Aktivitetsbord bäst i test – bästa aktivitetsbordet 2022 blev Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways

Det finns många fördelar med ett aktivitetsbord, till exempel att det finns många olika modeller som passar för barn i olika åldrar. Aktivitetsbordet gör också att man har många leksaker på samma ställe, vilket kan vara smidigt om barnet ännu inte har fått ett eget rum och man vill ha barnets saker samlade – eller om barnummet är litet och man vill ha smidiga och smarta leksaker. Att det finns så många olika modeller kan dock göra det svårt att veta vilket man ska välja. Här har vi samlat några av de bästa lekborden, och vi kommer även att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när du ska köpa ett sådant.

Köpguide för aktivitetsbord

Det mest förvirrande med lekbord är förmodligen att det finns så många olika modeller – i olika storlekar, med olika leksaker, utan leksaker och för olika åldrar. Det är just modellen som främst avgör vilken ålder aktivitetsbordet är anpassat för, men även om man kommit fram till vilken modell som passar bäst så finns det många olika alternativ att välja mellan. Därför ska vi nu försöka reda ut och förtydliga detta, så att det – förhoppningsvis – blir enklare att hitta rätt aktivitetsbord för just ditt barn.

Modell

Det finns som sagt en del olika modeller när det gäller aktivitetsbord, åtminstone tre olika, sedan kan dessa se ut på olika sätt. Dessa modeller är den som barnet sitter i där aktivitetsbordet är runt barnet, den som har flera olika leksaker inbyggda och större modeller som ofta är anpassade för tågbanor eller Lego – eller både och. Här kommer mer information och var och en av dessa modeller.

Den modell som barnet sitter i, med lekbordet runtom, är anpassade för barn upp till ett år ungefär. Den ser ut ungefär som en gåstol, men har inga hjul. På bordet finns flera olika leksaker, ofta sådana som brukar finnas på just gåstolar eller babygym.

Lekbord med inbyggda leksaker är ofta lite mindre, men har ändå många olika leksaker. Vad som finns på dessa lekbord kan variera väldigt mycket – allt från klossar och bollar till musikinstrument och så vidare. Dessa är ofta anpassade för barn 1 år, ibland från 6 månader eller någon annan ålder. Dessa bord är ofta låga för att barnet enkelt ska kunna nå allting, och även kunna sitta på golvet och leka, men dessa kommer med stor sannolikhet att roa barnet under ganska lång tid framöver.

Större lekbord är anpassade för större barn, de rekommenderas ofta från 3 år men kan sedan användas under lång tid framöver. Dessa har sällan några inbyggda leksaker, men är istället anpassade för olika leksaker – till exempel Lego eller tågbana, eller både och.

Storlek

Hur stort aktivitetsbordet är beror främst på vilken modell det är. De som har inbyggda leksaker har en mindre storlek, men är också för mindre barn – antingen upp till ett år eller från ett år, även om detta varierar – en del är från 6 månader eller 18 månader, till exempel.

De lekbord som inte har inbyggda leksaker utan som används med tågbana, Lego eller andra leksaker är större. Dessa tar ofta upp en hel del plats i rummet, men istället får man en perfekt plats att leka på. Ofta kan man även förvara leksaker, till exempel större lådor, under bordet och ibland finns även förvaring i bordet.

När man väljer aktivitetsbord är det dock inte just storleken man ska utgå ifrån, eftersom storleken beror på vilken ålder bordet är anpassat för. Utgå alltså från barnets ålder istället. Det kan dock vara bra att tänka på detta, eftersom det krävs en del plats för större lekbord, medan mindre lekbord inte alls tar upp lika mycket plats. Om det är en större modell du ska köpa kan det vara bra att fundera över vart den ska stå, och kolla gärna bordets mått innan.

