Tyst och skönt för föräldrar och så utvecklande för barnet. Här hittar du aktivitetsbord för barn bäst i test. Vi har hittat aktivitetsborden som klarar av aktiva barn och som ger mycket att upptäcka och leka med. Läs även vår guide för att välja bästa aktivitetsbordet för ditt barn!
Lyx
9
Mellan
7.8
Budget
8.2
Är barnen sugna på att åka till Leos lekland, men du tycker det vore mysigt att stanna hemma? Ta leklandet till hemmet med ett aktivitetsbord! Ja ett sånt där aktiverande, fantasieggande landskap i rumsvänlig storlek där barnen – och du – kan skapa levande världar fyllda av broar och tunnlar och färger och former! Tiden kommer flyga iväg vill jag lova! Ett aktivitetsbord är smidigt för att ni kan har flera leksaker på samma ställe, perfekt om barnet inte fått ett rum ännu och ni samsas om vardagsrummet! Men om du letar efter ett aktivitetsbord för barn, är det en bebis, en 1-åring eller en större knodd? Ska lekbordet vara i trä eller plast? Och vilket aktivitetsbord är bäst i test? Ja det är väl frågan vi alla i slutändan ställer oss! Så här kommer svaret: Bästa aktivitetsbordet 2024!
Vi på Hemfakta har utsett Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways till årets bästa lekbord! Det står ut som bäst i test på grund av dess exceptionella kvalitet, mångsidighet och omfattande lekmöjligheter. Det är tillräckligt stort för att låta många barn leka samtidigt, har praktiska förvaringslösningar och massor av kul leksaker!
Våra experter har rullat bilar, byggt trädgårdar, lagt tågrälsar och landat i sex prima aktivitetsbord i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. För den som tycker att grönt är skönt hittar du även kategorin Klimatsmart längst ner på sidan. Men du, var det egentligen ett babygym du var ute efter? Då är det bara att klicka vidare till det testen såklart!
I detta bäst-i-test av lekbord jämförs vinnare och utmanare i tre olika prisklasser: lyx, mellanklass och budget. De är utvärderade för att ge en detaljerad förståelse av vad som skiljer dem åt och varför vissa produkter står ut i sina respektive kategorier.
I jakten på det bästa lekbordet har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det bord som är bäst från det som inte är det. När det kommer till lekbord är kvalitet och underhållningsvärde saker vi tittar först på, men även pris, hållbarhet, funktioner och design är avgörande faktorer.
Kidkraft Aktivitetsbord Adventure Town Railways står ut som bäst i test på grund av dess exceptionella kvalitet, mångsidighet och omfattande lekmöjligheter. Det erbjuder en rik och engagerande upplevelse för barn, vilket gör det till ett utmärkt val för familjer som söker ett aktivitetsbord som kan underhålla flera barn samtidigt. Med dess stora storlek, många leksaker och praktiska förvaringslösningar är det överlägset jämfört med andra testdeltagare, vilket rättfärdigar dess högre pris.
Det mest förvirrande med lekbord är förmodligen att det finns så många olika modeller – i olika storlekar, med olika leksaker, utan leksaker och för olika åldrar. Det är just modellen som främst avgör vilken ålder aktivitetsbordet är anpassat för, men även om man kommit fram till vilken modell som passar bäst så finns det många olika alternativ att välja mellan. Därför ska vi nu försöka reda ut och förtydliga detta, så att det – förhoppningsvis – blir enklare att hitta rätt aktivitetsbord för just ditt barn.
Det finns som sagt en del olika modeller när det gäller aktivitetsbord, åtminstone tre olika, sedan kan dessa se ut på olika sätt. Dessa modeller är den som barnet sitter i där aktivitetsbordet är runt barnet, den som har flera olika leksaker inbyggda och större modeller som ofta är anpassade för tågbanor eller Lego – eller både och. Här kommer mer information och var och en av dessa modeller.
Den modell som barnet sitter i, med lekbordet runtom, är anpassade för barn upp till ett år ungefär. Den ser ut ungefär som en gåstol, men har inga hjul. På bordet finns flera olika leksaker, ofta sådana som brukar finnas på just gåstolar eller babygym.
Lekbord med inbyggda leksaker är ofta lite mindre, men har ändå många olika leksaker. Vad som finns på dessa lekbord kan variera väldigt mycket – allt från klossar och bollar till musikinstrument och så vidare. Dessa är ofta anpassade för barn 1 år, ibland från 6 månader eller någon annan ålder. Dessa bord är ofta låga för att barnet enkelt ska kunna nå allting, och även kunna sitta på golvet och leka, men dessa kommer med stor sannolikhet att roa barnet under ganska lång tid framöver.
Större lekbord är anpassade för större barn, de rekommenderas ofta från 3 år men kan sedan användas under lång tid framöver. Dessa har sällan några inbyggda leksaker, men är istället anpassade för olika leksaker – till exempel Lego eller tågbana, eller både och.
Hur stort aktivitetsbordet är beror främst på vilken modell det är. De som har inbyggda leksaker har en mindre storlek, men är också för mindre barn – antingen upp till ett år eller från ett år, även om detta varierar – en del är från 6 månader eller 18 månader, till exempel.
De lekbord som inte har inbyggda leksaker utan som används med tågbana, Lego eller andra leksaker är större. Dessa tar ofta upp en hel del plats i rummet, men istället får man en perfekt plats att leka på. Ofta kan man även förvara leksaker, till exempel större lådor, under bordet och ibland finns även förvaring i bordet.
När man väljer aktivitetsbord är det dock inte just storleken man ska utgå ifrån, eftersom storleken beror på vilken ålder bordet är anpassat för. Utgå alltså från barnets ålder istället. Det kan dock vara bra att tänka på detta, eftersom det krävs en del plats för större lekbord, medan mindre lekbord inte alls tar upp lika mycket plats. Om det är en större modell du ska köpa kan det vara bra att fundera över vart den ska stå, och kolla gärna bordets mått innan.
Som ni redan förstått så hänger modell, storlek och barnets ålder ihop. De mindre modellerna passar för mindre barn, medan större modeller passar för lite äldre barn – från 3 år ungefär. De större modellerna kommer med stor sannolikhet att kunna användas under en väldigt lång tid framöver, då dessa inte har inbyggda leksaker utan kan användas till vilka leksaker som helst. Så länge barnet leker med Lego, tågbana, leksaksbilar eller andra leksaker så kommer bordet att kunna användas.
Om barnet är under ett år finns modeller som barnet sitter i, men om barnet närmare sig ett år kan det vara bättre att välja en modell man inte sitter i. Då bör man dock välja en som rekommenderas från 6 månader, eller avvakta tills barnet har fyllt ett. Upp till tre års ålder är det mindre aktivitetsbord med inbyggda leksaker som gäller, men för barn från tre år – eller om barnet snart fyller tre – kan de större modellerna vara ett bättre val.
Mindre lekbord påminner mycket om gåstolar, men med skillnaden att barnet inte går runt utan bara sitter och leker med leksakerna som finns integrerade i bordet. Leksakerna påminner också mycket om de som finns på andra till exempel gåstolen och babygymmet. Här kan det alltså vara en bra idé att fundera över vad man vill ha, eller om man behöver både lekbord och gåstol, till exempel. När barnet leker vid lekbordet ligger fokuset på att leka, medan gåstolens främsta syfte är att barnet ska kunna gå omkring.
Något annat som skiljer aktivitetsbordet från gåstolen är att aktivitetsbord ofta har flera leksaker. En del lekbord som barnet sitter i mitten av kan även omvandlas till ett vanligt bord när barnet blivit lite större, så att han eller hon istället kan stå vid bordet och leka. Lekbord med sits kallas ofta för aktivitetscenter, men de är ändå en modell av aktivitetsbord.
Det är också värt att nämna att lekbord utan sits ofta har större variation på leksakerna, och roligare leksaker. Det kan alltså vara värt att välja en sådan modell som barnet står vid, eller sitter på golvet och leker med. Vill man ha ett större utbud så kan det även vara en bra idé att vänta tills barnet fyllt ett, då finns det betydligt fler alternativ att välja mellan.
Är barnet äldre – från tre år – så finns det många fina, större lekbord. Dessa har som sagt sällan inbyggda leksaker, vilket kan göra det svårt att veta vad man ska fokusera på när man väljer bord. Det finns dock lekbord med stor byggplatta för Lego, eller som är vändbara för att man ska kunna leka med både Lego och andra leksaker – till exempel tågbana eller leksaksbilar. Då kan det till exempel finnas målade vägar på den andra sidan av plattan.
Här kan det alltså vara en bra idé att välja ett mångsidigt bord som kan användas till många olika leksaker, eller så utgår man från barnet gillar att leka med – är tåg den stora favoriten så finns många tågbord, gillar barnet Lego så finns det bord som passar perfekt för det och är det bilar som gäller så kan man välja ett bord med målade vägar som passar för bilar.
Det finns lekbord för många olika åldrar, till exempel modeller för barn under ett år där barnet sitter och har lekbordet runt sig. De vanligaste modellerna är anpassade för barn runt 1-2 år, men det finns även modeller för äldre barn – till exempel sådana som används när man leker med tåg eller Lego.
Aktivitetsbord är en leksak, eller närmare bestämt ett bord med flera leksaker, och det spelar förstås ingen större roll vilka leksaker man väljer till sitt barn. Fördelen med aktivitetsbord är att man kan leka på flera olika sätt, de är väldigt mångsidiga och roliga.
Hur aktivitetsbordet är utformat och vad som finns på det varierar väldigt mycket. En del modeller har många olika leksaker, andra har inga leksaker alls men ser ut som en stor Legoplatta eller är utformad för att man ska kunna leka med tågbanan på bordet. Finns det leksaker på bordet kan det vara sådant som klossar, bollar, musikinstrument, ritplatta och leksaker med ljud- och ljuseffekter.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