Airfryer bäst i test 2022 – Vi testar de bästa ångfritöserna

Airfryers eller ångfritöser är ett hälsosammare variant till traditionella fritöser som ofta använder alldeles för stora mängder olja vid matlagningen. En Airfryer är en revolutionerande köksmaskin för matlagning och med denna kan du numera kan laga hälsosam friterad mat helt utan eller med enbart en liten mängd olja. Ångfritösen är en relativt ny uppfinning som erbjuder hälsosamma, välsmakande middagar med mindre olja. Detta tack vare de många goda egenskaperna hos en Airfryer. Airfryers tillagar maten med ånga och varmluft vilket ger samma krispighet men utan fettet. Om du är nyfiken på hur en Airfryer / ångfritös fungerar och hälsoaspekterna av att använda en sådan, ska du läsa vår information nedan.

Så fungerar en airfryer / ångfritös

Ångfritösen använder sig av varmluftsteknik för att laga all typ av mat som du annars skulle dränkt med en massa olja och fett. Denna nya teknik innebär att cirkulerande luft på hög värme, upp till 200 grader, används för att “fritera” olika matvaror som inkluderar fisk, potatis, bakverk, kyckling med mera. Denna teknik har fört med sig en ny era av matlagning och en ny generation av tillagningsmetoder som sträcker sig långt över något som tidigare influerat våra kök och framförallt ugnar.

Inuti en ångfritös utstrålar ett värmeelement värme rakt på maten, på grund av det blir matlagning mer effektiv och ändamålsenlig. Den lilla fläkt som oftast sitter belägen ovanför ångfritösen bidrar till att ge ett luftflöde från undersidan, vilket tillåter den uppvärmda luften att ständigt passera genom maskinen. Följaktligen får varje del av maten samma upphettningstemperatur. Genom att fläkten skickar in luft och elementet värmer upp den, tillagas maten med varmluft med hög hastighet, och uppnår de hälsosamma egenskaperna med ångfriterad mat. Resultatet är en enkel och innovativ metod för matlagning.

En Airfryer har även ett inbyggt kylsystem, inklusive en fläkt monterad på en motoraxel, för att reglera den inre temperaturen. Denna fläkt säkerställer att miljön inne i ångfritösen håller sig ren och frisk. Kylsystemet tillåter frisk luft att passera genom filtren och fortsätt till botten av fritösen, och på så sätt tas den överhettade luften hand om och luftpassagen håller Airfryerns delar svala.

Airfryer – ett hälsosamt och bra alternativ

Den metoden som används i en ångfritös är ett hälsosamt alternativ till traditionella fritöser som använder sig av stora mängder olja. Genom att använda en airfryer kan du minska fettmängden med ca 80 %.

Den snabbt cirkulerande varmluften gör att råvarorna får en krispig yta samtidigt som insidan blir härligt mör och saftig. Ofta kan en ångfritös leverera en varm och god måltid på bara 12 minuter. Även om maten upplevs som friterad är den i grund och botten ångfriterad, vilket otroligt nog ger samma krispiga yta på maten men utan samma antal kalorier.

Allt du kan tänka dig kan tillagas i en Airfryer, från kyckling till potatis till fisk kan tillagas hälsosammare i en ångfritös eftersom dess tillagningsmetod kräver mycket lite fett. Till exempel kräver en sats med potatis bara en halv matsked olja och 12 minuter tillagning, för perfekta krispiga potatisar, potatisklyftor, pommes frites, strips etc. Med en Airfryer får du välsmakande och varierande mat, samtidigt som du slipper det matos som oftast bildas vid traditionell matlagning på spis och i ugn.

Tänk på detta före du köper en ångfritös

När du har bestämt dig för att köpa en airfryer så finns det många saker att tänka på. För det första så behöver du fundera på vilken storlek och kapacitet du behöver och för det andra så bör du ha klart för dig vilken prisklass du kan tänka dig. För det tredje så är det bra hålla koll på vilka temperaturer du behöver. Det är därför en god idé att jämföra olika modeller och märken för att hitta den som passar dig bäst. För att hjälpa dig och vägleda dig till ett bra köp så har vi gjort ett airfryer/ångfritös bäst-i-test. Längst ned på sidan förklarar vi också mer ingående om allt du behöver ha i åtanke inför köpet så att du enkelt kan hitta rätt modell.