Barnets ålder

Som ni redan förstått så hänger modell, storlek och barnets ålder ihop. De mindre modellerna passar för mindre barn, medan större modeller passar för lite äldre barn – från 3 år ungefär. De större modellerna kommer med stor sannolikhet att kunna användas under en väldigt lång tid framöver, då dessa inte har inbyggda leksaker utan kan användas till vilka leksaker som helst. Så länge barnet leker med Lego, tågbana, leksaksbilar eller andra leksaker så kommer bordet att kunna användas.

Om barnet är under ett år finns modeller som barnet sitter i, men om barnet närmare sig ett år kan det vara bättre att välja en modell man inte sitter i. Då bör man dock välja en som rekommenderas från 6 månader, eller avvakta tills barnet har fyllt ett. Upp till tre års ålder är det mindre aktivitetsbord med inbyggda leksaker som gäller, men för barn från tre år – eller om barnet snart fyller tre – kan de större modellerna vara ett bättre val.

Hemfaktas test av aktivitetsbord

Vi har tagit fram några av de bästa lekborden som går att hitta. Här finns både mindre och större modeller, för barn från 6 månader och uppåt. Oavsett vilken modell du söker, vilka leksaker du vill ha inbyggda eller använda på bordet och vilken prisklass du letar i så kan du hitta ett bord som passar här. För att göra det enklare att hitta rätt så har vi delat upp dem i tre olika kategorier utifrån prisklass: premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways – bästa aktivitetsbordet 2022

Det här är ett riktigt fint och högkvalitativt lekbord som passar perfekt för tågbanan eller leksaksbilarna, men också för andra leksaker. Ca pris 2680 kr.

bästa aktivitetsbordet 2022

Det här fina aktivitetsbordet är målat med en väg, vatten och annat som gör det roligt att leka med bilar eller tågbana på det. Det stora bordet gör det möjligt att bygga ganska långa tågbanor – eller att köra med flera bilar.

En stor fördel är att det ingår en hel del leksaker – till exempel tågset, bilar, en liten brandstation, brandman, brandbil, en liten polisstation, polis, polisbil, byggarbetare och mycket annat. Totalt innehåller setet över 120 delar.

Vid det här bordet får flera barn plats samtidigt, vilket är perfekt om man har syskon eller vänner som man vill leka med. Det ingår även en fungerande kran, och två stora lådor som gör det enkelt att städa bort allt från bordet när man har lekt klart. Dessutom går det snabbt och enkelt att montera ihop bordet.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Perfekt för tågbanor och bilar
 • Fint målad med väg
 • Rymligt
 • Många leksaker ingår
 • Plats för flera barn
 • Fungerande kran ingår
 • Två stora lådor ingår
 • Enkel att montera ihop


Nackdelar

 • Möjligen priset 

Specifikation

 • Ålder: Från 3 år
 • Mått: Ca 110,5 x 53,5 x 79 cm
 • Färg: Naturell
 • Vikt: 21,95 kg
 • Material: Trä, MDF, papper, plast

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare premiumklassen: Manhattan Toy Aktivitetsbord Tree Top Adventure

Det här charmiga lekbordet ser ut som ett litet träd, och har många roliga leksaker. Det håller en hög kvalitet och kommer vara både underhållande och utvecklande för barnet. Ca pris 1860 kr.

bra lekbord

På det här fina aktivitetsbordet finns massor utav aktiviteter – här finns djur, symboler och övningar för barnet. Barnet lär sig problemlösning, färgigenkänning och annat samtidigt som den motoriska utvecklingen stimuleras – och samtidigt som det är roligt, förstås.

En liten nackdel med detta bord är dock att den inte är allt för stabil, utan välter lätt om barnet tar stöd mot det. Det kan alltså vara en bra idé att montera fast det på en bottenplatta eller liknande, eller att alltid vara bredvid och hålla i bordet när barnet leker.

Det här charmiga lekbordet kommer med stor sannolikhet att bli en stor favorit hos barnet, och kommer att underhålla under lång tid framöver. Det rekommenderas från 12 månader.

Fördelar

 • Charmig design
 • Många roliga leksaker
 • Hög kvalitet
 • Problemlösning
 • Färgigenkänning
 • Bra för den motoriska utvecklingen

Nackdelar

 • Inte så stabilt

Specifikation

 • Ålder: Från 12 månader
 • Material: Trä
 • Mått: 45,7 x 45,7 x 57,2 cm
 • Vikt: 4,45 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:

Bäst i test mellanklassen: Kidkraft 2-1 Aktivitetsbord Och Legobord kombinerat – prisvärd aktivitetsbord


Det här är ett riktigt smart, högkvalitativt och prisvärt lekbord med flera funktioner – plats för tågbana eller bilar på ena sidan av locket, och Lego på den andra! Ca pris 1350 kr.

prisvärt aktivitetsbord

Detta aktivitetsbord är väldigt smart, här finns nämligen ett vändbart lock. På den ena sidan är det en stor Legoplatta där barnet kan bygga med Lego, och skapa fantastiska byggen – varför inte en hel stad. På den andra sidan, som är målad med parkering bland annat, kan man leka med tågbanan eller bilarna. Inuti lådan finns gott om plats för förvaring av till Lego och tågbana eller bilar.

Dessutom ingår både Lego och tågbana, närmare bestämt 200 bitar Lego och ett startpaket med tågbana på 30 delar. Självklart kan man komplettera med ännu mera Lego eller tågdelar, om man inte redan har det hemma, för att kunna bygga ännu mera.

Här finns helt enkelt många fördelar, och det kommer bli riktigt roligt att bygga och leka på bordet. När leken är avslutad kan man enkelt lägga ned allting i lådan och lägga på locket igen, vilket gör det väldigt enkelt att städa. Bordet har dessutom rundade hörn för en högre säkerhet, och det har en hyfsat smidig storlek som gör att det inte tar upp all plats i rummet, samtidigt som det finns gott om plats för bygg och lek.

Fördelar

 • Väldigt smart
 • Hög kvalitet
 • Mycket prisvärt
 • Legoplatta på ena sidan av locket
 • Andra sidan är målad
 • Gott om plats för förvaring inuti bordet
 • Både Lego och tågbana ingår
 • Rundade hörn för hög säkerhet
 • Smidigt men samtidigt gott om plats för lek

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: Ca 40,5 x 63,5 x 58,5 cm
 • Vikt: 10,8 kg
 • Ålder: Från 3 år
 • Material: MDF, T molding, Melamin

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare mellanklassen: Skip Hop Explore & More Aktivitetsbord

Det här fina lilla lekbordet kommer med stor sannolikhet att roa barnet under en lång tid framöver, och det kan börja användas redan från 6 månader. Ca pris 800 kr.

bra och prisvärt lekbord

Med det här bordet kommer barnet ha väldigt roligt – långa stunder, många gånger och under låg tid framöver. Det kan användas redan från 6 månaders ålder, och kommer med stor sannolikhet hänga med ett par år åtminstone. Bordet kan användas både med och utan ben, när barnet är mindre kan det läggas på golvet utan ben och när barnet har lärt sig gå kan man sätta fast benen så att barnet kan stå vid bordet.

Här finns över 20 olika aktiviteter, och lekbordet är utformad som en liten lekplats – här finns till exempel gunga, karusell, rutschkana och hopphage. Aktiviteterna hjälper barnet att utveckla sina sinnen med ljud, melodier, lampor, färger och rörliga detaljer. Dessutom ingår Zoo-figurer och bollar som barnet kan placera på olika ställen på lekplatsen.

Detta roliga lekbord kommer barnet säkerligen älska, och under en lång tid framöver dessutom. Det håller en hög kvalitet och är enkelt att rengöra med en fuktig trasa. Tre stycken AA-batterier behövs för att alla funktioner ska fungera.

