Airfryer även kallad ångfritös på svenska är en ny produkt på marknaden. En ångfritös gör verkligen skillnad inom matlagning. Du kan numer laga hälsosam friterad mat helt utan eller med en liten mängd olja tack vare egenskaperna hos en Airfryer. Ånga istället för olja ger samma krispighet men utan fettet. Om du är nyfiken på hur en Airfryer / ångfritös fungerar och hälsoaspekterna av att använda en sådan, ska du läsa vår information nedan.

Vad är en Airfryer (ångfritös)?

En Airfryer är en revolutionerad köksmaskin för matlagning. Du kan kraftigt minska på oljan eller helt ta bort den genom att ångfritösen använder sig av cirkulationen av överhettad luft. En Airfryer är en relativt ny uppfinning som erbjuder hälsosamma, välsmakande middagar med mindre olja.

Ångfritösen använder sig av Rapid Air-teknik för att laga all typ av mat som du annars skulle dränkt med en massa olja och fett. Denna nya teknik innebär att cirkulerande luft på hög värme, upp till 200 grader, används för att “fritera” olika matvaror som inkluderar fisk, potatis, bakverk, kyckling med mera. Denna Rapid Air Teknik har fört med sig en ny era av matlagning och en ny generation av tillagningsmetoder som sträcker sig långt över något som tidigare influerat våra kök och framförallt ugnar.

Hur fungerar en Airfryer?

Inuti en ångfritös utstrålar ett värmeelement värme rakt på maten, på grund av det blir matlagning mer effektiv och ändamålsenlig. Den lilla fläkt som oftast sitter belägen ovanför ångfritösen bidrar till att ge ett luftflöde från undersidan. Detta tillåter den uppvärmda luften att ständigt passera genom maskinen. Följaktligen får varje del av maten samma upphettningstemperatur. Genom att fläkten skickar in luft och elementet värmer upp den, tillagas maten med varmluft med hög hastighet, och uppnår de hälsosamma egenskaperna med ångfriterad mat. Det är en enkel och innovativ metod för matlagning.

En Airfryer har även ett inbyggt kylsystem, inklusive en fläkt monterad på en motoraxel, för att reglera den inre temperaturen. Denna fläkt säkerställer att miljön inne i ångfritösen håller sig ren och frisk. Kylsystemet tillåter frisk luft att passera genom filtren och fortsätt till botten av fritösen. På så sätt tas den överhettade luften hand om och luftpassagen håller Airfryerns delar svala.

Mer hälsosam matlagning med Airfryer

En ångfritös ser till att maten får perfekt bryning och knapriga yta, samtidigt som du kommer undan med mindre fett i maten – upp till 80 procent mindre jämfört med traditionella tillagningsmetoder. Den snabbt cirkulerande varmluften gör att råvarorna får en krispig yta samtidigt som insidan blir härligt mör och saftig. Ofta kan en ångfritös leverera en varm och god måltid på bara 12 minuter. Även om maten upplevs som friterad är den i grund och botten ångfriterad, vilket otroligt nog ger samma krispiga yta på maten med utan samma antal kalorier.

Allt du kan tänka dig kan tillagas i en Airfryer, från kyckling till potatis till fisk kan tillagas hälsosammare i en ångfritös eftersom dess tillagningsmetod kräver mycket lite fett. Till exempel kräver en sats med potatis bara en halv matsked olja och 12 minuter tillagning, för perfekta krispiga potatisar, potatisklyftor, pommes frites, strips etc. Med en Airfryer får du välsmakande och varierande mat samtidigt som du slipper det matos som oftast bildas vid traditionell matlagning på spis och i ugn.

Bäst i test: Philips HD9741/10 Airfryer

Philips HD9240/90 Airfryer Ångfritös

Med Philips Airfryer kan du laga dina friterade favoriträtter helt eller delvis utan olja. Få krispig mat och vällagad mat som samtidigt är hälsosam med Rapid Air-teknologi. Med den här ångfritösen kan du laga allt från gratinerad hummer till bakverk till friterad potatis. När du köper Philips Airfryer får du även tillgång till en app med recept. Den stora behållaren har en kapacitet på 1,2 kg råvaror, beräknat till upp till 6 portioner åt gången. Den digitala displayen hjälper dig att hålla koll på tid och temperatur. Flera förinställda program finns tillgängliga. Delarna kan diskas i diskmaskin för snabb rengöring.

Mycket bra: Tefal Actifry FZ 7100 Airfryer

Tefal Actifry FZ 7100 Airfryer

Actifry ångfritös från Tefal har en stor kapacitet som räcker till hela familjen. Du kan göra krispiga och fantastiskt goda rätter, exempelvis hela 1,5 pommes frites åt gången. Tefal airfryer har 1400 watts styrka och en timer som gör det smidigt att hålla koll på maten. Lägg in den matvara du vill ångfritera och låt sedan Actifry göra jobbet. Delar av maskinen (behållaren etc) går sedan att diska i diskmaskin.

Bra: Ångfritös OBH Actifry Genius

OBH Actifry Genius Airfryer

Denna OBH Nordica airfryer kan göra nyttigare friterade rätter som krispiga pommes frites och vårrullar. Med en mycket liten mängd olja kan du laga hälsosam mat. Du kan alltså njuta av friterad mat utan dåligt samvete! Behållaren rymmer 1,7 liter. 9 program och timern gör att du kan anpassa matlagningen för dina behov.

Budget: OBH Nordica Original Snacking Airfryer

OBH Nordica Original Snacking Airfryer Ångfritös

OBH Nordica Actifry Snacking är en något mindre ångfritös för det lilla hushållet. Kapaciteten hos OBH Nordica Airfryer är 1 kg, vilket räcker gott och väl till ett par eller en liten familj på upp till fyra personer. Med endast en sked olja kan du tillaga pommes frites fettsnålt och snabbt. Du kan så klart även laga andra råvaror som fisk, kött, grönsaker och efterrätter. Du kan ta bort skålen, som har en non-stick yta, och diska den i diskmaskinen.

 

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här