Vinnare Premiumklassen: Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650, Airfryer

Vår vinnare i premiumklassen blev denna multi-funktionella airfryer från Philips med TurboStar-teknik som gör att du garanterat slipper lukten av stekt olja, pris ca 2 700 kronor.

Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650
Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650

Med Philips Airfryer XXL har du oändliga möjligheter. Du kan använda den här airfryern för att steka, baka, grilla samt rosta din mat. Tack vare Twin TurboStar-tekniken används även mindre fett vid friteringen, vilket gör den till ett mycket hälsosamt alternativet. Twin TurboStar-tekniken drar ut fett från maten och fångar upp det i fettreduceraren. Du slipper även osen av stekt olja. Ett stort plus är att korgen är enkel att rengöra och detta beror på det smarta non-stick-nätet. Philips Airfryer-app är dessutom full av goda tips, kurser och recept som är enkla att följa.

Fördelar

 • Rapid Air-teknik
 • Twin TurboStar som tar bort matos
 • QuickClean-korg som samlar upp matfett
 • Lättrengjord korg utrustad med non-stick-nät
 • Tydlig digital pekskärm

Nackdelar

 • Inga nackdelar!

SE PRIS OCH MER INFORMATION: 

 

Utmanare Premiumklassen: DELONGHI Multifry FH1396, Fritös

Vår utmanare i premiumklassen blev denna innovativa matlagningsapparat från Delonghi som kombinerar airfryer och multicooker, pris ca 2800 kronor.

Utmanare Premiumklassen: DELONGHI Multifry FH1396 Airfryer
DELONGHI Multifry FH1396

DELONGHI Multifry FH1396 är en innovativ matlagningsapparat som kombinerar airfryer och multicooker för att tillgodose alla behov. Detta gör att du snabbt kan fritera välsmakande färska potatisar på ett hälsosammare sätt med minsta olja och förbereda en mängd olika maträtter från risottos till cous cous, från grytor till ratatouilles. Multifry tillåter dig till och med att baka pizzor, kakor och pajer.

DELONGHI Multifry FH1396  har 8 tillagningsprogram för anpassa friteringen efter de olika ingredienserna. En fördel med den här modellen är att den har en praktisk timerfunktion, vilket gör att du smidigt kan styra exakt hur friterad din mat ska vara. Den har även en stor kapacitet och med plats till 1,7 kg färsk potatis eller 1,5 kg fryst potatis, vilket serverar upp till 8 personer.

Fördelar

 • Enkel att rengöra: både lock och skålen är diskmaskinsäkra
 • Flera valmöjligheter med de 8 olika tillagningsprogrammen
 • Serverar upp till 8 personer

Nackdelar

 • Maskinen är högljudd och väsnas

Information

 • Digital display
 • SHS Double pro värmesystem
 • 1000W + 1400W
 • 8 program
 • Max kapacitet: 1,7 kg färska potatisar
 • Max kapacitet: 1,5 kg frusna potatisar
 • Recept via gratis app
 • 39,5 x 32,5 x 29 cm
 • Tillbehör: Extra skål med platt botten och grillgaller i rostfritt stål.

 

SE PRIS OCH MER INFORMATION: 

 

Utmanare Premiumklassen: Philips Premium Airfryer XXL HD9867, Fritös

Vår nästa utmanare i premiumklassen blev Philips Premium Airfryer XXL HD9867 som är en smart airfryer som både tänker och tillagar maten, pris ca 7 500 kronor.

Testvinnare Premiumklassen: Philips Premium Airfryer XXL HD9867
Philips Premium Airfryer XXL HD9867

Med en Smart Sensing-teknik kan den här airfryern automatiskt anpassa både tid och temperatur av din mat under tillagning för att ge perfekt tillagade måltider. Du har oändliga möjligheter och kan välja mellan att fritera, grilla, rosta, grädda, eller värma upp dina maträtter. Med den snygga designen i svart och koppar blir denna airfryer med XXL-kapacitet en elegant komponent i ditt kök.

Airfryer – ett luftflöde som är 7 gånger snabbare

Philips Premium Airfryer XXL HD9867 låter dig njuta av nyttigare och hälsosam friterad mat som dessutom är såväl krispig på dess utsida som mör på insidan med hela 90 % mindre fett. Philips Rapid Air skapar ett luftflöde som är hela 7 gånger snabbare jämfört med luftflödeshastigheten i en Philips Viva Airfryer.

Ett annat stort plus med denna airfryer är att den har en smart och praktisk fettborttagningsteknik som dessutom ser till att separera och fånga upp allt överflödigt fett. Den enda nackdelen med airfryern är den höga prislappen.

Fördelar

 • Stor kapacitet på 6 portioner – perfekt till större familjer 
 • Enkel att rengöra och alla löstagbara delar kan diskas i diskmaskin
 • Praktisk fettborttagningsteknik som ger nyttigare mat
 • Många funktioner: Fritera, grädda, grilla, rosta eller värm din mat
 • Sensorer bedömer maten

Nackdelar

 • Prislappen

Information

 • Kapacitet upp till 1,4 kg
 • Effektiv fettborttagningsteknik
 • 7 gånger snabbare luftflöde
 • Praktiskt varmhållningsläge
 • Smart Sensing-teknik
 • Rapid Air-teknik
 • Recept i appen och kostnadsfri receptbok medföljer
 • QuickClean och diskmaskinssäker för alla löstagbara delar
 • Praktisk matlagningsinställning:  ”Spara din favorit”

 

SE PRIS OCH MER INFORMATION: 

 

Testvinnare Mellanklassen: Philips Avance Collection Airfryer HD9741/10

Vår testvinnare i mellanklassen blev denna snygga fritös från Philips med god kapacitet och som har alla moderna funktioner du behöver, pris ca 2 400 kronor.

Testvinnare Mellanklassen: Philips Avance Collection Airfryer HD9741/10
Philips Avance Collection Airfryer HD9741/1

Med Philips Avance Collection Airfryer HD9741/10 kan du laga dina friterade favoriträtter helt eller delvis utan olja. Få krispig mat och vällagad mat som samtidigt är hälsosam med Rapid Air-teknologi. Med den här ångfritösen kan du laga allt från gratinerad hummer till bakverk till friterad potatis. När du köper Philips Airfryer får du även tillgång till en app med recept. Behållaren har en kapacitet på 0,8 kg råvaror, beräknat till upp till 4 portioner åt gången. Den digitala displayen hjälper dig att hålla koll på både tid och temperatur. Fyra förinställda program finns tillgängliga och givetvis kan alla de löstagbara delarna smidigt diskas i diskmaskin, vilket ger en snabbare och enklare rengöring.

Den här airfryern passar dig som vill ha en maskin med bra kvalitet till ett bra pris. Något som drar ned priset är att beskrivningen som medföljer är dålig och svår att förstå sig på.

Fördelar

 • Bra pris
 • Stek, grilla och rosta dina favoriträtter
 • Digital skärm med fyra förvalda program
 • Tillgång till massor av recept via app
 • Tar liten plats – kompakt storlek

Nackdelar

 • Dålig beskrivning av de olika instruktionerna
 • Endast kapacitet upp till 4 portioner

Information

 • Twin TurboStar-teknik reducerar mättade fetter
 • Fritera med lite eller ingen tillsatt olja
 • Fyra förinställda matlagningsprogram
 • App och recepthäfte med inspirerande recept
 • Vred och digital skärm för temperatur- och tidsinställning
 • Varmhållningsläge håller maten varm fram tills servering
 • Universellt EasyClick-handtag – byt enkelt ut tillbehör
 • Alla löstagbara delar kan diskas i diskmaskin

 

SE PRIS OCH MER INFORMATION: 

Utmanare Mellanklassen: Ångfritös OBH Actifry Genius

Vår utmanare i mellanklassen blev denna airfryer från OBH Nordica med automatisk varmhållningsfunktion och hela 9 olika program, pris ca 2 200 kronor.

 

Utmanare Mellanklassen: Ångfritös OBH Actifry Genius
Ångfritös OBH Actifry Genius

Denna OBH Nordica airfryer kan göra nyttigare friterade rätter, som exempelsvis krispiga pommes frites och vårrullar. Detta tack vare den effektiva Dual Motion-tekniken som kombinerar varmluft med varsam omrörning. Med en mycket liten mängd olja kan du laga hälsosam mat, vilket betyder att du numera kan njuta av friterad mat utan dåligt samvete! Behållaren rymmer 1,7 liter. 9 program och timern gör att du kan anpassa matlagningen för dina behov. En fördel med denna airfryer är att du inte behöver stressa när maten är klar, tack vare den automatiska varmhållningsfunktionen. Detta kommer med andra ord att hålla maten varm tills den ska serveras.

 

Fördelar

 • Kapacitet upp till 5 portioner
 • Hela 9 tillagningslägen
 • Enkel att använda och rengöra
 • Snygg design

Nackdelar

 • Låter mycket och vibrerar när den är igång

Information

 • Rymmer 5 portioner eller 1,2 kg
 • Diskmaskinssäker non-stick-skål
 • Timerfunktion upp till 60 minuter
 • 9 intelligenta tillagningslägen 
 • Receptbok medföljer

SE PRIS OCH MER INFORMATION: 

Testvinnare Budgetklassen:  Tefal Actifry FZ 7100 Airfryer

Vår testvinnare i budgetklassen blev denna airfryer från Tefal som är enkel att använda och med non-stick beläggning som gör skålen lätt att rengöra, pris ca 1 600 kronor.

Testvinnare Budgetklassen:  Tefal Actifry FZ 7100 Airfryer
Tefal FZ 7100 Actifry

Actifry FZ 7100 ångfritös från Tefal har en kapacitet som räcker till 4 portioner. Tack vare patenterad teknik med cirkulerande varmluft och automatisk omrörning kan du göra pommes frites, fisk, grönsaker, kött och desserter med bara en matsked olja. Du kan göra krispiga och fantastiskt goda rätter, exempelvis 1 kg  pommes frites åt gången.

Tefal airfryer har 1400 watts styrka och en timer som gör det smidigt att hålla koll på maten. Lägg in den matvara du vill ångfritera och låt sedan Actifry göra jobbet. Delar av maskinen (behållaren etc) går sedan att diska i diskmaskin. Den avtagbara skålen har en non-stick beläggninng. Det som drar ner priset är att maskinen känns väldigt plastig och att det ryker mycket vid använding. Av den anledningen är det en god idé att ha den nära köksfläkten.

Fördelar

 • Skålen har en non-stick beläggning
 • Diskmaskinsäkra delar
 • Enkel och okomplicerad att använda

Nackdelar

 • Endast kapacitet för 4 portioner
 • Designen är inte den mest eleganta
 • Den ryker mycket vid användning

Information

 • Kapacitet 1 kilo / 4 portioner
 • Skål med non-stick beläggning
 • Avtagbara delar är säkra på diskmaskin
 • Timerfunktion
 • Transparent lock för enkel övervakning under tillagningen
 • Färg: vit
 • 1400 W
 • Vikt: 1 kg
 • Bredd: 398 mm
 • Höjd: 245 mm

 

SE PRIS OCH MER INFORMATION: 

Utmanare Budgetklassen: Cuisinier Deluxe Air Fryer 3.2L

Vår utmanare i budgetklassen blev denna prisvärda varmluftsfritös Cuisinier Deluxe Air Fryer med smart tidsstyrning, pris ca 1 200 kronor.

Utmanare Budgetklassen: Cuisinier Deluxe Air Fryer 3.2L
Cuisinier Deluxe Air Fryer

Denna airfryer låter dig tillaga mat på ett hälsosamt och effektivt sätt. Tack vare den snabbcirkulerande heta luften behöver du nästintill inte använda någon olja alls för att få till en krispig och läcker yta. Den här ångfritösen är utrustad med en luftteknologi som både begränsar förekomst av lukt och ångor, vilket säkerställer att ditt kök slipper osa mat. 

Cuisinier Deluxe Air Fryer är lätt att rengöra samtidigt som den är både säker och mycket ekonomisk att använda.