Fördelar

 • Smidigt
 • Kan användas från 6 månader
 • Lång användningstid
 • Kan användas utan ben
 • Över 20 olika aktiviteter
 • Utformat som en lekplats
 • Hjälper barnet utveckla sina sinnen
 • Zoo-figurer och bollar ingår
 • Håller hög kvalitet
 • Enkel att rengöra med fuktig trasa

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Ålder: Från 6 månader
 • Drivs av: 3 st AA-batterier
 • Mått: 38 x 51 x 51 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

Bäst i test budgetklassen: Cloudberry Castle Aktivitetsbord Allt-I-Ett – billigaste aktivitetsbordet i vårt test

Trots sitt låga pris är det här ett riktigt roligt aktivitetsbord med många roliga aktiviteter. Bordet håller överraskande hög kvalitet och är både utvecklande och roligt. Ca pris 400 kr.

billigaste aktivitetsbordet i vårt test

Det här är ett väldigt mångsidigt lekbord som låter barnet öva på finmotoriska rörelser. Bordsskivan har två sidor med olika leksaker, på den ena sidan finns en ritplatta och en del där man kan sätta fast och bygga med större plastklossar, och på andra sidan finns en mindre del för byggklossar men också många andra leksaker som till exempel en liten bil och en ratt man kan köra med samt en växelspak. Det finns också en liten bok, kugghjul och mycket annat roligt.

Med de många olika lekstationerna, och de dubbla sidorna, kommer barnet att kunna sysselsätta sig länge och ha roligt samtidigt som flera sinnen utvecklas. Här kan man vrida på ratten, snurra på hjul, leka med ljudfunktioner, bygga med byggklossar, rita och mycket annat. En riktigt rolig, och väldigt prisvärd, leksak – eller rättare sagt, många leksaker som är samlade på en plats. Bordet är dessutom väldigt smidigt och det finns en liten hylla undertill.

Fördelar

 • Lågt pris
 • Många aktiviteter
 • Hög kvalitet
 • Utvecklar sinnen och finmotorik
 • Mångsidig
 • Vändbar bordsskiva
 • Ritplatta
 • Byggklossar
 • Rolig ratt och växelspak
 • Ljudfunktioner
 • Väldigt prisvärd
 • Smidigt bord
 • Liten hylla undertill

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Batterier: 2 st AA-batterier
 • Material: 100 procent plast
 • Mått: 37 x 36 x 37 cm
 • Ålder: Från 1 år

MER INFORMATION OCH PRIS:


Utmanare budgetklassen: Smoby Aktivitetsbord – billigt och bra lekbord


Det här fina och smidiga lilla lekbordet har många roliga aktiviteter, och dessutom både ljud- och ljusfunktioner. Det håller en hög kvalitet och känns prisvärt. Ca pris 530 kr.

billigt och bra lekbord

Det här fina aktivitetsbordet kommer med stor sannolikhet att roa barnet under en lång tid framöver. Här finns många aktiviteter som låter barnet öva på finmotoriska rörelser och utvecklar barnets sinnen. Det finns både ljud- och ljuseffekter, en kulram, tre tutor, spegel och en rolig formsorterare som lär barnet att känna igen olika former.

Det ingår också en boll som man kan rulla ned för rampen, eller skjuta iväg från katapulten. Det här är en riktigt rolig leksak, eller många roliga leksaker, som med stor sannolikhet kommer att roa barnet under en lång tid framöver. Detta lekbord kan användas från 1 års ålder, och det behöver två LR44-batterier för att ljud- och ljusfunktioner ska fungera.

Fördelar

 • Smidigt
 • Många roliga aktiviteter
 • Ljud- och ljusfunktioner
 • Utvecklar sinnen och finmotorik
 • En kulram
 • Tre tutor
 • Spegel
 • Formsorterare
 • Boll till ramp och katapult

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Ålder: Från 1 år
 • Batterier: 2 st LR44-batterier (ingår)
 • Material: Plast, metall
 • Mått: 53 x 47 x 47 cm
 • Vikt: 1,9 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:

Avslutande ord inför ditt köp av aktivitetsbord

Mindre lekbord påminner mycket om gåstolar, men med skillnaden att barnet inte går runt utan bara sitter och leker med leksakerna som finns integrerade i bordet. Leksakerna påminner också mycket om de som finns på andra till exempel gåstolen och babygymmet. Här kan det alltså vara en bra idé att fundera över vad man vill ha, eller om man behöver både lekbord och gåstol, till exempel. När barnet leker vid lekbordet ligger fokuset på att leka, medan gåstolens främsta syfte är att barnet ska kunna gå omkring.

