Låt din inredning inspireras av Vilda Västern

Vilda Västern är någonting som länge influerat vår kultur här i västvärlden. Många har fascinerats av den laglöshet som rådde under denna tid, men även nybyggarandan och upptäckarlusten hos befolkningen. Det är svårt att inte känna sig imponerad av de pionjärer som var hugade nog att bege sig ut åt väster i denna outforskade värld där lag och ordning inte riktigt ännu hade hunnit ifatt. Otaligt antal filmer med västerntema har genom åren spelats in och runt om i världen finns det även flera temaparker dit man kan åka för att få uppleva den vilda västern. Det är också vanligt att restauranger inreder i västernstil för att skapa en extra upplevelse utöver maten, så varför inte ta och inreda ditt eget hem med inspiration från en av världens mest kända tidsepoker? Här får du tips på hur du bäst skapar den där äkta Vilda Västern-känslan.

Saloonen var sällskapsrum

För att skapa den där rätta känslan av Vilda Västern kanske de flesta tänker på att inreda sitt vardagsrum som en saloon. På saloonen träffades Vilda Västerns nöjeslystna för att ta en drink, lyssna på musik och spela kort. I din egen saloon blir det kanske svårt att kunna återskapa allt men lite kortspel kan du lätt fixa till. Du kan helt enkelt bara besöka någon av de aktörer som erbjuder poker online och till och med All American versionen av spelet.

Vilda västern inredning saloon

Typisk Vilda Västern bild med bank och saloon. (Foto: Mfield, CC BY-SA 3.0)

Väster om Mississippifloden

Vilda Västern är en tidsepok som sträcker sig över den senare delen av 1800-talet. Efter att inbördeskriget var över 1865 var det många nybyggare som hoppfullt sökte sig västerut i hopp om att få tag på mark att odla. I nybyggarnas spår följde det en stor skara lycksökare och annat löst folk som hade som avsikt att tjäna pengar. Området som menas som Vilda Västern var de delarna av USA som låg belägna väster om Mississippifloden, de var ännu inte införlivade i de förenta staterna. Att marken blev bebyggd var viktigt och mark gavs därför bort gratis till den som ville bruka den.

Järnvägen förändrade mycket

Under den här perioden skedde samtidigt en snabb teknisk utveckling och 1869 låg den transamerikanska järnvägen mellan New York och San Fransisco färdig. Restiden mellan städerna hade nu förkortats från att ta upp till sex månader med häst och vagn till att endast ta en vecka med tåget. Järnvägen öppnande upp för helt nya möjligheter för regionen och den boskapsskötsel som bedrevs på de stora slätterna i sydvästra USA. Det blev vanligt att unga män tog anställning som så kallad cowboy för att på hästryggen driva de stora boskapshjordarna till de ställen där det fanns järnvägsstationer. Föga hade väl någon kunnat ana att en kofösande pojke skulle kunna ge såna avtryck i världens historia och nöjeskultur. Cowboyen är idag en av de saker som verkligen definierar västernkulturen och många är de filmer som har avslutats med en cowboy som rider bort i solnedgången.

Cowboy vilda västern

Som en western-film men på riktigt. Cowboy till häst. (Foto: John C. H. Grabill, Public Domain Mark 1.0)

Robust känsla med naturmaterial

Vilda västern inredning

Vilda västern inredning med naturnära material som trä, läder och detaljer från naturen.

Så hur skapar man den bästa Vilda Västern-känslan? Viktigt är att använda sig av naturmaterial, då under den här tiden existerade inte plast, utan det var mest trä, skinn och metall som gällde. Det användes många olika träslag för att göra möbler och inredning. Ofta var husen inte isolerade utan ytterväggar liksom innerväggar var gjorda av timmerstockar eller träplankor. Därför är det ofta vanligt vid västerninredning att man klär innerväggarna med någon form av träpanel för att skapa känslan av att befinna sig i en saloon eller en stuga på prärien. Det går även bra att skapa enstaka detaljer med lite finare trä, till exempel så kan en bardisk av en massiv ekplanka ge en riktigt fin touch på det hela.

Skapa stilleben med loppisfynd

Loppisfynd western inredning

Fina loppisfynd som den fina barberarstolen.

På väggarna kan det vara fint att sätta upp antikpatinerade hyllor med små föremål som blickfång. Leta på loppis efter gamla plåtburkar och kanske ställ dit en kantstött emaljerad mugg eller gamla rakgrejer. Att klä en gammal stol i koskinn kommer definitivt att ge den rätta känslan av att du är nära en boskapsranch. Färger att använda sig av är annars alla jordnära toner, så som beige, brun och grå. Lätta upp den hårda känslan av trä med att lägga dit lite mjuka kuddar och filtar. Tänk på att glas inte var allt för vanligt på den här tiden utan ansågs vara allt för skört för att använda som bruksföremål. På den tiden användes istället ofta köksföremål av metall och keramik. Vill du duka upp en middag till exempel så passar det bra att duka med grova tallrikar av brun keramik. Även drycken kan serveras i muggar och kannor av keramik, gärna med indianinspirerade mönster.

Leave a Reply