Fördelar

 • Den har smart tidsstyrning
 • Justerbar termostat från 80-200°
 • Enkel att rengöra
 • Väldigt bra pris

Nackdelar

 • Den är tung (4,7kg)  och tar upp mycket plats
 • Något svår att förstå sig på beskrivningen

Information

 • Oljefri, fettintaget minskar med 80%
 • Justerbar termostat från 80-200°
 • Med LED-display
 • Tidsstyrning 0-60 min
 • Urtagbar fritöspanna med non stick-beläggning
 • Överhettningsskydd
 • Friterar snabbt, sparar tid och energi 50%
 • Med snabbt luftcirkulationssystem
 • Kapacitet: 3,2 liter
 • Effekt: 1400 watt
 • Spänning: 220-240V
 • Produktstorlek: 29,3 x 34,3 x 33,2 (cm)
 • Vikt: 4,7 kg

 

SE PRIS OCH MER INFORMATION: 

Frågor och svar om airfryer/ångfritös

 

Vad bör jag tänka på innan jag köper en airfryer?

 1. Storlek/kapacitet: Hur många personer behöver du laga mat till och hur stor familj har du? Den minsta airfryern har en kapacitet på under ett kilo, vilket motsvarar ungefär tre-fyra portioner pommes frites. De största kan rymma över 1 700 gram, vilket motsvarar ca åtta portioner pommes frites. En tumregel är också att ju högre airfryerns kapacitet är, desto mer plats kommer den behöva i köket.
 2. Priset:Som med många andra produkter så varierar priset på airfryers kraftigt. Du kan hitta allt från modeller som kostar ett par hundralappar till de som kostar ett par tusenlappar. Ha i åtanke att de billigare ångfritöserna kommer med en lägre kapacitet och i många fall så kommer de även att tillaga mat av sämre kvalitet. Givetvis händer det även att dyrare modeller inte lever upp till måttet – så ta därför en titt på vårt bäst i test innan du köper din airfryer.
 3. Rengöring: De flesta airfryers har löstagbara delar som kan diskas i diskmaskin, vilket därmed förenklar rengöringen. Vi rekommenderar att du väljer en airfryer som är lätt att rengöra eftersom du då slipper lägga ned onödigt mycket tid på hålla din airfryer ren.
 4. Temperatur: En bra airfryer låter dig ställa in temperaturen efter vilka maträtter och typ av mat du ska tillaga. Ett vanligt temperaturspann brukar ligga mellan 80-200 grader vilket också är en bra regel att gå efter. Tänk också på att temperaturintervallet kan skilja sig åt mellan olika modeller.

Vad för slags mat kan jag fritera med en airfryer?

Frågan är snarare: Vilken mat kan du inte fritera? En airfryer låter dig bland annat njuta av hemgjorda pommes frites, friterad kyckling, grönsaker eller churros som är klart på snabb tid och som smakar gott. Detta innebär att du kan du tillaga den mat som du annars skulle stekt eller lagat i ugn.

Hur skiljer sig en airfryer från en vanlig fritös?

En airfryer och en vanlig fritös skiljer sig åt på många sätt och en stor skillnad med fritösen är att du sänker ned maten i het frityrolja. En airfryer kan tack vare snabbcirkulerande varmluft i ett stängt utrymme åstadkomma liknande resultat, men som har fördelen av att maten är hälsosammare. Med andra ord så tillagar Airfryers maten med varmluft, vilket levererar samma krispighet men utan fettet. Du behöver uppleva smakskillnaden själv!

 

Airfryr / Ångfritös Bäst i Test 2022

 • Testvinnare Premiumklassen: Philips Premium Airfryer XXL HD9867
 • Utmanare Premiumklassen: DELONGHI Multifry FH1396
 • Testvinnare Mellanklassen: Philips Avance Collection Airfryer HD9741/10
 • Utmanare Mellanklassen: Ångfritös OBH Actifry Genius
 • Testvinnare Budgetklassen:  Tefal Actifry FZ 7100 Airfryer
 • Utmanare Budgetklassen: Cuisinier Deluxe Air Fryer 3.2L

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar