1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i test: Aktivitetsbord för barn – Utvecklande för hjärnan och smart förvaring!
81L-3eQuNuL-e1642747050697.jpg

Lyx

bästa aktivitetsbordet 2023

Kidkraft Aktivitetsbord

9

Mellan

Ladida aktivitetsbord happy monkey bäst prisvärd

Ladida Happy Monkey

7.8

Budget

billigt och bra lekbord

Smoby Aktivitetsbord

8.2

Inledning

Är barnen sugna på att åka till Leos lekland, men du tycker det vore mysigt att stanna hemma? Ta leklandet till hemmet med ett aktivitetsbord! Ja ett sånt där aktiverande, fantasieggande landskap i rumsvänlig storlek där barnen – och du – kan skapa levande världar fyllda av broar och tunnlar och färger och former! Tiden kommer flyga iväg vill jag lova! Ett aktivitetsbord är smidigt för att ni kan har flera leksaker på samma ställe, perfekt om barnet inte fått ett rum ännu och ni samsas om vardagsrummet! Men om du letar efter ett aktivitetsbord för barn, är det en bebis, en 1-åring eller en större knodd? Ska lekbordet vara i trä eller plast? Och vilket aktivitetsbord är bäst i test? Ja det är väl frågan vi alla i slutändan ställer oss! Så här kommer svaret: Bästa aktivitetsbordet 2024!

Vi på Hemfakta har utsett Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways till årets bästa lekbord! Det står ut som bäst i test på grund av dess exceptionella kvalitet, mångsidighet och omfattande lekmöjligheter. Det är tillräckligt stort för att låta många barn leka samtidigt, har praktiska förvaringslösningar och massor av kul leksaker!

Våra experter har rullat bilar, byggt trädgårdar, lagt tågrälsar och landat i sex prima aktivitetsbord i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. För den som tycker att grönt är skönt hittar du även kategorin Klimatsmart längst ner på sidan. Men du, var det egentligen ett babygym du var ute efter? Då är det bara att klicka vidare till det testen såklart!

I detta bäst-i-test av lekbord jämförs vinnare och utmanare i tre olika prisklasser: lyx, mellanklass och budget. De är utvärderade för att ge en detaljerad förståelse av vad som skiljer dem åt och varför vissa produkter står ut i sina respektive kategorier.

I jakten på det bästa lekbordet har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det bord som är bäst från det som inte är det. När det kommer till lekbord är kvalitet och underhållningsvärde saker vi tittar först på, men även pris, hållbarhet, funktioner och design är avgörande faktorer.

Därför blev Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways Bäst i test:

Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways står ut som bäst i test på grund av dess exceptionella kvalitet, mångsidighet och omfattande lekmöjligheter. Det erbjuder en rik och engagerande upplevelse för barn, vilket gör det till ett utmärkt val för familjer som söker ett aktivitetsbord som kan underhålla flera barn samtidigt. Med dess stora storlek, många leksaker och praktiska förvaringslösningar är det överlägset jämfört med andra testdeltagare, vilket rättfärdigar dess högre pris.

1

Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways – Bästa aktivitetsbordet [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
bästa aktivitetsbordet 2023

Lyx

Vinnare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Användarvänlighet

10

Design och Attraktivitet

10

Mångsidighet och Lekmöjligheter

9

Totalpoäng

Motivering: Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways är ett omfattande och engagerande aktivitetsbord som erbjuder en mängd lekmöjligheter och är designat för långvarig användning. Dess höga pris reflekteras i dess kvalitet och användarvänlighet. Det stora antalet medföljande leksaker och den detaljerade designen gör det till en fantastisk lekupplevelse för barn.

Det här är ett riktigt fint och högkvalitativt lekbord som passar perfekt för tågbanan eller leksaksbilarna, men också för andra leksaker. Pris ca. 3200 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways till årets bästa lekbord! Det står ut som bäst i test på grund av dess exceptionella kvalitet, mångsidighet och omfattande lekmöjligheter. Det är tillräckligt stort för att låta många barn leka samtidigt, har praktiska förvaringslösningar och massor av kul leksaker!

