Torktumlare bäst i test 2020 – alla vinnare i lista!

Dessa är blev torktumlare bäst i test enligt det senaste testet av Råd & Rön. Att köpa torktumlare som presterar bra innebär att du faktiskt får vad du förväntar sig. Denna sortens hushållsmaskin blir snabbt en viktig del av livspusslet, och oumbärlig för en smidig vardag. Då vill man definitivt säkerställa att den faktiskt presterar bra och kommer att hålla i många år framöver. Antalet tekniska lösningar för torkning har blivit allt fler, så är det viktigare än någonsin att faktiskt veta vad man köper. Vi ska titta närmare på några av de grundläggande sakerna som man bör hålla i åtanke inför köp av torktumlare.

Läs gärna även vår tidigare artikel om tvättmaskiner.

Att tänka på i valet av torktumlare

Förutom att välja en torktumlare bäst i test bör du även ta dig en funderare på vilka behov du faktiskt har. Hur mycket vill du att den ska rymma? Är en låg ljudnivå viktig? Hur viktigt är priset? Har den de program du är van med eller efterfrågar? Utöver att tumlaren faktiskt måste få plats där den ska monteras så är dessa några av de viktigaste praktiska frågorna man bör ta ställning till inför sitt köp.

Skillnad mellan värmepump-, kondens- och frånluftfunktion

Borta är tiden då det bara fanns en sorts torktumlare. Och intressant nog kan flera tekniker på samma gång motsvara en torktumlare bäst i test.

  • Värmepumpsteknik är känd för att vara väldigt resurseffektiv och enkel i drift.
  • Frånluftstumlare måste kopplas till ett frånluftsuttag, men gör samtidigt att det inte blir särskilt mycket fukt i det rum som tumlaren används i.
  • Kondenstumlare är något utav den klassiska torktumlaren. Med en sådan samlas all fukt i form av vatten i en behållare i maskinen, separat dunk eller transporteras direkt till avloppet med slang.

Enklast att installera är helt klart klassiska kondenstumlare. Men de övriga teknikerna motsvarar stora tekniska försprång och kan bidra till allt ifrån lägre strömförbrukning till bättre inomhusklimat. Därför kan det löna sig att noggrant överväga varje enskild teknik för sig.

Självrengörande torktumlare

Idag är många torktumlare självrengörande. Det innebär att du slipper du rensa kondensorn eftersom vatten gör rent den under själva torktumlingen.

Tänk även på att rengöra luddfiltret i torktumlaren eftersom det minskar energianvändningen. Det bör gärna göras efter varje torktumling.

Testresultatet: torktumlare bäst i test

I Råd & Röns torktumlare bäst i test 2020 hade de flesta maskinerna värmepumpsteknik. Dessa tog mellan 1,5-2 timmar att torka tvätten torr. Kondenstumlarna i testet behövde endast runt 1 timme, men dessa kräver ungefär dubbelt så mycket energi. Det finns alltså ett motsatsförhållande mellan billig i drift och snabb torkningstid.

Vad gäller skrynklor på kläderna efter torktumling presterade de flesta maskinerna dåligt. Enligt experter är det svårt att få kläderna skrynkelfria om de torkas i tumlare. Ett tips kan vara att ta ut skrynkel-känsliga plagg en stund innan torkningen är kvar och hängtorka dem.

Samtliga vinnare i testet var värmepumpstumlare. Det här är de tre vinnarna:

Bäst i test torktumlare: Siemens torktumlare

Siemens torktumlare bäst i test
Två modeller av Siemens torktumlare blev bäst i test!

Simens torktumlare är en värmepumpstumlare med självrengörande kondensor. Den fick höga betyg på torkningseffektivitet och tid, lägre på klädernas skrynklighet. Denna torktumlare drivs med sensorstyrd autoDry-teknik vilket minskar risken för att tvätten krymper i storlek. Energiförbrukningen är mycket låg, A++, och torkningen är skonsam genom trumsystemet softDry. Stor och överskådlig display.

Köp denna torktumlare här.

Test 2:a Bosch torktumlare

Bosch torktumlare bäst i test
Bosch torktumlare kom 2:a som märke (3:a efter två Simens torktumlare).

Näst bäst i test torktumlare blev en tumlare från Bosch. Det här är en bra maskin för en familj eller hushåll med fler personer då den rymmer mycket tvätt. Denna torktumlare fick höga betyg på torkningen, men lägre betyg på ljudnivån . Detta är en värmepumpstumlare med hög energiklass, A++, vilket ger en mer ekonomisk torkning av din tvätt. Praktisk timerfunktion. Vattenbehållaren för kondens töms genom en medföljande avloppsslang som leder ut vattnet i avloppet.

Köp denna torktumlare här.

Test 3:a LG torktumlare

Bäst i test torktumlare LG
LG torktumlare blev tredje bästa märke. En välförtjänt plats.

Testets tredje vinnare är denna LG torktumlare som är ett utmärkt val även den. Maskinen fick relativt höga betyg på själva kvaliteten av torkningen, lägre på skrynkling och torktid. Även denna värmepumpstumlare är av energiklass A++. Maskinen har en sensor som känner av när tvätten är torr. Det går naturligtvis även att ställa in torktiden manuellt. Kondensvattnet kan ledas ut direkt i avloppet, vilket gör att du slipper tömma vattenbehållaren med kondens.

Köp denna torktumlare här.

Leave a Reply