Något annat som skiljer aktivitetsbordet från gåstolen är att aktivitetsbord ofta har flera leksaker. En del lekbord som barnet sitter i mitten av kan även omvandlas till ett vanligt bord när barnet blivit lite större, så att han eller hon istället kan stå vid bordet och leka. Lekbord med sits kallas ofta för aktivitetscenter, men de är ändå en modell av aktivitetsbord.

Det är också värt att nämna att lekbord utan sits ofta har större variation på leksakerna, och roligare leksaker. Det kan alltså vara värt att välja en sådan modell som barnet står vid, eller sitter på golvet och leker med. Vill man ha ett större utbud så kan det även vara en bra idé att vänta tills barnet fyllt ett, då finns det betydligt fler alternativ att välja mellan.

Är barnet äldre – från tre år – så finns det många fina, större lekbord. Dessa har som sagt sällan inbyggda leksaker, vilket kan göra det svårt att veta vad man ska fokusera på när man väljer bord. Det finns dock lekbord med stor byggplatta för Lego, eller som är vändbara för att man ska kunna leka med både Lego och andra leksaker – till exempel tågbana eller leksaksbilar. Då kan det till exempel finnas målade vägar på den andra sidan av plattan.

Här kan det alltså vara en bra idé att välja ett mångsidigt bord som kan användas till många olika leksaker, eller så utgår man från barnet gillar att leka med – är tåg den stora favoriten så finns många tågbord, gillar barnet Lego så finns det bord som passar perfekt för det och är det bilar som gäller så kan man välja ett bord med målade vägar som passar för bilar.

Vanliga frågor och svar om lekbord

För vilken ålder passar aktivitetsbord?

Det finns lekbord för många olika åldrar, till exempel modeller för barn under ett år där barnet sitter och har lekbordet runt sig. De vanligaste modellerna är anpassade för barn runt 1-2 år, men det finns även modeller för äldre barn – till exempel sådana som används när man leker med tåg eller Lego.

Behöver man ett aktivitetsbord?

Aktivitetsbord är en leksak, eller närmare bestämt ett bord med flera leksaker, och det spelar förstås ingen större roll vilka leksaker man väljer till sitt barn. Fördelen med aktivitetsbord är att man kan leka på flera olika sätt, de är väldigt mångsidiga och roliga.

Vad finns det på ett aktivitetsbord?

Hur aktivitetsbordet är utformat och vad som finns på det varierar väldigt mycket. En del modeller har många olika leksaker, andra har inga leksaker alls men ser ut som en stor Legoplatta eller är utformad för att man ska kunna leka med tågbanan på bordet. Finns det leksaker på bordet kan det vara sådant som klossar, bollar, musikinstrument, ritplatta och leksaker med ljud- och ljuseffekter.

Aktivitetsbord bäst i test – de bästa aktivitetsborden 2022

 • Bäst i test premiumklassen: Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways – bästa aktivitetsbordet 2022
 • Utmanare premiumklassen: Manhattan Toy Aktivitetsbord Tree Top Adventure
 • Bäst i test mellanklassen: Kidkraft 2-1 Aktivitetsbord Och Legobord kombinerat – prisvärd aktivitetsbord
 • Utmanare mellanklassen: Skip Hop Explore & More Aktivitetsbord
 • Bäst i test budgetklassen: Cloudberry Castle Aktivitetsbord Allt-I-Ett – billigaste aktivitetsbordet i vårt test
 • Utmanare budgetklassen: Smoby Aktivitetsbord – billigt och bra lekbord
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar