10 tips för att undvika att bli alltför skuldsatt

Är det inkomsterna som gör att vi mår bra, eller är det när vi mår bra som vi kan generera inkomster? Svenska hushåll har stora skulder. Många har väldigt mycket skulder och vet inte hur de ska lösa sin ekonomiska situation. Den som gått i konkurs eller skilt sig kan nog känna igen sig. Då kan det komma brev från låneinstitut man aldrig tidigare hört talas om. Även ett företag behöver ha översikt och information om ekonomin i verksamheten genom redovisning. Det kan komma erbjudanden på snabba lån utan kreditprövning. De så kallade sms-lånen kan vara frestande i vissa skeden av livet. Det är självklart skillnad på att ta ett sådant lån, och att ha ett bolån med sin bostad som säkerhet. 

Är det skuldsättningen som skapar ohälsa?

Finns det samband mellan stress och att vara skuldsatt? Att kunna låna är också en möjlighet att göra saker som annars inte hade varit möjligt. Det är inte säkert att skuldsättningen i sig skapar ohälsa. Det finns många förklaringar till varför de svenska hushållen har rekordstora skulder, både historiskt och om man jämför internationellt. Låga räntor och digitaliseringen, gör det enklare att ta snabblån. Det finns också institutionella förklaringar, som bostadsmarknaden. En väldigt stor del av svenskarnas skulder består av bostadslån.

Studierna visar

Med ett lån kan man investera i saker som skulle kunna gynna en i framtiden, som boende och utbildning. Så länge man vet att man kommer att tjäna pengar under sitt liv är det med större sannolikt inget problem. Det finns brittiska och amerikanska studier som visar på ett visst samband mellan att vara skuldsatt och känna stress.

I Sverige har det framförallt gjorts studier med människor som finns i kronofogdens register, eller som redan har skuldsanering. Forskning behövs för att identifiera och förebygga tendenser som kan leda till överskuldsättning. När man upptäcker fallgroparna och åtgärda dessa, blir belastningarna mindre både för individen och för samhället.

SMS lånen är ett exempel på vad som kan bli raka vägen in i skuldfällan. Men som så ofta när forskning kommer in i bilden är det inte så enkelt som det kan verka. Möjligheten att låna kan såklart även ge lättnader även om det bara är på kort sikt.

Om du känner dig träffad av ovan är det säkert dags för att ta steget mot ett skuldfritt liv.

10 steg att ta sig igenom för att bli skuldfri

Gå igenom dina utgifter

Gå igenom alla dina saker och sälj allt av värde om det inte är livsviktigt för dig. 

Se över dina nuvarande abonnemang. Behöver du alla? Kan du avsluta någon streamingtjänst eller prenumeration?

Skapa en budget

En budget är det absolut viktigaste om du vill få kontroll över din ekonomi. På så sätt får du en överblick över var pengarna går och planera bättre.

Klipp kreditkorten

Om du har kreditkort, sluta använda dessa. Klipp dina kort så att du slipper komma i kontakt med inkasso och kronofogden.

Undvik alla typer av krediter

Undvik nya lån och krediter, om det inte rör sig om ett omstartslån eller samlingslån för att lösa dina skulder.

Förhandla en bättre avbetalningsplan

Om du redan har skulder hos ett eller flera inkassobolag bör du kontakta dem för att se om du kan få en avbetalningsplan du klarar av. Skulle du ha ha skulder hos inkasso i flera år för att du redan har en stor skuld hos Kronofogden finns det goda chanser att inkassoföretaget kan sätta ner din skuld (till exempel skriva av räntan) om du börjar betala av på skulden.

Ansök om en skuldsanering

Om du redan är rejält skuldsatt, dvs har en massa skulder hos Kronofogden, och eventuellt även hos inkasso sedan flera år tillbaka, så kan du ansöka om en skuldsanering. När din ansökan godkänns får du hjälp med en avbetalningsplan som du kan följa för att bli skuldfri.

Under dessa år får du leva på existensminimum och sedan skrivs resten av dina skulder av. Skulle du redan leva på existensminimum slipper du att betala något alls. Du kan ansöka om skuldsanering genom att ladda ner en blankett på Kronofogdemyndighetens hemsida.

Kontakta skuldrådgivare

Kontakta kommunens skuldrådgivare om du har svårt att lösa dina ekonomiska problem på egen hand. De kan ge dig en många värdefulla tips och råd.

Överväg ett omstartslån 

Fundera på om ett omstartslån med lägre ränta kan vara lösningen. Bor du i villa och vet att huset inte är fullt belånad kan du använda den som säkerhet när du ansöker om ett lån. Läs gärna vår artikel om samlingslån om du vill minska dina lånekostnader.

Byt arbete eller öka timmarna

Sök efter ett arbete  som ger bättre betalt. Maila inte bara arbetsgivarna (de får hundratals eller tusentals mail varje gång de söker efter personal) utan ring och eller besök dem. Ibland har man tur och kan få napp även hos företag som inte har en annons ute.

Glöm inte heller bort din kontaktnät! Det kan hända att någon vän eller släkting vet om något bra jobb som kan passa dig bra. Vill du inte byta jobb så är det dags att förhandla upp lönen.

 

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar