en kombination av olika behandlingsmetoder vara det mest effektiva sättet att hantera allergisymtom. Det är alltid bäst att konsultera din läkare eller apotekspersonal för att få råd om vilken behandling som passar bäst för dig baserat på dina specifika allergiska symtom och hälsotillstånd.

 

Köpguide Allergimedicin

Tänk på detta innan du köper allergimedicin

När du köper allergimedicin finns det vissa saker du bör tänka på för att välja rätt produkt. Identifiera vilken typ av allergi du har och vilka symtom du upplever. Kontrollera de aktiva ingredienserna och eventuella interaktioner med andra mediciner eller befintliga hälsotillstånd. Se till att medicinen är lämplig för din åldersgrupp och kolla om det finns några restriktioner om du exempelvis är gravid eller ammar. Läs bipacksedeln noga för information om dosering, biverkningar och användning. Om du är osäker, rådfråga läkare eller apotekspersonal för rekommendationer.

 

Vanliga frågor och svar om allergimedicin

Vissa allergimediciner är lämpliga för barn över 6 år. Läs instruktionerna noggrant och följ åldersrekommendationerna på förpackningen eller rådfråga en läkare eller apotekspersonal för att vara säker.

Vilken allergimedicin som är bäst för just dig beror exempelvis på vad du är allergisk emot och vilka symptom du har. Det är alltså svårt att utse en enskild allergimedicin som den absolut bästa. Ofta behöver man testa sig fram och ibland kombinera flera för att få bukt med problemen. I vårt test har vi tagit fram 6 olika allergimediciner i olika prisklasser och för olika behov där alla har fått goda recensioner från tidigare användare.

Ta endast den dos som anges på förpackningen eller enligt instruktioner från din läkare eller apotekspersonal. Överskrid inte den rekommenderade dosen utan att rådgöra med en läkare.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser