4G-router test 2022 – Bästa routern för SIM-kort blev Netgear Nighthawk M1 4G

När vi pratar om teknikprylar till hemmet kan det många gånger vara knepigt att veta exakt vad man behöver. 4G routern är numera en klassiker och de flesta vet inte vilken enhet de ska välja, utan vet endast att routern måste finnas på plats för att surfet ska fungera. Vi har i vårt 4G-router test listat några av de mest populäraste och bästa routers på marknaden så att det ska bli enklare för dig att hitta rätt.

4G router bäst i test 2022 – Hemfaktas lista

Fördelar med 4G-nätet

Idag har det blivit väldigt vanligt att använda 4G-nätet för internetuppkoppling i våra hem i Sverige. I många fall är nämligen 4G snabbare än vad som erbjuds via det fasta nätet.§ Det är dessutom möjligt att teckna mobilt bredband abonnemang med utan datatrafik begränsningar. Av den anledningen är således 4G-bredband extra intressant för de personer som sitter fast exempelvis ADSL.

4G router passar utmärkt för den som inte har möjlighet att uppgradera till någon snabbare internetuppkoppling via det fasta nätet, eller den som har ett tillfälligt boende och behöver flytta tidvis.

Så väljer du den bästa 4G routern med SIM-kort

Det finns flera olika routrar att välja mellan på marknaden och i vårt bäst i test av 4G routrar så hittar du enbart routrar som tar SIM-kort; med andra ord modeller med inbyggt 4G modem. Vilken slags typ av 4G router som passar bäst för dig hänger an på hur den kommer att användas, samt storleken på ditt hem.

Nyttig vägledning i vårt 4G-router test

I vårt 4G-router test hittar du både portabla enheter och fasta modeller. Det första du således ska tänka på när du ska införskaffa en router är storleken på hemmet. Har du en mindre lägenhet så är det oftast tillräckligt med en traditionella trådlös 4G-router för att få internetuppkoppling i hela hemmet. Om du däremot bor i ett lite större hus med betongväggar eller har flera våningsplan så kan du behöva en så kallad accesspunkt som kan bidra till att förstärka det trådlösa nätet dit 4G-routern inte når.

Det är en god idé att försöka placera routern så centralt som det bara går i hemmet. Många av marknadens routrar är rundstrålande, så om du placerar den centralt och gärna lite upphöjt så kan detta göra stor skillnad i hur bra internetuppkoppling du får. 

Vad skiljer olika routrar åt?

De tre parametrar som vanligtvis skiljer olika typer av 4G-routrar åt är: nätverksstandard, räckvidd samt hastighet mellan olika anslutna enheter. Med nätverksstandard menas olika protokoll som bidrar till att routern fungerar snabbare. Som regel är en router med den senaste nätverksstandarden som snabbast, men även routrar med en äldre standard brukar fungera okej. 

Routers räckvidd mäter hur långt signalen når när du önskar ansluta trådlösa enheter. Ju starkare signalen är, desto lättare är det således att koppla upp enheterna. På marknaden idag finns det både modeller med inbyggda antenner och de som har externa. Routrar med externa antenner har generellt sett en bättre räckvidd. Den angivna hastigheten på en router visar på hur snabbt routern skickar information till en annan enhet, från internet eller från en annan typ av enhet, när routern har anslutit via en kabel. Hastigheten anges som regel i Megabit per sekund (Mbps) men i några fall i Gigabit per sekund (Gbps).

Vad ska du använda ditt internet till?

Vad tänker du använda ditt internet till? Är det viktigt för dig att kunna surfa snabbt i mobilen, i datorn eller laptopen? Då rekommenderar vi att du köper en router med en hög trådlös hastighet. Önskar du snabbt kunna överföra större filer mellan olika enheter så behöver du en router med hög datahastighet. En router har alltid minimalt ett uttag för kablar, men om du har ett behov av tillgång till flera säkra och stabila anslutningar så bör du införskaffa en router med flera uttag, glöm inte abonnemanget när du köper din nya router.§

4G-router bäst i test

Vårt 4G-router test listar fasta enheter, men öven bärbara mobila modeller som går bra att ta med sig utanför hemmet. Alla modeller i vårt 4G-router test kan ta SIM-kort och har inbyggt modem.

Vinnare i Premiumklassen: Netgear Nighthawk M1 4G-router med modem AC1200

Den här routern blev vår vinnare i premiumklassen på grund av den här trådlösa 4G-routern är laddbar med en batteritid som varar i hela 24 timmar.

Netgear Nighthawk M1

Netgear Nighthawk M1 är en mobil 4G-router med inbyggt modem som stödjer hastigheter upp till 1 Gb/s (LTE Cat. 16). Sim-kortet (Micro-Sim) sätts direkt i routern och routern är färdig att användas. Något vi uppskattar är enhetens display som tydligt visar statusinformation om bland annat uppkopplingen, batterinivå och datakvot. För att administrera enheten så görs detta smidigt genom Netgears egna app via mobiltelefonen. Netgear Nighthawk M1 har även en föräldrakontroll exempelvis för filtrering av hemsidor. Vi hittar inga nackdelar med denna router.

Fördelar

 • Mobil 4G-router router med 24 timmars batteritid
 • Utrustad med smart display för statusinformation
 • Stöd för upp till 1 Gb/s (LTE Cat. 16).
 • Upp till 20 olika enheter kan ansluta trådlöst till den här routern
 • Enheten kan styras via Netgears app via mobiltelefon.

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare premiumklassen: TP-link X20-4G 4G-router med modem AX1800

Utmanaren i premiumklassen är en 4G-router med wifi 6. Den erbjuder höga hastigheter, har stöd för OneMesh och HomeShield ger ett säkrare nätverk.

