Bäst i test ångugn och kombiugn med ånga

I den här artikeln kan du läsa om bäst i test bland ångugn och kombiugn med ångeffekt. En ångugn är en varmluftsugn med ångeffekt. Ugnen tillagar maten precis som namnet indikerar, med hjälp av ånga. En ångugn är en multi-produkt som kan användas som en vanlig varmluftsugn eller som en ångugn, alternativt genom en kombination av de båda teknikerna. Ångkonvektionsugnar, som de även benämns, tar din matlagning till nya höjder då de bibehåller råvarornas smak och färg. Du kan dessutom tillaga din mat mer kalorisnålt då du inte behöver tillsätta matfett för att få en krispig yta.

Att tänka på när du ska köpa ångugn

Att välja modell av ångugn kan vara förvirrande då det finns ett stort antal modeller på marknaden. Det finns ångugnar för alla plånböcker och behov. Det är värt att investera i en kombiugn då vanliga ångugnar inte klarar av att tillreda och baka alla typer av råvaror och mat. En kombinationsugn har ångugnseffekt och fungerar även som en konventionell ugn utan ånga.

Olika funktioner hos ångugnar

Vattnet i ugnen bildar ånga då den kommer i kontakt med värme. Precis som med kaffemaskiner finns det olika sätt att fylla på vattendepån. Lyxigare produkter ansluts direkt till vattensystemet medan de flesta ångugnarna på marknaden har en behållare som manuellt behöver fyllas med vatten.

Ångugn bäst i test

Råd & Rön har testat sju ångugnar varav sex av dem var kombiugnar, dvs att de har vanlig värme och ångfunktion. Siemens ångugn blev bäst i test och är den enda rena ångugnen. Dock rekommenderas att köpa en kombinationsugn, eftersom en ångugn inte klarar att tillreda all typ av mat. Köper de en ren ångugn kan du behöva komplettera med en vanlig ugn, då är det bättre att satsa på en kombinationsugn. De bästa kombiugnarna kommer enligt testet av ångugnar från Electrolux och Bosch.

Bäst i test: Siemens ångugn CD634GBS1

Siemens ångugn bäst i test

Siemens ångugn bäst i test enligt Råd & Rön

Siemens ångugn CD634GBS1 blev bäst i test med betyget 79/100. Dock är detta en ren ångugn, vilket innebär att den inte klarar av all typ av matlagning och bakning. Köper du en ångugn som inte har kombifunktion kan du behöva komplettera med en annan typ av ugn vid sidan av, vilket tar upp mer plats och kostar mer. Då rekommenderas istället en kombinationsugn.

Bäst i test kombiugn: Electrolux kombiugn

Electrolux kombiugn bäst i test med ångugn

Electrolux kombiugn med ångugn fick blev bäst i test

Electrolux kombiugn blev näst bäst i test, med 67/100 poäng för den dyraste varianten (EOB9956VAX) och 65/100 för en mer prisvärd (EOB8841WOX). Sedan testet utfördes 2015 har den billiga kombiugnen Electrolux EOB8841WOX ersatts av nyare modeller. En bra produkt är Electrolux inbyggnadsugn med ånga modell EOP840X.

Näst bäst i test kombiugn: Bosch kombiugn

Bosch kombiugn bäst i test med ånga

Bosch kombiugn med ångfunktion

Bosch kombiugn med ånga modell CSG656BS1 blev näst bäst i test med 66/100 poäng. Bosch tillverkar kombinationsugnar av hög kvalitet och med bra prestanda. Den nya modellen som ersätter ångugnen i testet är Bosch CRG656BS3

Leave a Reply