Det här fina aktivitetsbordet är målat med en väg, vatten och annat som gör det roligt att leka med bilar eller tågbana på det. Det stora bordet gör det möjligt att bygga ganska långa tågbanor – eller att köra med flera bilar. En stor fördel är att det ingår en hel del leksaker – till exempel tågset, bilar, en liten brandstation, brandman, brandbil, en liten polisstation, polis, polisbil, byggarbetare och mycket annat. Totalt innehåller setet över 120 delar. Vid det här bordet får flera barn plats samtidigt, vilket är perfekt om man har syskon eller vänner som man vill leka med. Det ingår även en fungerande kran, och två stora lådor som gör det enkelt att städa bort allt från bordet när man har lekt klart. Dessutom går det snabbt och enkelt att montera ihop bordet.

 • Ålder: Från 3 år
 • Mått: Ca 110,5 x 53,5 x 79 cm
 • Vikt: 21,95 kg
 • Material: Trä, MDF, papper, plast
 • Övrigt: Perfekt för tågbanor och bilar, Många leksaker ingår, Plats för flera barn, Fungerande kran ingår, Två stora lådor ingår, Enkel att montera ihop

Fördelar

 • Användare upplever att bordet är enkelt att montera, vilket underlättar användningen.
 • Många nämner att bordet är robust och tåligt, även när barn hoppar på det, vilket visar på dess hållbarhet.
 • Användare uppskattar att bordet är kompatibelt med andra tågspår och tågset, vilket ger utökade lekmöjligheter.
 • Flera recensenter framhäver att bordet är tillräckligt stort för att flera barn ska kunna leka samtidigt, vilket gör det till en bra investering för familjer med flera barn.
 • Bordets underliggande förvaringsutrymme får beröm för att göra städningen enklare och hålla leksakerna organiserade.

Nackdelar

 • Några användare rapporterar att kvaliteten på tågen och vissa plastdelar är låg, vilket kan leda till frustration hos barnen när tågen inte håller sig på spåren.

Sammanfattning: För att få en bred uppfattning om Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways har över 1000 recensioner samlats in från bland annat Amazon((Amazon, 2023-12-06)) och Kidkrafts egen hemsida((Kidkraft, 2023-12-06)). Dessa recensioner ger en övergripande bild av produktens fördelar och nackdelar, med fokus på användarvänlighet, hållbarhet och förvaringslösningar som stora fördelar, samtidigt som vissa problem med kvaliteten på tågen nämns som nackdelar.

2

Manhattan Toy Tree Top Adventure

bra lekbord

Lyx

Utmanare

7

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Användarvänlighet

9

Design och Attraktivitet

8

Mångsidighet och Lekmöjligheter

7.6

Totalpoäng

Motivering: Manhattan Toy Aktivitetsbord Tree Top Adventure imponerar med sin kreativa design och mångsidighet. Det är något högre i pris och stabilitetsproblem noterades, men dess unika tema och lärande lekmöjligheter gör det till ett populärt val.

Det här charmiga lekbordet ser ut som ett litet träd, och har många roliga leksaker. Det håller en hög kvalitet och kommer vara både underhållande och utvecklande för barnet. Pris ca. 1900 kr.

På det här fina aktivitetsbordet finns massor utav aktiviteter – här finns djur, symboler och övningar för barnet. Barnet lär sig problemlösning, färgigenkänning och annat samtidigt som den motoriska utvecklingen stimuleras – och samtidigt som det är roligt, förstås. En liten nackdel med detta bord är dock att den inte är allt för stabil, utan välter lätt om barnet tar stöd mot det. Det kan alltså vara en bra idé att montera fast det på en bottenplatta eller liknande, eller att alltid vara bredvid och hålla i bordet när barnet leker. Det här charmiga lekbordet kommer med stor sannolikhet att bli en stor favorit hos barnet, och kommer att underhålla under lång tid framöver. Det rekommenderas från 12 månader.