Det här är en router med inbyggt 4G-modem, och även stöd för mesh. Oavsett om du har fast internetanslutning eller mobilt med simkort så ger denna router ett stabilt wifi. Med wifi 6 får du höga hastigheter upp till hela 1800 Mb/s, och tack vare OneMesh-stödet kan du enkelt utöka systemet för en bättre täckning.

Här finns även TP-link HomeCare som ger en ökad säkerhet, virusskydd och även kontinuerliga säkerhetsuppdateringar. Du kan även ställa in föräldrakontroll. Dessutom finns tre stycken Gb/s-portar. En annan fördel är att denna router faktiskt är riktigt snygg, och inte behöver döljas.

Fördelar

 • Wifi 6
 • Höga hastigheter
 • Stöd för OneMesh
 • HomeShield för säkrare nätverk
 • Möjlighet att ställa in föräldrakontroll
 • Snygg enhet som inte behöver döljas

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Mellanklassen: TP-link Archer MR200 4G-router med modem AC750

Den här routern blev vår vinnare i mellanklassen eftersom installationen är supersmidig och att routern är utrustad med fyra nätverksportar (100 Mb/s, UTP).

TP-Link Archer MR400

TP-link Archer MR200 är en 4G-router som kommer med ett inbyggt modem med stöd för upp till LTE hastigheter på upp till 150 Mb/s. Detta räcker för de allra flesta personer för vanligt hemmabruk där det förekommer både surfande och streaming av media. Sim-kortet (Micro-Sim) placeras direkt i routern, och ett stort plus är att den levereras förkonfigurerad vilket betyder att den är redo att användas på en gång. 

Fördelar

 • Routern levereras förkonfigurerad och redo att användas
 • 4 stycket ethernet portar på 100 Mbps.
 • 2 antenner för bättre signalstyrka via 3G och 4G.
 • Hastighet på 150 Mbps via 4G.

Nackdelar

 • Ingen app som låter dig hantera routern

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Mellanklassen: D-link DWR-920 4G-router med modem N300

Utmanaren i mellanklassen är en snygg och smidig router som passar lika bra hemma som i sommarstugan, och den fungerar för såväl fast uppkoppling som mobilt internet. 

 

Det här är en smidig och prisvärd router som fungerar för mobilt bredband, 3G och 4G, samt fast bredband. Den kan automatiskt växla till mobil anslutning om den fasta skulle brytas, och den klarar upp till 10 enheter samtidigt.

Denna router har stöd för upp till 150 Mb/s-nedladdningshastighet och 50 Mb/s-uppladdningshastighet. Den har 2-port-switch, där den ena kan användas som Wan-port för fasta anslutningar. Den har även två avtagbara antenner för 3G/4G, och plats för mini-SIM.

Fördelar

 • Snygg och smidig 
 • Passar både hemma och i sommarstugan
 • Fungerar för fast eller mobil uppkoppling
 • Prisvärd
 • Kan växla till mobil anslutning automatiskt
 • Klarar upp till 10 enheter samtidigt
 • Avtagbara antenner

Nackdelar

 • Något låg hastighet

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: D-link DWR-932 4G-router

Vår vinnare i budgetklassen blev D-link DWR-932 som är en laddningsbar 4G-router som du kan använda både i hemmet, i bilen och i tältet.

D-link DWR-932

D-link DWR-932 4G-router är ett budgetvänligt alternativ som har en trådlös överföringshastighet på upp till 150 Mb/s (2,4 GHz-band). Det inbyggda batteriet ger dig upp till fem timmars surfande, vilket sedan laddas via ett medföljande Micro-USB. Upp till 10 olika enheter kan trådlöst ansluta till routern. Konfigurationen görs via ett webbgränssnitt. Sim-kortet (Mini-Sim) placeras direkt i routern och sedan är du redo är börja surfa! Vi uppskattas också att D-link DWR-932 4G-routern är i ett mindre format vilket gör den smidig att bära med sig.

Fördelar

 • Laddkabel medföljer (Micro-USB till USB)
 • Budgetvänlig router
 • Upp till 10 enheter kan trådlöst ansluta
 • Smidig att bära med sig 

Nackdelar

 • WiFi finns endast på 2.4Ghz

PRIS OCH INFORMATION:

 

Rätt 4G-router: Internetabonnemang och dator spelar en viktig roll

Vad gäller hastigheten du surfar i så är den inte enbart beroende av routern. Om ditt internetabonnemang är av en långsammare hastighet så kommer kommer det därmed heller inte spela någon roll att din routers hastighet är blixtsnabb. Stödjer nätverkskortet på din dator inte den senaste nätverksstandarden så kommer du således heller inte kunna surfa på den hastighet som routern utlovar. 

Om du upplever att ditt bredband strular så har Bredbandskollen en bra hemsida där du kan få hjälp att mäta din internethastighet

Vi hoppas att vårt 4G-router test har gett dig en bättre inblick i de olika modellerna som finns på marknaden och att det nu är lättare att välja rätt inför köpet!

Frågor och svar om 4G-Routers

Hur fungerar en 4G router?

En 4G-router med mobilt bredband ger dig trådlös uppkoppling för både datorer och andra enheter nära din router och den kan användas för att skapa en lokal anslutning via mobilnät.

Vad är en 4G router?

Man kan beskriva en 4G-router som en nätverksrouter vars syfte är att ansluta till en mobiloperatörs 4G-nät. 

Hur fungerar en mobil router?

En mobil 4G-router ger dig internet vart du än befinner dig eftersom routern skickar ut en internetuppkoppling till dina olika enheter och detta görs oftast via Wi-Fi, genom sladd kopplad till din laptop. eller som en mobil hotspot.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar