Välj rätt ugn – varmluftsugn eller ångugn?

Frågar du någon om deras drömkök, kommer du få många olika svar. Att välja rätt vitvaror som passar dina behov är ett viktigt beslut men också ett subjektivt sådant. Du behöver ta ställning till olika frågor som: Hur ofta lagar du mat? Vad tycker du om att laga? Använder du din häll eller kokplatta mer än din ugn? Kan du dra nytta av en extra ugn? Använder du en mikrovågsugn? Hur mycket mat brukar du vanligtvis ha liggande i kyl/frys? Detta skiljer sig så klart från person till person.

Om du vill ha två ugnar är det lätt att åstadkomma detta. Om du är ny på köksfronten och renoverar har du säkert full koll på att det i vilket fall finns varmluftsugn att välja bland, men också ångugnar. Dessa två val har varit mycket populära på senare tid och självklara val under renoveringar eftersom de ger dig mer flexibilitet och mångsidighet i ditt kök och dess design.

Varmluftsugn

En vanlig varmluftsugn (läs mer om olika modeller här) är i princip som en vanlig ugn, men är mindre i storlek och bereder maten snabbare. Varmluftsugnar kombinera konvektionstillagning och mikrovågsteknik för att påskynda tillagningen. Om du vill använda ugnen och alltid är på språng, kanske du vill överväga en ugn med varmluft. En bakningscykel kommer att vara ungefär 90% konvektion och 10% mikrovågsugn. Stekning med tätare livsmedel är 70% konvektion 30% mikrovågsugn. Du kan använda en varmluftsugn lite som en vanlig mikrovågsugn, vilket är en enkel lösning för att spara plats istället för att ta upp ytterligare en yta för mikrovågsugn. Varmluftsugnar har varierande grad av teknik och kan vara radikalt olika. Idag gör bla Miele, Jenn-Air, Bosch och GE varmluftsugnar. Du kan köpa en varmluftsugn som en enskild del till ditt kök eller som en del i ett paket med exempelvis en induktionshäll.

Ångugn

En ångugn (läs mer om olika modeller här) eller varmluftsugn med ångeffekt är en ugn som injicerar ånga i ugnsutrymmet. Ångkonvektionsugnar kan fungera som en vanlig varmluftsugn, en ångugn, eller en kombination av de två. När ugnen är påslagen, stängs ugnen och värmen förvandlar vatten till ånga. Många ångugnar har en avtagbar reservoar som behöver fyllas på när du använder ugnen. Några high-end modeller är anslutna till en vattenledning. Ugnen har en ventil för att minska trycket av ångan på liknande sätt som en tryckkokare eller en tekanna. Den använder en naturlig konvektions-metod som ger smak med värme, vätska eller luft, utan att behöva tillsätta smör eller olja. Ångande ugnar fungerar även bra för känsliga livsmedel såsom kammusslor och croissanter. Många människor använder också ångugnar för att koka grönsaker, fisk, kött, och för att fräscha upp matrester som tappat vätska. Det finns många olika modeller på marknaden idag för en mängd olika stilar och prisklasser.

Vilken ska du köpa?

Oavsett om du väljer en varmluftsugn eller en ångugnar så kommer din matlagning att tas till en helt ny nivå om du är van vid en vanlig ugn. Valet av typ av ugn beror på vilken som bäst passar din livvstil och dina matlagningsvanor.

Varför köpa en varmluftsugn?

Få bra tillagningsresultat snabbt utan lång förvärmning och tillagningstid. Fungerar som en kombinationsprodukt som inkluderar funktionerna hos en mikrovågsugn, vilket innebär att du inte längre behöver hitta en plats i köket för att passa en mikrovågsugn.

Varför köpa en ångugn?

Den mest hälsosamma tillagningsmetoden är att använda en ångugn. Maten tillförs fukt och även matrester kan återgå till sin originalkvalitet genom att fuktkoncentrationen återställs. Enklast att rengöra eftersom ånga förhindrar mat från att fästa på insidan av ugnen.

Leave a Reply