 • Ålder: Från 12 månader
 • Mått: 45,7 x 45,7 x 57,2 cm
 • Vikt: 4,45 kg
 • Material: Trä
 • Övrigt: Problemlösning, Färgigenkänning, Bra för den motoriska utvecklingen

Fördelar

 • Många användare betonar att aktivitetsbordet är perfekt i höjd för små barn, vilket gör det lättillgängligt och roligt att utforska.
 • Bordets mångsidiga och interaktiva design håller barn underhållna under långa perioder och stimulerar deras kreativitet och finmotorik.
 • Flertalet recensenter uppskattar bordets robusta och hållbara konstruktion, vilket gör det till en långvarig leksak.
 • Användare upplever att aktivitetsbordet är lätt att montera och har ett tilltalande och barnvänligt utseende.

Nackdelar

 • En del användare rapporterar att bordet kan vara något ostabilt och riskera att tippa över om barnet lutar sig mot det med full vikt.

Sammanfattning: Manhattan Toy Aktivitetsbord Tree Top Adventure har fått över 2000 recensioner från olika källor, inklusive Amazon((Amazon, 2023-12-06)) och Manhattan Toys egen hemsida((Manhattan Toy, 2023-12-11)). Recensionerna belyser bordets lämplighet för små barn med dess mångsidiga aktiviteter och robusta design, samtidigt som de pekar på potentiella stabilitetsproblem. Användarnas erfarenheter ger en nyanserad bild av produkten, med dess förmåga att engagera och underhålla barn.

Duellen

Lyx

Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways – Bästa aktivitetsbordet 2024! vs. Manhattan Toy Tree Top Adventure

I lyxklassen står Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways som vinnare mot Manhattan Toy Aktivitetsbord Tree Top Adventure. Kidkraft-bordet utmärker sig med sitt omfattande tillbehörsset, robust konstruktion och stora lekyta som inbjuder till kreativitet och gemensamt spel. Det är idealiskt för barn som älskar tågbana eller bilbanor. Manhattan Toy-bordet, å andra sidan, är mindre och mer inriktat på yngre barn med aktiviteter som fokuserar på finmotorik och lärande. Det är charmigt och kreativt men saknar Kidkraft-bordets mångsidighet och stora lekyta. Kidkraft-bordet blir vinnare tack vare sin högre användarvänlighet och bredd av lekmöjligheter, trots ett högre pris.

3

Ladida Happy Monkey

Ladida aktivitetsbord happy monkey bäst prisvärd

Mellan

Vinnare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Användarvänlighet

8

Design och Attraktivitet

7

Mångsidighet och Lekmöjligheter

7.8

Totalpoäng

Motivering: Ladida Aktivitetsbord Happy Monkey är ett prisvärt och mångsidigt val. Det har en bra blandning av lekaktiviteter och en användarvänlig design. Språkbegränsningen och materialvalet drar ner betyget något.

Det här är ett riktigt smart och prisvärt lekbord med flera funktioner – och har verkligen hyllats bland barnen! Pris ca. 700 kr.

Aktivitetsbordet Happy Monkey erbjuder många roliga aktiviteter och tar med ditt barn på en upptäcktsresa. Det är en härlig sysselsättning för de minsta barnen med massor av spännande funktioner som utvecklar barnets alla sinnen. Bordet har både ljud- och ljuseffekter samt små söta figurer, apa, klossar, saker att plocka med, stapeltorn, piano, kugghjul, olika knappar m.m. Med det här aktivitetsbordet kommer ditt barn att roa sig i timmar!

 • Ålder: Från 10 månader
 • Mått: Höjd 42 cm, bredd 41 cm
 • Vikt: 3.5 kg
 • Material: Plast, Fri från kemikalier så som Ftalater (i mjuk plast) och bisfenoler (hårdplastkemikalie). Tillverkad av ny råvara – Ej från återvunnen plast eller textil.
 • Övrigt: Ljud- & ljuseffekter. Litet och smidigt men samtidigt gott om plats för lek. Drivs av 3 st AA-batterier (ingår ej vid köp)

Fördelar

 • Användare uppskattar den snabba leveransen av produkten, vilket är en viktig faktor vid köp av presenter.
 • Aktivitetsbordet har många olika funktioner och aktiviteter som engagerar och sysselsätter barnet under lång tid.
 • Bordet beskrivs som mycket fint och uppskattas för sitt utseende och design, vilket gör det tilltalande för både barn och föräldrar.
 • Bordet anses vara en bra och rolig första leksak för de allra minsta, vilket visar på dess lämplighet för små barn.

Nackdelar

 • En nackdel som nämns är att alla sånger och röster är på engelska, vilket kan vara en begränsning för svensktalande barn och föräldrar.

Sammanfattning: Recensioner av Ladida Aktivitetsbord Happy Monkey, hämtade från Fyndiq((Fyndiq, 2023-12-12)), visar på en övergripande positiv användarupplevelse. Med dess många funktioner och engagerande design får bordet beröm för att vara en utmärkt leksak för små barn. En mindre nackdel är att språket på sånger och röster är engelska, vilket kan vara en begränsning för vissa användare. Antalet recensioner är begränsat men ger en god inblick i användarnas uppfattningar om produkten.

4

Melissa & Doug Jungel

Melissa & Doug Aktivitetsbord Jungel bäst i test trä

Mellan

Utmanare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

7

Användarvänlighet

7

Design och Attraktivitet

7

Mångsidighet och Lekmöjligheter

7.6

Totalpoäng

Motivering: Melissa & Doug Aktivitetsbord Jungle erbjuder hög kvalitet och hållbarhet till ett rimligt pris. Dess storlek och aktiviteter är dock mer begränsade, vilket påverkar dess mångsidighet och attraktivitet.

Det här fina lilla lekbordet kommer med stor sannolikhet att roa barnet under en lång tid framöver! Pris ca. 600 kr.


Med det här bordet kommer barnet ha väldigt roligt – långa stunder, många gånger och under låg tid framöver. Melissa & Doug’s First Activity Table for Jungle Play är ett träbord med aktiviteter som har 8 olika praktiska aktiviteter för att hjälpa till att utveckla viktiga utvecklingsfärdigheter som finmotorik och öga-hand-koordination. Bordet är tillverkat av robust trä och material av hög kvalitet för att säkerställa stabilitet, säkerhet och lång hållbarhet. Det har glada färger, djärva mönster och en unik design relaterat till djungel tema. Delarna är utformade för att kunna vridas, rullas, vändas, snurras, glidas och mer. Det är en utmärkt present till barn från 12 månaders ålder och kan kombineras med Melissa & Doug’s First Play Stepping Stone för att berika lekupplevelsen. Melissa & Doug har skapat vackert utformade fantasi- och kreativitetsfrämjande produkter i över 30 år och har blivit kallat “bäst i klassen inom barnlek” av NBC News i USA.

 • Ålder: Från 12 månader
 • Mått: 13 x 32 x 43.2 cm
 • Vikt: Ej angivet
 • Material: Trä
 • Övrigt: Lång användningstid, Hjälper barnet utveckla sina sinnen, Enkel att rengöra med fuktig trasa

Fördelar

 • Många användare uppskattar bordets höga kvalitet och hållbara konstruktion, vilket gör det till en långvarig leksak.
 • Bordet har ett brett utbud av aktiviteter som engagerar barn i olika åldrar, vilket håller deras intresse uppe under längre perioder.
 • Föräldrar och vårdnadshavare värderar att bordet främjar barnets motoriska färdigheter och ger möjlighet till kreativ lek.
 • Produkten anses vara en bra investering av flera användare, eftersom den erbjuder så många olika sätt för barn att leka och utforska.

Nackdelar

 • Några användare upplever att bordet var lägre än de tänkt, vilket kan göra det mindre lämpligt för äldre barn som vill stå upp och leka.

Sammanfattning: Recensioner av Melissa & Doug Aktivitetsbord Jungle, hämtade från bland annat Amazon((Amazon, 2023-12-12)) och Melissa & Dougs egen hemsida((Melissa & Doug, 2023-12-12)), ger en bild av en övervägande positiv användarupplevelse. Med över 300 recensioner framhävs bordets mångsidighet och kvalitet som stora plus. Dock nämns bordets höjd som en potentiell nackdel.

Duellen

Mellan

Ladida Happy Monkey vs. Melissa & Doug Jungel

I mellanklassen jämförs Ladida Aktivitetsbord Happy Monkey med Melissa & Doug Aktivitetsbord Jungle. Ladida-bordet erbjuder en mängd interaktiva funktioner som ljud- och ljuseffekter och är speciellt uppskattat för dess design och lämplighet för de allra yngsta. Det är ett utmärkt val för barn som börjar utforska sin omvärld. Melissa & Doug-bordet, som är något billigare, fokuserar på hållbarhet och kvalitet med sin robusta träkonstruktion. Det är mer inriktat på finmotoriska färdigheter och är lite mer begränsat i aktiviteter jämfört med Ladida-bordet. Ladida-bordet utmärker sig med sin större funktionsbredd och interaktivitet, vilket gör det till vinnaren i mellanklassen.

5

Smoby Aktivitetsbord

billigt och bra lekbord

Budget

Vinnare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Användarvänlighet

8

Design och Attraktivitet

8

Mångsidighet och Lekmöjligheter

8.2

Totalpoäng

Motivering: Smoby Aktivitetsbord erbjuder en stabil och attraktiv design till ett överkomligt pris. Dess mångsidighet och användarvänlighet är på det hela taget mycket tillfredsställande, trots en enskild användares kritik.

Det här fina och smidiga lilla lekbordet har många roliga aktiviteter, och dessutom både ljud- och ljusfunktioner. Det håller en hög kvalitet och känns prisvärt. Pris ca. 530 kr.

Det här fina aktivitetsbordet kommer med stor sannolikhet att roa barnet under en lång tid framöver. Här finns många aktiviteter som låter barnet öva på finmotoriska rörelser och utvecklar barnets sinnen. Det finns både ljud- och ljuseffekter, en kulram, tre tutor, spegel och en rolig formsorterare som lär barnet att känna igen olika former. Det ingår också en boll som man kan rulla ned för rampen, eller skjuta iväg från katapulten. Det här är en riktigt rolig leksak, eller många roliga leksaker, som med stor sannolikhet kommer att roa barnet under en lång tid framöver. Detta lekbord kan användas från 1 års ålder, och det behöver två LR44-batterier för att ljud- och ljusfunktioner ska fungera.

 • Ålder: Från 1 år
 • Mått: 53 x 47 x 47 cm
 • Vikt: 1,9 kg
 • Material: Plast, metall
 • Övrigt: 2 st LR44-batterier (ingår), Ljud- och ljusfunktioner, Utvecklar sinnen och finmotorik, En kulram, Tre tutor, Spegel, Formsorterare, Boll till ramp och katapult

Fördelar

 • Användare upplever att aktivitetsbordet är väldigt fint och stabilt, vilket ger ett positivt intryck av produktens kvalitet och hållbarhet.
 • Det intuitiva designen och ljudfunktionerna på bordet uppskattas, vilket gör det till en lämplig leksak för små barn som börjar utforska grundläggande leksaker.
 • Bordet får beröm för dess engagerande egenskaper, vilket tyder på att det lyckas hålla barnens intresse.

Nackdelar

 • En användare rapporterar att det saknades en del vid monteringen, trots att paketet var oöppnat och oskadat.

Sammanfattning: Recensionerna av Smoby Aktivitetsbord, huvudsakligen från Jollyroom1, ger en positiv bild av produkten med viss reservation.Produkten får i huvudsak positiv feedback för sin stabilitet och intuitiva design, men det finns rapporter om problem med saknade delar och fördröjningar i att få ersättningsdelar. Antalet recensioner är begränsade, vilket kan påverka representativiteten i feedbacken.

6

Cloudberry Castle Allt-I-Ett

billigaste aktivitetsbordet i vårt test

Budget

Utmanare

10

Pris

5

Hållbarhet/Miljö

7

Användarvänlighet

7

Design och Attraktivitet

7

Mångsidighet och Lekmöjligheter

7.2

Totalpoäng

Motivering: Cloudberry Castle Aktivitetsbord Allt-I-Ett är det mest prisvärda alternativet med bra mångsidighet och användarvänlighet. Dess hållbarhet och miljöaspekt får dock lägre betyg på grund av kvalitet och materialval.

Trots sitt låga pris är det här ett riktigt roligt aktivitetsbord med många roliga aktiviteter. Bordet håller överraskande hög kvalitet och är både utvecklande och roligt. Pris ca. 400 kr.

Det här är ett väldigt mångsidigt lekbord som låter barnet öva på finmotoriska rörelser. Bordsskivan har två sidor med olika leksaker, på den ena sidan finns en ritplatta och en del där man kan sätta fast och bygga med större plastklossar, och på andra sidan finns en mindre del för byggklossar men också många andra leksaker som till exempel en liten bil och en ratt man kan köra med samt en växelspak. Det finns också en liten bok, kugghjul och mycket annat roligt.

Med de många olika lekstationerna, och de dubbla sidorna, kommer barnet att kunna sysselsätta sig länge och ha roligt samtidigt som flera sinnen utvecklas. Här kan man vrida på ratten, snurra på hjul, leka med ljudfunktioner, bygga med byggklossar, rita och mycket annat. En riktigt rolig, och väldigt prisvärd, leksak – eller rättare sagt, många leksaker som är samlade på en plats. Bordet är dessutom väldigt smidigt och det finns en liten hylla undertill.

 • Ålder: Från 1 år
 • Mått: 37 x 36 x 37 cm
 • Vikt: Ej angivet
 • Material: 100 procent plast
 • Övrigt: Utvecklar sinnen och finmotorik, Vändbar bordsskiva, Ritplatta, Byggklossar, Rolig ratt och växelspak, Ljudfunktioner, Liten hylla undertill. Drivs med 2 st AA-batterier

Fördelar

 • Användare upplever aktivitetsbordet som en perfekt leksak för de yngsta barnen, med många olika aktiviteter som engagerar dem.
 • Många recensenter uppskattar bordets mångsidighet, med förmågan att använda det både med och utan ben, vilket ökar dess användbarhet för barn i olika utvecklingsstadier.
 • Föräldrar och vårdnadshavare nämner att barnen blir mycket glada och nöjda med aktivitetsbordet, vilket tyder på att det är mycket uppskattat av de små användarna.

Nackdelar

 • En återkommande synpunkt är att bordet skulle vara bättre om det hade fler ljudfunktioner, vilket skulle göra det mer engagerande för barnen.
 • Vissa användare nämner att kvaliteten på produkten inte är den bästa.

Sammanfattning: Recensioner av Cloudberry Castle Aktivitetsbord Allt-I-Ett, huvudsakligen från Jollyroom2, visar på en blandad upplevelse bland användarna. Med 15 recensioner ger användarna en bild av ett aktivitetsbord som är uppskattat för dess mångsidighet och förmåga att engagera de yngsta barnen. Dock finns det problem med kvaliteten och en önskan om fler ljudfunktioner för att förbättra engagemanget. Antalet recensioner är begränsade, vilket kan påverka representativiteten i feedbacken.

Duellen

Budget

Smoby Aktivitetsbord vs. Cloudberry Castle Allt-I-Ett

I budgetklassen jämförs Smoby Aktivitetsbord med Cloudberry Castle Aktivitetsbord Allt-I-Ett. Smoby-bordet imponerar med sin stabilitet och intuitiva design samt ljud- och ljusfunktioner, vilket gör det till en favorit bland små barn. Cloudberry Castle-bordet är ett mångsidigt val med sin vändbara bordsskiva och olika aktivitetsstationer, men det har rapporterats om vissa kvalitetsproblem. Smoby-bordet tar ledningen i denna kategori på grund av dess högre upplevda kvalitet och stabilitet, vilket är avgörande för ett aktivitetsbord.

Köpguide Aktivitetsbord

Det mest förvirrande med lekbord är förmodligen att det finns så många olika modeller – i olika storlekar, med olika leksaker, utan leksaker och för olika åldrar. Det är just modellen som främst avgör vilken ålder aktivitetsbordet är anpassat för, men även om man kommit fram till vilken modell som passar bäst så finns det många olika alternativ att välja mellan. Därför ska vi nu försöka reda ut och förtydliga detta, så att det – förhoppningsvis – blir enklare att hitta rätt aktivitetsbord för just ditt barn.

Modell

Det finns som sagt en del olika modeller när det gäller aktivitetsbord, åtminstone tre olika, sedan kan dessa se ut på olika sätt. Dessa modeller är den som barnet sitter i där aktivitetsbordet är runt barnet, den som har flera olika leksaker inbyggda och större modeller som ofta är anpassade för tågbanor eller Lego – eller både och. Här kommer mer information och var och en av dessa modeller.

Den modell som barnet sitter i, med lekbordet runtom, är anpassade för barn upp till ett år ungefär. Den ser ut ungefär som en gåstol, men har inga hjul. På bordet finns flera olika leksaker, ofta sådana som brukar finnas på just gåstolar eller babygym.

Lekbord med inbyggda leksaker är ofta lite mindre, men har ändå många olika leksaker. Vad som finns på dessa lekbord kan variera väldigt mycket – allt från klossar och bollar till musikinstrument och så vidare. Dessa är ofta anpassade för barn 1 år, ibland från 6 månader eller någon annan ålder. Dessa bord är ofta låga för att barnet enkelt ska kunna nå allting, och även kunna sitta på golvet och leka, men dessa kommer med stor sannolikhet att roa barnet under ganska lång tid framöver.

Större lekbord är anpassade för större barn, de rekommenderas ofta från 3 år men kan sedan användas under lång tid framöver. Dessa har sällan några inbyggda leksaker, men är istället anpassade för olika leksaker – till exempel Lego eller tågbana, eller både och.

Storlek

Hur stort aktivitetsbordet är beror främst på vilken modell det är. De som har inbyggda leksaker har en mindre storlek, men är också för mindre barn – antingen upp till ett år eller från ett år, även om detta varierar – en del är från 6 månader eller 18 månader, till exempel.

De lekbord som inte har inbyggda leksaker utan som används med tågbana, Lego eller andra leksaker är större. Dessa tar ofta upp en hel del plats i rummet, men istället får man en perfekt plats att leka på. Ofta kan man även förvara leksaker, till exempel större lådor, under bordet och ibland finns även förvaring i bordet.

När man väljer aktivitetsbord är det dock inte just storleken man ska utgå ifrån, eftersom storleken beror på vilken ålder bordet är anpassat för. Utgå alltså från barnets ålder istället. Det kan dock vara bra att tänka på detta, eftersom det krävs en del plats för större lekbord, medan mindre lekbord inte alls tar upp lika mycket plats. Om det är en större modell du ska köpa kan det vara bra att fundera över vart den ska stå, och kolla gärna bordets mått innan.

Barnets ålder

Som ni redan förstått så hänger modell, storlek och barnets ålder ihop. De mindre modellerna passar för mindre barn, medan större modeller passar för lite äldre barn – från 3 år ungefär. De större modellerna kommer med stor sannolikhet att kunna användas under en väldigt lång tid framöver, då dessa inte har inbyggda leksaker utan kan användas till vilka leksaker som helst. Så länge barnet leker med Lego, tågbana, leksaksbilar eller andra leksaker så kommer bordet att kunna användas.

Om barnet är under ett år finns modeller som barnet sitter i, men om barnet närmare sig ett år kan det vara bättre att välja en modell man inte sitter i. Då bör man dock välja en som rekommenderas från 6 månader, eller avvakta tills barnet har fyllt ett. Upp till tre års ålder är det mindre aktivitetsbord med inbyggda leksaker som gäller, men för barn från tre år – eller om barnet snart fyller tre – kan de större modellerna vara ett bättre val.

 

Avslutande ord inför ditt köp av aktivitetsbord

Mindre lekbord påminner mycket om gåstolar, men med skillnaden att barnet inte går runt utan bara sitter och leker med leksakerna som finns integrerade i bordet. Leksakerna påminner också mycket om de som finns på andra till exempel gåstolen och babygymmet. Här kan det alltså vara en bra idé att fundera över vad man vill ha, eller om man behöver både lekbord och gåstol, till exempel. När barnet leker vid lekbordet ligger fokuset på att leka, medan gåstolens främsta syfte är att barnet ska kunna gå omkring.

Något annat som skiljer aktivitetsbordet från gåstolen är att aktivitetsbord ofta har flera leksaker. En del lekbord som barnet sitter i mitten av kan även omvandlas till ett vanligt bord när barnet blivit lite större, så att han eller hon istället kan stå vid bordet och leka. Lekbord med sits kallas ofta för aktivitetscenter, men de är ändå en modell av aktivitetsbord.

Det är också värt att nämna att lekbord utan sits ofta har större variation på leksakerna, och roligare leksaker. Det kan alltså vara värt att välja en sådan modell som barnet står vid, eller sitter på golvet och leker med. Vill man ha ett större utbud så kan det även vara en bra idé att vänta tills barnet fyllt ett, då finns det betydligt fler alternativ att välja mellan.

Är barnet äldre – från tre år – så finns det många fina, större lekbord. Dessa har som sagt sällan inbyggda leksaker, vilket kan göra det svårt att veta vad man ska fokusera på när man väljer bord. Det finns dock lekbord med stor byggplatta för Lego, eller som är vändbara för att man ska kunna leka med både Lego och andra leksaker – till exempel tågbana eller leksaksbilar. Då kan det till exempel finnas målade vägar på den andra sidan av plattan.

Här kan det alltså vara en bra idé att välja ett mångsidigt bord som kan användas till många olika leksaker, eller så utgår man från barnet gillar att leka med – är tåg den stora favoriten så finns många tågbord, gillar barnet Lego så finns det bord som passar perfekt för det och är det bilar som gäller så kan man välja ett bord med målade vägar som passar för bilar.

Frågor och svar om lekbord

Det finns lekbord för många olika åldrar, till exempel modeller för barn under ett år där barnet sitter och har lekbordet runt sig. De vanligaste modellerna är anpassade för barn runt 1-2 år, men det finns även modeller för äldre barn – till exempel sådana som används när man leker med tåg eller Lego.

Aktivitetsbord är en leksak, eller närmare bestämt ett bord med flera leksaker, och det spelar förstås ingen större roll vilka leksaker man väljer till sitt barn. Fördelen med aktivitetsbord är att man kan leka på flera olika sätt, de är väldigt mångsidiga och roliga.

Hur aktivitetsbordet är utformat och vad som finns på det varierar väldigt mycket. En del modeller har många olika leksaker, andra har inga leksaker alls men ser ut som en stor Legoplatta eller är utformad för att man ska kunna leka med tågbanan på bordet. Finns det leksaker på bordet kan det vara sådant som klossar, bollar, musikinstrument, ritplatta och leksaker med ljud- och ljuseffekter.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Jollyroom, 2023-12-12 []
 2. Jollyroom, 2023-12-06 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser